De sista elva sekunderna
i Gustavs liv

När Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst 2022 filmades händelsen från en polishelikopter. Men videon blev belagd med sekretess.
Enligt insatspolisernas samstämmiga PM bör videon visa en gärningsman som attackerar med yxan i högsta hugg. Men vad visar den?
GP Dokumentärs reportrar har sett videon av polisskotten på Öckerö.

Josephine Freje, Jonas Lindstedt, Robin Aron, Sophia Djiobaridis

Det var i mars 2022 som Gustav, 33 år och tvåbarnspappa, blev skjuten till döds i sin villaträdgård på Öckerö. Det som från början var en insats för att rädda Gustavs liv, då han hotat begå självmord, slutade i en tragedi. Insatspoliser som var kallade till platsen sköt Gustav till döds och uppger att han sekunderna innan gått till attack mot en av poliserna.

Förundersökningen om ifall insatsstyrkan hade begått tjänstefel lades ner.

– Det har förelegat en nödvärnssituation när polisen avlossar verkanselden, uppgav överåklagare Anders Jakobsson till GP i samband med att han lade ner utredningen i oktober 2022.

– Han har en stor yxa som han jagar poliserna med, som poliserna uppfattar det.

En polishelikopter dokumenterade händelsen på film. Helikoptervideon har varit sekretessbelagd från dag ett och Gustavs familj har kämpat för att få ut den, men har fått avslag hela vägen upp till högsta instans.

Här kan man inte visa en enda bildruta.

Däremot har de och familjens målsägandebiträde fått titta på videon på Avdelningen för särskilda utredningar hos polisen. Det har också Sonny Björk, kriminalteknisk expert och tidigare anlitad av familjen för att analysera den tekniska bevisningen i förundersökningen, fått göra.

– Det finns ingen sekvens där han attackerar polismännen över huvud taget. Det är så märkligt att de inte har visat en enda bildruta från filmen. Det finns ju jättemöjligheter att plocka fram bilder och bildsekvenser om man menar att Gustav attackerar någon. Här kan man inte visa en enda bildruta som visar att han angriper polismännen, säger Sonny Björk.

GP Dokumentär får se videon

Gustavs familj och målsägandebiträdet har samma åsikt: det syns ingenstans att Gustav försöker gå till attack mot någon, tvärtom ser det ut som att han försöker fly bort från poliserna. Det stämmer också överens med det vittnesmål Michaela Pedersen gav då hon såg allt från en balkong snett mitt emot Gustavs trädgård.

I flera månader säger polisen blankt nej till GP Dokumentärs reportrars fråga att se filmen. Men till sist beviljas ett tillstånd att se videon tillsammans med Gustavs pappa Roger.

Slutsatsen blir densamma: Det syns inte på videon att Gustav går till attack mot någon.

Gustav använder en yxa för att komma ut ur sitt garage efter det att insatsstyrkan barrikaderat dörren. Med yxan rensar han bort glas från en trasig fönsterruta så att han kan hoppa ut där. Han håller yxan i handen men den är inte höjd då han skjuts till döds.

Och viktigast av allt – alla insatsstyrkans poliser som befinner sig i trädgården går efter de dödande skotten fram mot Gustav på hans vänstra sida. Inte framifrån. Det gäller även den polis som skrivit i sitt PM att Gustav rusar emot honom med höjd yxa på ett mycket aggressivt sätt.

Helikopterfilmen lämnas inte ut av polisen, men här ser du en rekonstruktion av händelseförloppet, baserad på reportrarnas och Sonny Björks granskning av videon:

Gustavs pappa Roger:

– Han försöker ju springa ifrån dem. Och han går ju inte emot någon polis med yxan som Anders Jakobsson hade uttalat sig om, att han sprang emot med höjd yxa, säger Roger och gestikulerar.

Överåklagare Anders Jakobsson på Särskilda Åklagarkammaren.
Överåklagare Anders Jakobsson på Särskilda Åklagarkammaren. Bild: Nils Petter Nilsson

Ett skott i vänster rygg upptill.

Överåklagare Anders Jakobsson medger till GP att poliserna står snett till vänster om Gustav när han skjuts till döds.

Samtidigt som du skriver i ditt nedläggningsbeslut att han springer MOT dem?

– Jag har den uppfattningen att det är mot, säger överåklagaren.

På vänster sida?

–Ja ja, jag har uppfattningen att det är emot.

Men vi har ju också sett videon.

– Ja, men det spelar ingen roll. Det här är den uppfattning jag har.

Men inte rakt emot. Han springer inte rakt emot poliserna?

–Nej, nej inte rakt emot. Och det kan man ju se för att han får ett skott i vänster rygg upptill. Första skottet tar väl i bröstet och sen det andra i ryggen, säger Jakobsson.

Det utreddes aldrig om första skottet var det som träffade Gustav i ryggen eller om han först träffades i bröstet snett från vänster. Och utredningen är alltså sedan länge nedlagd.

Det vet man ju inte?

– Nej, men något av de här i alla fall, säger Jakobsson.

