Emily Lecine och Christina Voskanien är lättade över avhoppet. Men det råder delade meningar om Kamala Harris möjligheter att vinna valet som demokraternas kandidat.
Emily Lecine och Christina Voskanien är lättade över avhoppet. Men det råder delade meningar om Kamala Harris möjligheter att vinna valet som demokraternas kandidat. Bild: Adrianna Pavlica

New York-borna reagerar på Bidens avhopp

Tidigt på eftermiddagen i New York kom nyheten om att president Joe Biden hoppar av presidentvalet 2024. När GP ger sig ut i New York är vissa av amerikanerna lättade.

ANNONS
|

En av dem är New York-bon Emily Lecine.

– Det här borde ha hänt tidigare. Jag är demokrat men tvivlade på hans förmåga att klara av en till mandatperiod, säger hon om Bidens avhopp under söndagen.

– Jag tror på honom och allt han gjort men vi behöver en ny kandidat, någon yngre, vi kan inte ha folk i Vita huset som man tror kommer att falla ihop döda vilken minut som helst. Så det faktum att vi nu kan lägga fram en annan kandidat på Demokraternas konvent i augusti är spännande.

Joe Biden har i samband med sitt avhopp lyft fram vicepresident Kamala Harris som en kandidat som kan ta över den demokratiska nomineringen. Men Emily Lecine är tveksam till hennes chanser att vinna.

ANNONS

– Jag ska vara helt ärlig: jag vet inte om en svart kvinna kan vinna. Tyvärr. Jag skulle älska det. Hon är en bra kandidat men jag vet inte om hon kan slå Trump, vilket är det viktigaste just nu.

Har hopp

Väninnan Christina Voskanien håller med om att det var dags för Biden att dra sig tillbaka.

– Jag är stolt över att Biden äntligen tagit det här beslutet. Jag vet att han var väldigt tveksam och att det varit svårt för honom, i en av intervjuerna sa han att han skulle ”göra sitt bästa för att vinna och om han inte gjorde det så skulle han veta att han i alla fall försökt”, säger hon.

– Men det är inte tillräckligt bra för oss amerikaner, många var frustrerade över att han sa så. Vi förtjänar bättre, så jag är glad att han äntligen kom fram till att det här är rätt beslut.

Och hon har hopp om Kamala Harris.

– Kamala Harris kommer att mobilisera människor som kanske typiskt sett inte skulle rösta, hon kommer få svarta kvinnor att rösta och förhoppningsvis även svarta män. Unga kommer att heja på henne, förhoppningsvis kvinnor.

– Det är det uppenbara valet men det är ett modigt val för jag vet inte om vårt land är redo för det. Vi har sett en stark kvinnlig kandidat gå emot Trump och förlora (Hillary Clinton, reds anm) så vi får hoppas att historien inte upprepar sig. Men jag är definitivt optimistisk nu, säger Christina Voskanien.

ANNONS

”För sent”

Braiden Cabrera tycker att Joe Bidens besked kommer för sent.
Braiden Cabrera tycker att Joe Bidens besked kommer för sent. Bild: Adrianna Pavlica

Braiden Cabrera är på väg för att gå på bio i New York. Han tycker att Biden väntade för länge med beskedet.

– Det är rätt beslut men vid fel tid. Det borde ha gjorts för flera månader sedan. Den sittande presidenten brukar ha en viss fördel och det är en unik situation som vi aldrig sett tidigare. Men jag tror att det kommer att skada demokraternas chans att vinna.

– Jag vet inte mycket om vad Kamala Harris har gjort, vad hon står för eller hennes förmåga att leda. Jag skulle inte ha något emot att ha en kvinnlig president, det skulle vara ett bra steg framåt för vårt land, men jag vet inte om Harris är rätt för det vid den här tidpunkten.

Är USA redo för en svart kvinna som president?

– Det tror jag. Men det borde inte vara något som stoppar en kandidat från att bli president, lika lite som det borde vara avgörande för deras förmåga att ta sig framåt och vinna valet.

Har du några andra förslag på namn som du tycker skulle kunna ta över?

– Jag googlade på saken direkt när jag hörde om Bidens besked. Jag läste om massa namn som jag inte ens känner igen. Det finns egentligen ingen jag kan komma på som jag skulle vara exalterad över eller stötta.

ANNONS

November är bara drygt tre månader bort, är det försent för att lära känna en ny kandidat?

– Kanske. I alla fall för mig.

Tveksam om Harris har en chans

Martize tycker att beskedet kommer för sent.

– Varför satte man så mycket press på honom nu och inte för flera månader sedan? Det måste ha funnits tecken på att allt inte stod rätt till, det här hände inte över en natt.

Hon är tveksam till om Kamala Harris har en chans mot Trump.

– Jag hoppas att jag har fel, men jag tror inte att USA är redo för en svart kvinnlig president.

En republikan, som inte vågar medverka med namn och bild av rädsla för att någon på jobbet ska få veta att han röstar på Trump, är kluven till Bidens besked.

– Trump hade ju vunnit över honom. Nu vet vi inte vem det blir. Men Kamala Harris… Henne skulle Trump också vinna över. Hon har ägnat sin karriär åt lag och ordning, något hon inte visat under sin tid som vicepresident, med gränsen till exempel, säger mannen.

– Hon uppfyller många ”boxar” som svart kvinna och det är många som tar sig fram i det demokratiska partiet på det sättet. Jag är för talang och hårt arbete: den bäst lämpade ska få ett jobb, inte den som uppfyller sådant som kanske ser bra ut på pappret.

ANNONS

Han är övertygad om att Trump kommer att vinna, men oroar sig över vad som skulle hända om han inte gjorde det.

– Då behöver jag kanske lämna stan i några veckor. Det skulle bli uppror.

Adrianna Pavlica, GP:s USA-korrespondent på plats i New York.
Adrianna Pavlica, GP:s USA-korrespondent på plats i New York. Bild: Adrianna Pavlica

LÄS MER:En besvärlig tid framåt väntar Demokraterna

LÄS MER:Här är Joe Bidens brev

LÄS MER:Joe Biden hoppar av som presidentkandidat

ANNONS