Arkivbild. I 13 år satt den amerikanska mannen oskyldigt dömd för mordet på en rysk kvinna. Nu har han fått lämna fängelset i Mexiko.
Arkivbild. I 13 år satt den amerikanska mannen oskyldigt dömd för mordet på en rysk kvinna. Nu har han fått lämna fängelset i Mexiko. Bild: Marco Ugarte

Amerikansk man frias efter 13 år för mord han inte begått

En amerikansk man som suttit i fängelse i Mexiko i 13 år har nu släppts på fri fot. Det efter att en domare upphävt hans dom efter det att det framkommit att mannen var oskyldig till det mord han anklagades för att ha begått.

ANNONS
|

En 46-årig amerikansk man har precis fått komma hem till USA efter mer än ett decennium i ett mexikanskt fängelse för ett brott som han inte begått. Hans dom upphävdes i en mexikansk domstol på onsdagen och på torsdagen fick han lov att lämna fängelset La Cruces i Acapulco.

– Jag är så glad över att vara fri, kunna åka hem, återförenas med min familj och att börja mitt liv igen. Jag är så tacksam för min andra chans, säger mannen till ABC News.

46-åringen ska nu vara tillbaka i Kalifornien tillsammans med sin familj.

ANNONS

Dömdes för mord på rysk kvinna – var oskyldig

2010 var en rysk kvinna var på väg till sitt hotell i Acapulco när hon plötsligt attackerades av en okänd man. Övervakningsvideon visar hur hon knivhöggs flera gånger innan mannen flydde därifrån. Hon avled senare till följd av skadorna.

Kvinnans make, som var på plats vid händelsen, skulle senare peka ut en amerikansk man som skyldig till brottet. Den utpekade mannen, som ska ha varit en amerikansk marinsoldat, greps och ställdes inför rätta.

Den amerikanska mannen erkände brottet under förhör men har sagt i efterhand att han torterats och tvingats till att signera ett förhandsskrivet erkännande. Det framgår både i rättegångsprotokoll och i mannens egna uttalanden, uppger ABC News.

Sedan dess har mannen och hans anhöriga kämpat för att hans dom skulle upphävas. Familjen ska även ha tagit hjälp av representanter på Richardson Center for Global Engagement, som arbetar genom diplomati med olika humanitära uppdrag.

– I flera år har familjen försökt och misslyckats med att få uppmärksamhet från tre olika amerikanska styren. Upprepade gånger har han berättat om sin tortyr och sin oskuld till de konsulära agenterna i Acapulco – utan resultat, säger familjens representant Jonathan Franks, som arbetar vid Richardson Center, till ABC News.

ANNONS

– Som ett resultat av den här prövningen hoppas han att kunna inleda en dialog med beslutsfattare om hur man hantera liknande fall på ett bättre sätt.

LÄS MER:14-åring gripen i Mexiko misstänkt för mord på åtta personer

LÄS MER:Tre kvinnor försvunna i Mexiko sedan två veckor tillbaka

LÄS MER:Misstänkt seriemördare i Mexiko jämförs med Ted Bundy

ANNONS