Skytten dold av inzoomning

Det finns en märklig detalj i videofilmen som ifrågasätts av både familjen och Sonny Björk. Sekunden före skottögonblicket sker en inzoomning – vilken får till följd att den eller de poliser som skjuter Gustav inte syns i bild. Det går inte att avgöra om inzoomningen görs av den som filmar från helikoptern eller om den är gjord digitalt i efterhand.

Familjen vill ha en oberoende teknisk kontroll av videon, men har inte fått det. Istället har förundersökningsutredaren skrivit i ett PM att händelseförloppet “känns konstant” och att “det verkar vara kameramannen” som gjort inzoomningen. Det rör sig alltså inte om någon teknisk kontroll.

– Han säger att han har kontrollerat och jag har fått uppgiften från utredaren att filmen inte är redigerad. Det måste ju jag lita på, säger Anders Jakobsson.

Utredaren skriver också att “Filmen har inte redigerats eller ändrats av SU", det vill säga Avdelningen för särskilda utredningar på polisen.

Sonny Björk, kriminaltekniker.
Sonny Björk, kriminaltekniker. Bild: Nils Petter Nilsson

Sonny Björk reagerar starkt när han får veta att slutsatsen inte är baserad på en teknisk kontroll.

– Det här blir värre och värre. Hålla på så här och säga att ”det känns” som filmen är äkta och ”vi på SU har inte redigerat filmen”, vilket jag kan tänka mig att de inte har. Men det finns ju andra. De har ju en videoavdelning på Göteborgspolisen, som man har inom alla polisdistrikt, säger Sonny Björk.

Då vet jag inte vilken film ni fått se

När GP Dokumentär diskuterar videon och inzoomningen med överåklagare Anders Jakobsson säger han plötsligt att man visst ser skyttarna i skottögonblicket.

Men jag måste bara fråga, har du sett samma film som vi har sett där man alltså inte ser polisen i skottögonblicket?

– Jag ser poliserna där de står och jag ser ju också när de avlossar skott, jag ser när han rasar ner i marken.

Ja, men du ser inte poliserna då?

– Jag ser poliserna.

Då har ju du fått se en annan film än den vi har sett?

– Jag vet inte vad ni har fått se för film. Min uppfattning är att jag ser polisen när de skjuter, säger Anders Jakobsson.

Sonny Björk om den nya uppgiften:

– Det här reser ju nya frågor. För om han säger att han har sett alla fyra polismännen som står tillsammans i skottögonblicket, då har han en annan video, en annan version än den vi har sett, säger Sonny Björk och fortsätter:

– Det här är oerhört märkligt och det är ju ännu mer anmärkningsvärt om de har försökt föra oss bakom ljuset genom att visa en videofilm som inte stämmer överens med verkligheten.

GP Dokumentärs reporter Josephine Freje och Gustavs pappa Roger ska se videon som filmades från en polishelikopter på Öckerö den 6 mars 2022.
GP Dokumentärs reporter Josephine Freje och Gustavs pappa Roger när de ska se videon som filmades från en polishelikopter på Öckerö den 6 mars 2022. Bild: Robin Aron

I ett sista försök att få veta om det finns två versioner av videon ringer GP Dokumentärs reportrar Ulf Mörkås, enhetschef på särskilda utredningar i Göteborg, som är den som visade oss journalister filmen, för att få klarhet.

– Det är inte min uppgift och jag har inte behörighet att göra det heller, säger Ulf Mörkås.

Du har ju behörighet att ta fram helikopterfilmen och titta på den, för det gjorde vi ju för inte alls så länge sedan. Du var ju med, du satt i rummet när vi tittade på helikopterfilmen?

– Som jag sa kommer jag inte kommentera några enskilda filmer och jag har ingen uppfattning om materialet som finns där, svarar Ulf Mörkås.

Varför dog Gustav?

Vi vet i dag inte om det finns två versioner av helikoptervideon, inte heller om den blivit manipulerad. Eller vem som i så fall skulle ha gjort det – och varför.

Avdelningen för särskilda utredningar på polisen återkommer och säger att den video som vi har fått se är originalet. Det innebär antingen att det polisen säger inte är sant – eller så är det överåklagaren säger inte sant.

Gustav sköts ihjäl för två år sedan. Efteråt spred Polismyndigheten att han var hotfull och att det blev en nödvärnssituation när han skulle omhändertas enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det var inte sant.
Gustav sköts ihjäl för två år sedan. Efteråt spred Polismyndigheten att han var hotfull och att det blev en nödvärnssituation när han skulle omhändertas enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det var inte sant. Bild: Jonas Lindstedt

Sonny Björk:

– Jag har inte upplevt det här, jag har ändå jobbat som polis i 47 år, att man så att säga inte försökt gå till grunden med vad som har skett och orsakerna till det som har skett och så vidare.

Varför dog Gustav?

– Ja, varför dog Gustav?

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitten av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

LÄS MER:Vittnet Michaela såg Gustav skjutas till döds av polis: ”En avrättning”

LÄS MER:Polisen hängde felaktigt ut ihjälskjutna Gustav som tvångsvårdspatient

LÄS MER:Varför dog Gustav?