Fyra tips av Therese Elgquist för vardagsmaten:
- Koka lite extra sädesslag (exempelvis quinoa och havreris), de är kanon att blanda ihop med överblivna grönsaker för en snabb “stir fry”.
- Utgå ifrån dina grundrecept, och variera med olika grönsaker. Samtliga recept kan varieras genom att byta ut grönsakerna i stekpannan, grytan eller på plåten.
- Ha alltid en eller flera dressingar, och gärna en röra, redo i kylen för att variera dina rätter med.
- Örter ger en fräsch känsla till det mesta – även rester piffas enkelt upp med nya örter på toppen.
Recept: Allt-på-en-plåt med regnbågsslaw
4 portioner
Grönsaker och kikärtsbiffar med spenat tillagas i ugnen på samma plåt – snabbt och smidigt! Servera med en krispig och krämig sallad på morötter, grönkål och rödkål.
800 g potatis
200 g svamp, t ex portabello
2 paprikor
Kikärts- och spenatbiffar:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 förpackningar kokta kikärtor
100 g spenat
1 msk olivolja
4 dl havregryn
Salt
Regnbågsslaw:
100 g rödkål
100 g grönkål
100 g morot
2 msk växtbaserad majonnäs
Salt
Värm ugnen till 225 grader.
Skrubba och dela potatisen på mitten. Dela, ta bort fröfästena från paprikorna och skär i mindre bitar. Borsta svampen. Lägg allt på en plåt, blanda med lite olja.
Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Skala och hacka vitlöken. Häll av kikärtorna. Mixa alla ingredienser till biffarna till en bitig röra. Låt stå 15 minuter och forma därefter till biffar. Lägg på en ugnsplåten (olja lätt under). Baka grönsaker och biffar i ugnen i 35 minuter. Vänd gärna biffarna efter halva tiden. Låt svalna något, skär svampen i skivor.
Regnbågsslaw: Hyvla eller skär rödkål, grönkål och morot så tunt som möjligt. Strö över ett par nypor salt och massera ihop allt. Blanda med majonnäs.
Servera kikärts- och spenatbiffarna med de bakade grönsakerna och regnbågsslaw.
LÄS MER:Prova nya recept på kanelbullar, chokladbollar och egen glass
Recept: Currygryta med fräst tofu och havreris
4 portioner
En gryta färdig på 20 minuter. Om du vill mixa ihop din egen currypasta tar det lite längre tid, men receptet nedan räcker till flera grytor så nästa gång är du klar på ett kick. Currypastan håller minst fyra dagar i kylen, vill du spara den längre kan du frysa den i istärningsformar. För en ännu snabbare variant går det naturligtvis bra att köpa färdig röd eller grön currypasta.
10 cm purjolök
1 broccoli
150 g sockerärtor
3 morötter
3 kvisttomater
4 dl kokosmjölk
4 dl grönsaksbuljong
Olja till stekning
Salt
Hemgjord currypasta:
3 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
3 tsk malen kanel
4 tsk malen gurkmeja
8 vitlöksklyftor
2 gröna chilifrukter
4 cm färsk ingefära
1 msk lönnsirap
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tamari eller soja
Salt
Till servering:
400 g fast naturell tofu, tempeh eller annat växtbaserad protein
4 portioner kokt havreris, ris eller nudlar
Färsk koriander
Rostade jordnötter (valfritt)
Hemgjord currypasta: Rosta malen koriander, spiskummin och kanel i en torr stekpanna på medelvärme i en minut tills det börjar dofta. Mixa ihop alla ingredienser till currypastan i en blender eller med stavmixer tills slätt. Lägg i en burk med tättslutande lock.
Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Dela broccolin i mindre bitar. Skrubba och strimla morötterna på längden. Skär tomaterna i mindre bitar.
Koka fyra portioner havreris enligt anvisning på förpackningen.
Fräs löken i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt 2 msk currypasta, slå på vätskan och låt koka upp. Lägg i morötterna och låt sjuda i 7–10 minuter. Lägg i resten av grönsakerna och låt sjuda ytterligare två minuter, ta bort grytan från värmen.
Bryt tofun i mindre bitar. Fräs i lite olja tills den blir lätt gyllene, tillsätt 1 msk currypasta och 1 msk tamari eller 1/2 msk soja och rör runt. Hacka en näve koriander och blanda ner, ta bort från värmen.
Servera grytan tillsammans med havreriset, toppa med fräst tofu, koriander och jordnötter. Grytan är även god att servera tillsammans med ris eller nudlar.
LÄS MER:Recept: Fräsch vegansk pasta på egengjord deg
Recept: Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås
4 portioner
Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.
2 dl vit eller röd quinoa, okokt
300–400 g tempeh
1 zucchini
150 g sockerärtor
150 g cocktailtomater
75 g spenat
Olja till stekning
Salt
Örtig mandelsås:
1/2 dl mandelsmör
1/2 dl vatten
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk tamari eller 2 tsk soja
1 stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja
Salt
Till servering:
Pinjenötter
Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.
Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.
Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.
Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing.
*Min absoluta favorit finns i “min” matbutik Ica Munkebäck, en Italiensk som heter Gondino stagionato.
LÄS MER:Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.