Vittnet Michaela såg Gustav skjutas till döds av polis: ”En avrättning”

Poliserna som sköt ihjäl tvåbarnspappan Gustav på Öckerö i mars 2022 hävdar att han rusade mot dem med en höjd yxa och att de agerade i nödvärn. Enligt åklagaren fanns inget i utredningen som talade emot deras version och utredningen om tjänstefel lades ner.
Men nu kan GP avslöja okända vittnesförhör som mörkats – och som talar för något annat.

ANNONS
|

I mars 2022 sköt insatsstyrkan tvåbarnspappan Gustav till döds i hans egen trädgård. Det är en händelse som splittrat den lilla skärgårdsön i två läger: de som tror på polisens version och de som tror att det polisen säger inte är sant. Att Gustav skulle ha gått till attack mot insatsstyrkan med en höjd yxa när han sköts ihjäl, samt att han hade ett beslut om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Efter att GP granskat fallet har nu polisen bekräftat att något LPT-beslut aldrig existerade – beskrivningen av Gustav som en psykiskt sjuk man med beslut om tvångsvård var inte sann.

ANNONS

En utredning om tjänstefel startades mot de poliser i insatsstyrkan som sköt. Ansvarig förundersökningsledare var överåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren. Sju månader efter dödsskjutningen lades utredningen ned. Enligt överåklagaren fanns inte något i utredningen som motbevisade insatsstyrkans uppfattning om att Gustav ska ha rusat mot polisen i en aggressiv attack för att hugga en polis, något som därmed gav dem rätt att skjuta honom i nödvärn.

– Det har förelegat en nödvärnssituation när polisen avlossar verkanselden, sade överåklagare Anders Jakobsson till GP i samband med att han lade ner utredningen i oktober 2022.

– Han har en stor yxa som han jagar poliserna med, som poliserna uppfattar det.

Det har gått drygt två år sedan Gustav sköts av polisen och efterlämnade två små barn. Berättelserna om vad som hände går isär. Enligt förhör med polis gick Gustav till aggressiv attack just innan han sköts till döds. Enligt bland andra Michaela Pedersen försökte han fly.
Det har gått drygt två år sedan Gustav sköts av polisen och efterlämnade två små barn. Berättelserna om vad som hände går isär. Enligt förhör med polis gick Gustav till aggressiv attack just innan han sköts till döds. Enligt bland andra Michaela Pedersen försökte han fly. Bild: Jonas Lindstedt

Gustavs familj är mycket kritiska till att de inte har fått full insyn i utredningen. Även efter att förundersökningen avslutats fortsatte myndigheterna att hemlighålla uppgifter med hänvisning till sekretess, bland annat de vittnesförhör som visade en annan bild än den som insatsstyrkan uppgivit.

– Vi i familjen har inte fått svar på de frågor som vi vill ha svar på. Vår advokat har blivit motarbetad, säger Gustavs bror Kalle till GP.

Det var en avrättning

Men i andra delen av poddserien GP Dokumentär: Polisskotten på Öckerö, avslöjas nu att det tvärtom fanns flera uppgifter i utredningen som ger en helt annan bild än den som insatsstyrkan och överåklagaren har förmedlat. Ett av vittnesmålen är från Öckerö-bon Michaela Pedersen. Från en balkong snett tvärsemot Gustavs garage såg hon vad som hände. Hur Gustav kom ut genom fönstret, träffades av en elpistol och sedan sköts till döds när han rörde sig bort från poliserna.

ANNONS

– Det är otroligt ledsamt. Han framställs som en våldsam psykopat när han i själva verket var en ledsen tvåbarnspappa. Och med tanke på att historien som polisen ger inte speglar verkligheten alls, så önskar man nästan att man inte hade sett, säger Michaela Pedersen om händelsen i dag.

– Det var en avrättning, säger hon.

I GP Dokumentärs podd-serie ”Polisskotten på Öckerö” kan man höra förhöret där Michaela Pedersen berättar vad hon såg från balkongen den 6 mars 2022.
I GP Dokumentärs podd-serie ”Polisskotten på Öckerö” kan man höra förhöret där Michaela Pedersen berättar vad hon såg från balkongen den 6 mars 2022. Bild: Robin Aron

Michaela Pedersen berättar hur hon fick tjata på polisen för att de skulle hålla förhör med henne strax efter skotten – ett förhör hon spelade in.

Man ser på honom att han försöker fly!

I förhöret hör man henne uppge för polisen att Gustav inte alls gick till attack eller sprang mot någon polis. Utan att han tvärtom försökte fly bort från polisen – mot trädgårdens enda fria öppning som ledde till hans hems ytterdörr.

