Gräddiga bönor med dragon, brynt smör och hackade mandlar
Ca 4 portioner
Detta är en gräddig bönsoppa med dragon som påminner om Frankrike. Den blir inte äcklig med brynt smör och hackade mandlar till.
1 selleristjälk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
3 stjälkar grönkål
200 g brytbönor eller haricots verts
1 dl vitt vin
1 msk torkad dragon
1 liter grönsaksbuljong
2 burkar stora vita bönor (ca 230 g styck)
1 dl grädde
3 msk smör
Flingsalt
Svartpeppar
Finhacka selleri, lök och vitlök. Värm en gryta med neutral olja och stek tills de mjuknat och blivit en aning genomskinliga.
Riv av bladen på grönkålen och skölj. Grovhacka. Släng ner bland löken.
Häll på vinet och låt reducera till hälften. Tillsätt grönsaksbuljong och dragon. Låt sjuda cirka 15 minuter.
Tillsätt stora vita bönor, brytbönor och grädde. Låt sjuda medan du tillagar smöret. Bryn smör tills det blir brunt och luktar nötigt.
Smaka av soppan och tillsätt mer salt och svartpeppar om det behövs. Häll på det brynta smöret. Grovhacka mandlar och servera dem till.
Sötpotatissoppa med krutonger, krispig grillost och belugalinser
Ca 4 portioner
Denna soppa är så len och fin i sin enkelhet och blir lite kaxigare med en perfekt salt topping som tillför olika konsistenser. Krisp från bröd, salt från grillosten och tuggmotstånd från bönorna.
1 stor sötpotatis
1 selleristjälk
1 morot
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
50 g smör
1 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
Bröd- lins- och grillosttopping:
2 skivor dagsgammalt surdegsbröd
2 msk neutral olja
En nypa flingsalt
200 g grillost
En skvätt neutral olja
1 tsk citronzest
1 dl torkade belugalinser
4 dl vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 250 grader. Skär bröd i bitar och blanda med neutral olja och flingsalt. Sätt in i ugnen och rosta, det tar cirka 10 minuter.
Koka upp belugalinser med vatten och lite salt. När konsistensen har mjuknat men det finns tuggmotstånd är de klara. Läs på förpackningen men det brukar ta runt 15 minuter.
Finhacka gul lök, vitlök, selleri och morot. Värm en gryta med smöret och stek tills de mjuknat. Det ska vara mycket smör, då får soppan mer smak.
Under tiden skalar du sötpotatis och hackar i små tärningar. När lökblandningen har mjuknat tillsätter du sötpotatis och låter den stekas i några minuter.
Häll på vin och reducera till hälften. Tillsätt buljong och låt soppan sjuda tills sötpotatisen mjuknat.
Under tiden skär du grillost i små kuber och steker i lite olja tills den fått fin färg. Blanda med brödet, linserna och citronzest.
Mixa soppan slät och smaka av om den behöver mer salt. Servera med bröd-, lins- och grillosttopping.
Pasta e fagioli
Ca 6 portioner
Pasta e fagioli är ett slags bönsoppa med pasta. Du kokar upp en buljongbas med massa smak och kokar pastan i den, vilket bidrar till en krämighet utan dess like. Pasta innehåller stärkelse som gör att vätskan blir lite mer trögflytande och tillsammans med parmesan blir den krämig och fyllig. Man ska egentligen ha torkade bönor, vilket du absolut kan ha, men jag orkar sällan då det kräver mer tid. Färdigkokta bönor blir också jättegott.
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 morot
200 g rökt tofu
2 dl vitt vin
10 dl grönsaksbuljong
8 dl vatten
4 lagerblad
300 g makaroner
460 g kokta borlottibönor (ca 2 paket)
3 dl finriven parmesan
Färsk timjan
Finhacka gul lök, vitlök, selleri och morot. Värm en gryta med olja och stek tills de mjuknat.
Tärna tofun och stek några minuter tillsammans med löken.
Häll på vitt vin och reducera till hälften. Tillsätt grönsaksbuljong, vatten och lagerblad. Låt sjuda i cirka 15 minuter.
Lägg ner makaroner och koka tills de är al dente, alltså att de mjuknat men har tydligt tuggmotstånd. När pastan är klar tillsätter du bönor och parmesan och rör runt. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Servera med riven parmesan och färsk timjan.
Fler recept av Anja Olaug Jelinek:
LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat
LÄS MER:Recept: Tre enkla snacks på kronärtskocka
LÄS MER:Recept: Så lagar du en perfekt ragu till pastan
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.