Mexikanska myndigheter söker efter tre kvinnor från USA som försvunnit när de var på besök i landet.
Mexikanska myndigheter söker efter tre kvinnor från USA som försvunnit när de var på besök i landet. Bild: Marco Ugarte

Tre kvinnor försvunna i Mexiko sedan två veckor tillbaka

I slutet på februari reste två systrar och deras vän från USA till Mexiko för att sälja kläder på en loppmarknad. Sedan dess har de varit spårlöst försvunna. Det är det andra uppmärksammade fallet i Mexiko på kort tid.

ANNONS
|

Mexikanska myndigheter undersöker just nu försvinnandet av tre kvinnor som varit på besök i Mexiko från USA.

Två av kvinnorna är systrar som båda är i 40-årsåldern och är hemmahörande i Penitas, en liten stad precis vid gränsen mellan Texas och Mexiko. Den tredje kvinnan är 53 och en vän till systrarna.

Enligt CNN ska de tre kvinnorna ha varit på väg till staden Montemorelos, knappt tre timmar från Penitas, för att sälja kläder på en loppmarknad. Ingen har hört från dem sedan den 24 februari.

Polischefen i Penitas, Roel Bermea, säger till AP att en av kvinnornas make ska ha varit i kontakt med henne under tiden som hon reste i Mexiko, men att hon senare inte gått att nå.

ANNONS

– Eftersom han inte fick någon kontakt med henne under den helgen kom han på måndagen och rapporterade det till oss, säger Roel Bermea till AP.

Nu har amerikanska myndigheter börjat bistå med sökinsatsen efter kvinnorna och har tilldelat polisen en undersökningskommitté, drönare, polishundar och fordon.

Försvann en vecka innan fyra amerikaner kidnappades

En vecka efter att de tre kvinnorna försvann i Mexiko kidnappades fyra amerikanska medborgare i gränsstaden Matamoros, som ligger knappt två timmar från Penitas.

De fyra amerikanerna var ett kompisgäng i 30-årsåldern som var på väg till Matamoros för att en av dem skulle utföra en kosmetisk behandling.

Men kort efter att de passerat gränsen blev deras bil beskjuten och de fördes bort av vad man misstänker var medlemmar från en drogkartell. En 33-årig mexikansk kvinna dog i samband med skottlossningen.

Kartellen ska ha hållit dem i tre dagar innan de hittades av mexikanska säkerhetsstyrkor i en trästuga. Två av amerikanerna dog.

Polisen tror att kidnapparna förväxlat offren med rivaler från en annan grupp eller kartell, och att det varit ett misstag att de kidnappats. Mexikanska medier har publicerat foton på ett brev som påstår komma från den mexikanska kartellen där de ber om ursäkt, rapporterar Reuters.

ANNONS

Många saknas i Mexiko

Händelsen med de kidnappade amerikanerna har väckt ett stort medieuppbåd både i USA och i resten av världen. Men i Mexiko har uppmärksamheten fått en del kritik, då vissa menar att det finns ett större fokus på att hitta utlänningar som försvunnit än sina egna medborgare.

– I Mexiko är utlänningars liv värda mer än mexikanerna själva, skrev en person på sociala medier på tisdagen, rapporterar CNN.

I dag är det minst 100 000 mexikaner och migranter som försvunnit i landet, där anhöriga fortfarande väntar på att få veta vad som hänt dem. Dessutom har ytterligare minst 550 amerikanska medborgare rapporterats som försvunna i Mexiko, rapporterar Washington Post.

– Familjer till de som försvunnit kan bara hoppas på att få ett så snabbt svar från mexikanska tjänstemän, säger Maureen Meyer, vicepresident vid Washington Office for Latin America (WOLA), till CNN .

LÄS MER:Mexikansk kartell ber om ursäkt för attack på amerikaner

LÄS MER:Två kidnappade i Mexiko hittades döda

LÄS MER:Fyra kidnappade i mexikanska Matamoros

ANNONS