Grundrecept: Växtbaserad pastadeg
4 portioner
Ett grundrecept att alltid ha med sig: färsk pasta på växtbaserat vis!
4 1/2 dl durumvete
2 dl vatten
1 msk extra virgin olivolja
1 msk näringsjäst/b-jäst, valfritt
1 nypa salt
Lägg ner alla ingredienser i en bunke och rör runt med en gaffel tills du fått ett smul, fortsätt sedan genom att knåda ihop degen med händerna tills du får en smidig och slät deg, som är lätt fuktig men inte kladdig. Tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck med plastfilm och låt ligga i kylen i minst 30 minuter.
Kör degen genom en pastamaskin, enligt anvisning på förpackningen. Eller kavla ut degen riktigt tunt, cirka 2 mm, på väl mjölat underlag. Forma/skär ut din valda pastasort, och fyll eventuellt med fyllning – eller koka direkt i kokande saltat vatten i 3–4 minuter om du gjort exempelvis spaghetti eller tagliatelle.
LÄS MER:Tre recept på mat att laga över öppen eld
Recept: Färsk ravioli med krämig svampfyllning
4 portioner
Att göra egen, växtbaserad, pastadeg är egentligen inte alls svårt – det kräver bara lite tid och tålamod. Här gör jag ravioli som fylls med med krämig svamp och dragon. Den serveras sedan på en bädd av bakade tomater, spenat och kapris – och toppas med rostad cashewparmesan och mängder av citronzest!
250 g shiitakesvamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 kvistar dragon, eller fransk dragon
1 dl växtbaserad “färskost” med örter (t ex från märket HUJ)
6 kvisttomater
200 g färsk spenat
2 msk kapris
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
Rostad cashewparmesan:
1 dl cashewnötter, rostade
1 msk näringsjäst
1 tsk olivolja
Salt
Till servering:
Extra virgin olivolja
Zest från 1 ekologisk citron
Flingsalt och svartpeppar
Gör pastadegen enligt receptet ovan.
Fyllning: Borsta och skiva svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i lite olja tills de mjuknar, tillsätt svampen och fräs tills gyllene. Hacka dragonen och vänd ner tillsammans med “färskosten”, rör runt och ta bort från värmen. Låt svalna.
Bakade tomater: Värm ugnen till 175 grader. Skär tomaterna i stora klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olja. Baka i mitten av ugnen i 35–45 minuter, tills de mjuknat och blivit lätt krispiga i kanterna.
Cashewparmesan: Mixa ihop cashewnötter och näringsjäst till ett smul i en matberedare. Tillsätt oljan och pulsa ett par gånger, det ska inte bli en kräm utan bara blandas ihop, för att få till ett smul.
Dela pastadegen i åtta bitar, kavla ut till riktigt tunna remsor, cirka 4 cm breda. Lägg ut cirka 1 msk fyllning med ungefär 3 cm mellanrum på en av remsorna. Pensla med lite vatten runt om fyllningen. Lägg ytterligare en remsa ovanpå och använd lillfingret för att trycka ner den översta degen runt varje hög av fyllning för att trycka ut luft. Skär ut kvadratiska ravioli med en kniv eller raviolistans, pressa runt om kanterna med en gaffel för att försegla dem ordentligt – och för ett snyggt mönster!
Koka upp rikligt med väl saltat vatten och koka raviolin i 3–4 minuter, fånga upp dem med hålslev och låt rinna av.
Fräs spenaten i lite olja i en stekpanna några sekunder tills den mjuknat.
Fördela tomat, spenat och kapris på fyra tallrikar. Toppa med ravioli. Ringla över olivolja, strö över rostad cashewparmesan och riv över citronzest.
LÄS MER:Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat
Recept: Pestopasta med pumpa och kikärtskrutonger
4 portioner
Att använda pesto som sås till pastarätter är ett riktigt genidrag – både för smakens och enkelhetens skull. Antingen köper du färdig eller gör lätt en egen, som här med smak av salvia. Servera med bakad pumpa och krispigt rostade kikärtor för extra tugg.
4 portioner valfri pasta, t ex fusilli
4 msk dragonpesto (se recept nedan), eller färdigköpt
600 g butternutpumpa, eller morot
1 förpackning kokta kikärtor
Rapsolja
Salt
Salviapesto:
65 g färsk babyspenat
2 nävar färsk persilja
7 salviablad
1 msk näringsjäst
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl pumpakärnor
1 1/2 dl extra virgin olivolja
Salt
Topping:
Rostade pumpakärnor
Groddar eller skott
Värm ugnen till 200 grader. Dela butternutpumpan, skär bort skalet och gröp ur kärnorna. Skär i mindre tärningar och lägg på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja och strö över en nypa salt, skaka om.
Häll av, skölj och torka kikärtorna torra. Blanda med lite olja och en nypa salt. Lägg bredvid pumpan på plåten. Rosta pumpa och kikärtor i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tills pumpan är mjuk och kikärtorna lätt krispiga.
Salviapesto: Rosta pumpakärnorna till peston i en torr, medelhet stekpanna tills de börjar poppa och dofta nötigt. Mixa ihop med resten av ingredienserna till en slät pesto. Smaka av med salt. Tillsätt eventuellt mer olja för en lösare pesto.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Blanda runt pastan med pesto och pumpa. Fördela i fyra tallrikar. Toppa med kikärtskrutonger och eventuellt groddar eller skott.
LÄS MER:Tre recept på god växtbaserad middag
LÄS MER:Snabb och enkel mat – tre goda recept på comfort food
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.