Poliserna som var inblandade i dödsskjutningen gavs möjlighet att prata ihop sig innan sina individuella redogörelser för vad som hänt. Illustration: Maria Lofjärd
Poliserna som var inblandade i dödsskjutningen gavs möjlighet att prata ihop sig innan sina individuella redogörelser för vad som hänt. Illustration: Maria Lofjärd

Poliserna gavs möjlighet att prata ihop sig efter skotten som dödade Gustav, 33

När Gustav skjutits till döds av insatspoliser på Öckerö gav åklagaren tydliga direktiv: de fick inte prata med varandra i grupp. Först skulle var och en enskilt redogöra skriftligt för vad som hänt.
Men GP:s granskning visar att direktivet inte följdes.
Efter gruppsamtalet lämnade alla fem samstämmiga uppgifter i sina PM.

ANNONS
|

Efter dödsskjutningen av 33-årige Gustav på Öckerö i mars 2022 skulle poliserna i den aktuella insatsstyrkan avrapportera händelseförloppet genom att skriva individuella PM där de var och en för sig skulle förklara hur händelseförloppet gått till utifrån den egna minnesbilden.

Först därefter kunde ett så kallat avlastningssamtal ske i grupp, men utan att de två som sköt skarpt skulle få vara med.

Detta var ett tydligt direktiv från jouråklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren. Men direktivet ignorerades.

Istället fick alla fem poliser i insatsstyrkan Väst ha ett gemensamt gruppsamtal innan de skrev ner sina upplevelser av händelsen i PM. Vi berättar för jouråklagare Maria Sterup att hennes direktiv inte följdes efter Gustav skjutits till döds.

ANNONS

Till och med jag som inte är så insatt i detta vet ju att man säger att debriefing får inte lov att komma före PM. Hur kan det ändå ske fast du lämnat direktiv?

– Jag tror inte de har struntat i mina direktiv. Det tror jag inte, utan det är någon brist i kommunikationen.

Men de måste ju veta att man ska skriva PM först?

– Ja, det kan man tycka, säger Maria Sterup.

Det har skett tidigare att poliser som varit inblandade i händelser när civila dör har pratat ihop sig, vilket har lett till skarp kritik av Justitiekanslern, JK.

– Det är väldigt viktigt att det sker på ett korrekt sätt och då vill man ju att de så lite som möjligt ska diskutera och samråda och påverka varandra, säger Maria Sterup.

Förundersökningen nedlagd

I oktober 2022, sju månader efter att Gustav dog, offentliggör överåklagare Anders Jakobsson att han lägger ner förundersökningen om tjänstefel mot de insatspoliser som utretts för dödsskjutningen på Öckerö.

Insatsstyrkans individuella PM-rapportering är en viktig del av åklagarens beslut. De lämnar en samstämmig redogörelse för händelseförloppet: Att Gustav tar sig ut genom fönstret med yxa, faller under ett bord när han träffas av elpistol – och därefter återigen går till attack mot insatspolisen med yxan.

ANNONS

Något tjänstefel i samband med dödsskjutningen har alltså inte begåtts och poliserna har under omständigheterna agerat korrekt, slår överåklagaren fast.

– Det har förelegat en nödvärnssituation när polisen avlossar verkanselden, sade överåklagare Anders Jakobsson till GP i samband med att han lade ner utredningen i oktober 2022.

– Han har en stor yxa som han jagar poliserna med, som poliserna uppfattar det.

Gustavs anhöriga har sedan hans död efterfrågat en utredning som objektivt analyserar det verkliga händelseförloppet när han skjuts till döds av polis. Jagade Gustav poliserna med en yxa?

Rusar inte mot polis med höjd yxa

Och det finns en video – filmad från polishelikoptern som hovrar över Öckerö under hela tiden insatsen pågår. Händelseförloppet då Gustav skjuts är fångat på film.

Efter flera månader har GP Dokumentärs reportrar nu fått se helikoptervideon. Och den visar en annan bild än den som insatspoliserna samstämmigt har uppgett i sina PM om vad som hände när Gustav sköts ihjäl.

Enda tillfället när Gustav ses höja yxan är när han hoppat ut från fönstret och skjuts av elpistol. Han lyfter då båda armarna i fallet och slår sedan huvudet mot ett bord.

När han därefter i videon ses komma fram under bordet rusar han inte mot någon polis med höjd yxa, som det står i polisernas PM.

ANNONS

Ingen polis syns framför honom när han flyr bort längs altanen och sen ut på gräsmattan i riktning mot trädgårdens enda fria utgång.

Överåklagaren: “Det är olyckligt”

Den ansvarige operativa insatsledaren för insatsstyrkan den dagen då Gustav sköts till döds, var Jörgen Kåberg. Han litar fullt och fast på sin personals version av händelsen.

Hur kan det vara så att alla fyra säger en sak som sen inte återspeglas på videon?

– Jag kan inte svara på det. Jag har inte varit på plats.

Kan de ha pratat ihop sig?

