Britt-Marie Mattsson: En besvärlig tid framåt väntar Demokraterna

Trycket blev för tufft. Joe Biden hoppar av som presidentkandidat. Biden ger sin vicepresident Kamala Harris sitt fulla stöd att ersätta honom. Men nu väntar en besvärlig tid när demokraterna skall enas om vägen framåt.

ANNONS
|

Joe Biden skrev på sociala medier på söndagskvällen, svensk tid, att han kommer att tala till nationen senare i veckan. Beskedet kom överraskande sedan han bara timmarna innan meddelat att han skulle fortsätta valkampanjen och var övertygad om att han hade möjlighet att vinna.

Kraven på att han måste stiga åt sidan kom efter den katastrofala debatten mot Donald Trump för drygt tre veckor sedan. Biden försökte återhämta sig med flera tv-intervjuer som han klarade hyfsat. Men när han för några dagar sedan tvingades ställa in ett valmöte då han drabbades av covid blev trycket för hårt. Filmsekvensen, när han långsamt gick ned för trappan till presidentplanet Air Force One i kvällsmörkret, spädde ytterligare på känslan att han försvagats och varken skulle klara av valkampanjen eller en ny presidentperiod.

ANNONS

Men ändå kom Bidens beslut oväntat. Kritiken verkade ha mildrats när flera tongivande demokrater – som den förra talmannen i representanthuset Nancy Pelosi och den tidigare presidenten Barack Obama – tycktes ha avstått från att trycka på Biden att öppna fältet för någon ny och yngre kandidat. Joe Biden återvänder, efter covidisoleringen i semesterhemmet i Delaware, under måndagen till Vita Huset. Där ska han, enligt planerna, ta emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Vilket budskap som Netanyahu kommer med är oklart, men mycket talar för att det finns en öppning mot en förhandlingslösning i kriget i Gaza.

Måste sluta upp

Joe Bidens familj, och särskilt första damen Jill, har uppmuntrat honom att fortsätta och att söka en andra period som president. Men invändningarna har funnits det senaste året, vilket hänger samman med hans ålder och möjlighet att klara inte bara kampanjen utan även en ny mandatperiod. Bidens besked skakar det demokratiska partiet, trots att partieliten och tongivande i kongressen tryckt på för att han skulle stiga åt sidan efter debatten mot Donald Trump.

Om bara en knapp månad håller demokraterna sitt konvent i Chicago, med inledning den 19 augusti, och allt är upplagt och regisserat för nomineringen av Joe Biden. Han vann primärvalen i våras och delegaterna som samlas kommer dit för att ge honom sitt stöd. Nu måste allt läggas om och det blir troligen i stället Kamala Harris som får förtroendet. Hon ska i sin tur utse en vicepresidentkandidat som kan accepteras av konventet.

ANNONS

Partiet måste snabbt sluta upp bakom Harris. Det finns inget utrymme för tveksamheter om konventet inte ska förvandlas till en kaotisk tillställning. Demokraterna har, genom att Biden tvingats lämna, kraftigt försvagats och frågetecknen kommer nu också att gälla huruvida Joe Biden är lämplig som president under ytterligare det halvår som återstår av hans mandatperiod. Förslag som läggs fram kommer att ha svårt att klara sig igenom kongressen och även internationellt har både Biden och USA försvagats. Alla hamnar på detta sätt i vänteläge med oklarhet om vilken politik som gäller och osäkerhet om vem som vinner presidentvalet.

Men det är inte bara demokraterna som måste anpassa sig till en helt ny situation. Hela republikanernas kampanjplanering är inriktad på Joe Biden och upplägget är redan klart. Donald Trump har redan problem med att framföra sitt budskap enkelt och tydligt. Det räcker inte längre att framställa Biden som senil och som den sämste presidenten i USA:s historia. Nu måste detta läggas åt sidan och ett nytt demokratiskt team skall hanteras. Donald Trumps höga ålder blir ett problem och hans kampanjstil med långa tal som inte hänger ihop blir dissekerade på ett nytt sätt.

Den mest komplicerade och oväntade presidentvalskampanjen har just inletts.

ANNONS

LÄS MER:Joe Biden hoppar av som presidentkandidat

LÄS MER:Här är Joe Bidens brev

ANNONS