Caprese på burktomat
Ca 4 portioner
Något jag saknar under vinterhalvåret är tomater med mozzarella. Eftersom tomaterna i butik oftast smakar vatten har jag gjort en vintervariant, där jag ugnsrostar hela tomater på burk. Smaken blir gudomligt djup, lite syrlig och söt. Perfekt till den mjuka osten.
1 burk hela tomater
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
En nypa flingsalt
1 mozzarella
Några basilikablad (eller ca 1/2 msk fryst hackad)
1 tsk olivolja
Till servering:
Bröd
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en ugnsform med allt innehåll från burktomaterna, olivolja, vitlök och lite flingsalt. Baka i 45 minuter.
Mosa tomatröran med en gaffel och lägg upp den på en tallrik. Bryt mozzarella och lägg ovanpå tomatkrosset. Ringla över olivolja och toppa med basilika. Servera med ett gott bröd.
Endivesallad med burrata och svartpeppar
Ca 4 portioner
Detta kan du slänga ihop fem minuter innan eventuella gäster kommer. En perfekt förrätt som känns lyxig och som passar om du ska ha en lite tyngre huvudrätt. Den går alltid hem.
1 endivesallad
2 burrata
1 tsk god olivolja
1/3 citron, zest och saft
Nymalen svartpeppar
Flingsalt
Dra av blad från endiven och skölj försiktigt. Låt torka på en kökshandduk.
Dela burrata och lägg en klick på varje endiveblad.
Toppa med olivolja, citronzest, citronsaft, nymalen svartpeppar och flingsalt.
Tunn potatisbakelse
Ca 4 portioner
Det är så vackert att någonting så alldagligt och självklart som potatis kan bli något så fantastiskt som denna bakelse. Potatis tillsammans med fett, salt och lite krisp är bland det godaste som finns.
4 mandelpotatisar
2 tsk neutral olja
4 tunna skivor smör
En nypa flingsalt
Till servering:
Nymalen svartpeppar
Citronsaft
Tryffelolja (kan uteslutas)
Majonnäs
Sätt ugnen på 250 grader.
Skölj potatisen och skiva tunt på en mandolin.
Ta fram ett bakplåtspapper och lägg upp potatisskivorna omlott. Fyra skivor på kortsidan och cirka sex skivor på långsidan. Gör fyra stycken ”plattor” på detta sätt.
Pensla med neutral olja. Med hjälp av en osthyvel skivar du smör tunt och lägger en skiva på varje potatisbakelse. Toppa med en nypa flingsalt.
Sänk värmen till 175 grader och baka bakelserna tills de mjuknat och har ett krisp på utsidan. Det tar 15–20 minuter beroende på din ugn.
Precis när bakelserna kommit ut ur ugnen toppar du dem med lite citronsaft och nymalen svartpeppar. Låt svalna.
Servera dem ljumna med majonnäs och eventuellt tryffelolja.
Fler recept av Anja Olaug Jelinek:
LÄS MER:Tre recept på billiga soppor som värmer magen
LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat
LÄS MER:Recept: Tre enkla snacks på kronärtskocka
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.