Joe Biden hoppar av som Demokraternas presidentkandidat i valet 2024, det skriver han i ett öppet brev.
Joe Biden hoppar av som Demokraternas presidentkandidat i valet 2024, det skriver han i ett öppet brev. Bild: Evan Vucci

Joe Biden hoppar av presidentvalet

Joe Biden hoppar av som Demokraternas presidentkandidat i valet 2024, det skriver han i ett öppet brev. Han stöttar nu vicepresidenten Kamala Harris som ny kandidat för Demokraterna.
Kamala Harris har meddelat att hon är hedrad av stödet och har för avsikt att vinna den här nomineringen, rapporterar amerikanska medier.

ANNONS
|

”Det är i mitt partis och landets bästa intresse att jag dra mig tillbaka som kandidat och fokuserar helt på mina plikter som president under resten av min mandatperiod”, skriver president Joe Biden.

I brevet, som publicerades på X under söndagen, skriver han att han kommer hålla ett tal till nationen under kommande vecka.

Han tackar vicepresident Kamala Harris och kallar henne en ”extraordinär partner i detta arbetet”. Han skriver också att han stöttar henne som Demokraternas nya presidentkandidat.

”I dag vill jag erbjuda mitt fulla stöd och backning för att Kamala att vara kandidat för vårt parti i år”, skriver han på X.

ANNONS

Kamala Harris har i ett uttalande sagt att hon är hedrad att få Joe Bidens stöd och är inriktad på att förtjäna och vinna nomineringen. Samtidigt hyllar hon Joe Biden i hans beslut.

”Med denna osjälviska och patriotiska handling gör president Biden det han har gjort genom hela sin livsgärning. Han sätter det amerikanska folket och vårt land före allt annat”, säger hon i uttalandet.

Vem som nu kommer ta över som Demokraternas presidentkandidat återstår att se. Beslutet om vem som blir den officiella kandidaten tas på Demokraternas konvent som hålls mellan 19 och 22 augusti.

Blandade ihop namn och uppträdde förvirrat

Joe Biden har under de senaste veckorna blandat ihop namn och framträtt allmänt förvirrad i flera debatter och tal. Det har lett till en offentlig diskussion kring huruvida han skulle klara av ytterligare en mandatperiod och huruvida han skulle kunna slå Donald Trump i valet i november.

Biden har flera gånger under den senaste tiden sagt att han inte tänker hoppa av som presidentkandidat. Det har gjort att han fått stor kritik från framträdande partikamrater.

Flera stora donatorer till Demokraterna uttryckte också tvivel inför Joe Biden. Flera sa att de inte tänkte donera pengar till kampanjen så länge Biden var partiets kandidat. Enligt CNN har nu flera stora donatorer hört av sig till Demokraterna och sagt att de kommer donera pengar till valkampanjen igen.

ANNONS

Trump: Han klarade inte av att vara president

Donald Trump, Republikanernas presidentkandidat, har kommenterat Joe Bidens beslut på Truthsocial. Han kritiserar Bidens tid som president.

”Alla runt honom, inklusive hans Läkare och Media, visste att han inte klarade av att vara president, och det var han inte”, skriver han.

Det republikanska partiet gick ut med ett uttalade om Joe Bidens sorti och Kamala Harris entré på kvällen.

”Varenda misstag vi har sett från Joe Biden – uttåget ur Afghanistan, krisen vid gränsen, förödande inflation och att Amerika har försvagats – har levererats hand i hand med Kamala Harris. Förutom att Harris skulle vara en katastrof i Vita huset så har hon också hjälpt Biden att dölja sin alltjämt försvagade hälsa under sin tid som president, vilket har förstört hennes förtroende.”

ANNONS