– Det har jag mycket svårt att tänka mig. Om det nu finns på film, varför har åklagaren inte gjort den bedömningen i så fall? säger han.

Överåklagare Anders Jakobsson, Särskilda Åklagarkammaren.
Överåklagare Anders Jakobsson, Särskilda Åklagarkammaren. Bild: Nils Petter Nilsson

Överåklagare Anders Jakobsson, som alltså fattade beslutet om att lägga ner förundersökningen mot poliserna, ifrågasätter inte trovärdigheten i insatsstyrkans samstämmiga PM – trots att GP Dokumentärs reportrar berättat att de hade sina avlastningssamtal i grupp innan de redogjorde för sina upplevelser i PM.

– Det är olyckligt. Jouråklagaren här skrev ju att avlastningssamtalen skulle ske efter att man har skrivit sin promemoria. Normalt sett så kan man ju säga att bevisvärdet av ett sådant PM kan bli lite sämre. Men i det här fallet så har vi en väldigt bra utredning med många människor som är hörda, säger han.

ANNONS

GP Dokumentärs granskning av vittnesuppgifterna från Öckerö visar dock att flera av de hörda ger en bild som går emot insatspolisernas version.

Tidigare kritik mot samtal efter dödsskjutningar

  • Dödsskjutningen på Öckerö är varken det första eller enda fallet där poliser givits möjlighet att prata ihop sig efter ett dödsfall. Redan 2002 riktades hård kritik mot polisen för att avlastningssamtal hölls i grupp efter det kända dödsfallet Osmo Vallo.
  • För tio år sedan, 2014, lovade Rikspolisstyrelsen nya riktlinjer om avlastningssamtal efter Uppdrag gransknings publiceringar om dödsskjutningen i Husby, eftersom "polisens krisstöd förstör senare utredning”
  • 2022, samma år som Gustav dog, återkommer JK med samma kritik mot Polismyndigheten i ett ärende som gällde 28-årige Sinthu Selvarajah som dog i samband med ett polisingripande. I det fallet hade åklagaren gett sitt godkännande till gruppsamtalet, ändå riktar Justitiekanslern kritik mot Polismyndigheten för att ha beslutat om att de ingripande poliserna fick hålla ett gemensamt avlastningssamtal före det att de avrapporterade händelsen.
  • JK skriver också i fallet Sinthu att "Tillvägagångssättet har riskerat att skada utredningen samt sökandens tilltro till utredningens objektivitet. Det är också visat att det vid åtminstone ett förhör med en av poliserna förekom ledande frågor på ett sådant sätt att objektivitetskravet åsidosattes.”

Sonny Björk är kriminalteknisk expert och har arbetat som polis i 47 år. Han var tidigare anlitad av Gustavs familj för att analysera den tekniska bevisningen i förundersökningen, gällande om insatsstyrkan begått tjänstefel när de dödade Gustav.

Minnen kan planteras

Han är kritisk till att låta poliser som varit med om insatser där civila dödats genomföra avlastningssamtal i grupp – innan man har hunnit avlägga en individuell rapport.

– Som jag ser det är det kanske ett av de värsta momenten man har som polis när man skjuter ihjäl en människa. Även om det är en riktig nödvärnssituation, så är det ju oerhört traumatiskt. Men det förtar inte vikten av att den juridiska biten också blir tillvaratagen, inte bara den personliga biten. Enligt min uppfattning borde de ha skrivit sina ingripande-PM innan de går på avlastningssamtal, säger Sonny Björk.

– Problemet med avlastningssamtal är att om du befinner dig i ett chocktillstånd och du har avlastningssamtal i grupp så kan man plantera minnen hos den chockade personen som gör att personen sedan skriver en historia som inte stämmer överens med verkligheten. För att minnesbilderna inte har kommit ifrån själva händelsen utan ifrån avlastningssamtalet, säger han.

ANNONS

”Det står jag för”

Olof Brandén var beredskapskommissarie dagen då Gustav dog. Det var han som gav klartecken till att avlastningssamtal med de fyra insatspoliserna hölls innan PM skrevs, på tvärs mot åklagarens direktiv.

– Man pratar inte om själva ärendet, mer "Hur mår vi?". Sen så hade ju åklagaren uppfattningen att de inte skulle det, men då hade de hunnit påbörja debriefingen. Och jag tyckte att de kunde få fortsätta då. Men det står jag för fortfarande. Att man måste kunna fånga upp varandra. Men inte vad man upplevt och vem som gjorde vad.

Jag tänker kanske att det är lite svårt att inte prata om det som just har hänt?

– Ja, det är möjligt, säger Olof Brandén.

GP har sökt poliserna som var på plats vid insatsen då Gustav sköts till döds för att bland annat få svar på vad de pratade om under avlastningssamtalet men de har inte velat svara på några frågor.

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitt av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

LÄS MER:De sista elva sekunderna <br> i Gustavs liv </br>

LÄS MER:Varför dog Gustav?

LÄS MER:Vittnet Michaela såg Gustav skjutas till döds av polis: ”En avrättning”

ANNONS