– Man ser på honom att han försöker fly! Han går inte till attack eller någonting utan han försöker bara dra därifrån, säger hon i inspelningen som fortsätter:

– Det är verkligen fyra snabba skott. Det gick så snabbt så att det känns som att... om de nu skrek ”stanna” så fick han typ inte ens en chans att stanna.

– Nånting stämmer inte här i alla fall. Det är jag 100 procent säker på. Jag vet inte, jag kan inte reglerna för det här med varningsskott och alltihopa. Men jag hörde då fan inget varningsskott! fortsätter hon.

ANNONS
Det var i mars 2022 som Gustav sköts till döds på Öckerö av insatsstyrkan Väst. Enligt polisen hade en nödvärnssituation uppstått. De poliser som syns på bilden hör inte till insatsstyrkan
Det var i mars 2022 som Gustav sköts till döds på Öckerö av insatsstyrkan Väst. Enligt polisen hade en nödvärnssituation uppstått. De poliser som syns på bilden hör inte till insatsstyrkan. Bild: Thomas Johansson

Flera vittnesmål ger annan bild

Förhöret med Michaela Pedersens är ett av de vittnesmål som först hemlighölls för familjen – med hänvisning till sekretess – av Avdelningen för särskilda utredningar, SU, på polisen. GP har dock lyckats få tillgång till totalt 13 förhör som hållits med privatpersoner och brandmän som befann sig på platsen.

Och det visar sig att flera av vittnesmålen inte överensstämmer med insatsstyrkans bild av händelsen – utan snarare med den bild som Michaela Pedersen ger.

Förhören som motsäger polisens version

13 vittnen totalt. Det rör sig om privatpersoner och brandmän som förhörts och lämnat vittnesuppgifter i förundersökningen gällande om insatsstyrkan begått ett tjänstefel då de dödade Gustav.

8 av de 13 såg dödsskjutningen. Resterande stod på platser som gjorde att de inte såg hur insatsstyrkan agerade vid dödsskjutningen.

5 av de 8 som såg händelsen talar emot insatsstyrkans version. De vittnar om att Gustav försökte fly från platsen - inte att han gick till attack.

3 av de 5 som talar emot insatsstyrkans version säger dessutom uttryckligen i förhören att han inte attackerar eller rör sig mot någon polis. Så här säger till exempel en av brandmännen i sitt förhör: “Det var typ tre poliser där men det var inte som att han sprang mot någon” och “Han springer bort mot oss typ. Det är enda sättet att komma ut ur trädgården.”

Åklagaren ser ingen anledning att ifrågasätta

Överåklagare Anders Jakobsson står dock fast vid sitt tidigare uttalande i GP, om att det inte finns något i utredningen som kan motbevisa insatsstyrkans “uppfattning”.

– Fördelen med den här förundersökningen är att det är så många som har hörts den här aktuella dagen och att det har varit så många personer på plats. Normalt sett vid en liknande händelse så kanske det bara är patrullen som är på plats. Men här är det helt annorlunda.

Det är ju flera som säger att de ser att han försöker fly därifrån?

– Men det är ju flera stycken andra som har exakt samma uppfattning som mig.

Det finns sammanlagt 14 vittnes-PM som poliser på platsen skrivit, även där finns motstridiga uppgifter.

Han hoppade inte på någon!

Michaela Pedersen är alltså ett av fem vittnen på platsen för polisskotten på Öckerö som säger att den bild insatsstyrkan gav av hur de ”uppfattat” situationen inte alls stämmer med det händelseförlopp hon såg.

ANNONS

– Han hade liksom två barn som inte har nån pappa kvar. För vad? Han har inte gått till attack mot någon. Han hoppade inte på någon!

Michaela Pedersens vittnesmål om vad som hände när Gustav sköts till döds skiljer sig från polisens och åklagarens. Hon såg hur Gustav flydde från poliserna, inte mot dem.
Michaela Pedersens vittnesmål om vad som hände när Gustav sköts till döds skiljer sig från polisens och åklagarens. Hon såg hur Gustav flydde från poliserna, inte mot dem. Bild: Robin Aron

Gustavs anhöriga har sedan hans död kämpat för att få veta hela sanningen om vad som hände den 6 mars år 2022. Hela händelseförloppet fångades bland annat på film av en polishelikopter, en film som polisen inte vill lämna ut. Något både anhöriga och vittnen till händelsen är kritiska mot.

– De har sopat någonting under mattan. Om han nu ändå är död så kan de väl ge honom rättvisa åtminstone, säger vittnet Michaela Pedersen till GP.

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitt av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentar. Första podd-avsnittet finns även på t ex Acast, Spotify och Google Podcast.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

LÄS MER:Polisen hängde felaktigt ut ihjälskjutna Gustav som tvångsvårdspatient

LÄS MER:Varför dog Gustav?

ANNONS