Recept: Sallader som gör dig mätt

Har du varit med om att du beställer en sallad och får en hög isbergssallad med topping? Anja Olaug Jelinek vill vända salladens dåliga rykte och bjuder på några lika mättande som goda varianter.

ANNONS
|

Oftast är den toppad med fetaost eller oliver, kanske lite kyckling eller räkor. När man ätit upp den där toppingen och inser att det som finns kvar är isbergssallad, och magen fortfarande är hungrig, då blir man inte glad. Jag älskar sallad men tycker att den har fått onödigt mycket skit och hamnat i ett fack av att endast vara ett ”nyttigt” alternativ. Sallader kan vara mättande, mustiga, roliga och en riktig matupplevelse. Låt oss uppleva det tillsammans! Här följer tre recept på sallader som inte kommer göra dig besviken.

LÄS MER:Göteborgarna som inspirerar med mat och recept på Instagram

Caesarsallad med panerad aubergine.
Caesarsallad med panerad aubergine. Bild: Anja Olaug Jelinek

Caesarsallad med panerad aubergine

2 portioner

Caesarsallad är en riktig klassiker. Här piffas den till av panerad aubergine som är otroligt gott, med krispig utsida och mjuk insida. Jag brukar panera några extra när jag ändå håller på och förvara i frysen. Då kan jag slänga ihop denna sallad i ett nafs.

ANNONS

Panerad aubergine och sallad:

1 aubergine

1 ägg

1 dl vetemjöl

1,5 dl panko eller ströbröd

1,5 dl matolja

1 salladshuvud, gärna nouvelle eller roman

1/2 silverlök

Parmesan till topping

Brödkrutonger:

2 stora skivor dagsgammalt surdegsbröd

Ca 2 msk rapsolja

En rejäl nypa flingsalt

Caesardressing:

1 äggula

3 sardellfiléer (kan uteslutas om du ej äter fisk)

1 tsk dijonsenap

2 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och svartpeppar

1 dl rapsolja

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att skala och skära upp aubergine i fyra tjocka skivor. Salta på båda sidor och låt skivorna vätska ur sig på en skärbräda i 30 minuter. Det gör att auberginen får en bättre konsistens och blir av med sin beska smak.

Ta isär salladshuvudet och lägg i en bunke med vatten och tre isbitar. Då blir salladen krispig och får tuggmotstånd.

Skiva silverlöken. Skär brödskivorna i kuber, lägg dem på en plåt och ringla rapsolja samt flingsalt på. Blanda. Ugnsbaka i tio minuter, rör runt och baka ytterligare fem minuter.

Nu gör vi dressing. Lägg alla ingredienser i en bunke förutom oljan. Mosa sardellfiléerna en aning och vispa ihop allt till en dressing. Under vispning, tillsätt en skvätt olja. När du längre inte ser någon olja i bunken häller du i lite mer olja och vispar ihop. Gör detta cirka fem gånger med den mängd olja du har. När dressingen är tjock är den klar.

ANNONS

Häll av vattnet från salladen och täck salladen med dressingen och silverlök.

Dags att panera aubergine. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Vispa upp ett ägg och lägg upp vetemjöl på en tallrik och panko eller ströbröd på en annan. Doppa aubergineskivorna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko eller ströbröd. Gör detta med alla fyra skivor.

Sätt på en stekpanna som du fyller med 1,5 dl matolja eller annan neutral olja. När oljan är varm steker du aubergine tills de fått fin färg på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper.

Lägg sallad i botten på en tallrik och toppa med färskriven parmesan och brödkrutonger. Skär upp aubergine i skivor och lägg ovanpå salladen.

LÄS MER:Recept: Tre goda mackor att äta till middag

Mustig sallad med sötpotatis, kikärtor och halloumi
Mustig sallad med sötpotatis, kikärtor och halloumi Bild: Anja Olaug Jelinek

Mustig sallad med sötpotatis, kikärtor och halloumi

2 portioner

Denna sallad kan med fördel serveras varm eller ljummen. Salladen passar perfekt för lite kallare dagar och ger en perfekt balans mellan sött och salt när sötpotatisen möter halloumin. Mängden persilja är viktig, den ger salladen en fräschör som piggar upp.

1 liten sötpotatis

1,5 msk matolja

En nypa flingsalt

200 g halloumi, grillost eller eldost

1 burk kikärtor (ca 250 g)

2 salladslökar

1,5 dl finhackad persilja (motsvarar 1–2 krukor eller 6 grova stjälkar)

1 msk balsamvinäger

1 msk olivolja

ANNONS

Saft från 1/2 citron

2 nypor flingsalt

Svartpeppar

Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär sötpotatisen i små kuber. Ringla matolja och strö lite flingsalt på. Tillaga i ugn cirka 20 minuter tills potatisen blivit mjuk.

Finhacka persilja och salladslök. Skölj kikärtorna och låt rinna av i ett durkslag.

Blanda alla ingredienser förutom halloumi, rör runt och lägg upp på fint fat. Stek halloumin hel i lite olja tills den fått fin färg. Skär upp, lägg på salladen och servera direkt.

LÄS MER:Recept på halv special, torskrygg och räkmacka

Syrlig belugasallad med nötiga jordärtskockor
Syrlig belugasallad med nötiga jordärtskockor Bild: Anja Olaug Jelinek

Syrlig belugasallad med nötiga jordärtskockor

2 portioner

Nu ska ni få lära er ett riktigt bra trick. Linser känns kanske halvkul, men om du häller på dressing när linserna fortfarande är varma drar de åt sig massa smak och tillagas en aning i dressingen. Det blir otroligt gott. Belugalinser har dessutom en säregen smak och konsistens som är underbar. Och vem älskar inte rostade jordärtskockor?

2 dl belugalinser (+ 5 dl vatten och lite salt för kokning)

1,5 dl hasselnötter

350 g jordärtskockor

1,5 msk matolja

En nypa flingsalt

Dijon- och citrondressing:

1 tsk dijonsenap

1 tsk citronsaft

1/2 tsk honung

1/2 dl finhackad persilja (motsvarar 1–2 stora stjälkar)

1/2 dl rapsolja

Flingsalt

Till servering:

Salladsblad

Sätt ugnen på 220 grader. Skölj och skär bort eventuella skavanker på jordärtskockorna. Skär skockorna i ganska grova skivor. Ringla matolja och lite flingsalt på. Rosta i ugn cirka 30 min tills de fått fin färg på bägge sidor.

ANNONS

Under tiden sköljer du linserna och kokar dem i vatten med salt tills de mjuknat men ändå har tuggmotstånd. Det tar 15–20 minuter.

När det är fem minuter kvar på skockorna i ugnen ställer du in hasselnötterna så att de får rostas en aning. Då kommer mycket mer smak fram, och det vill vi.

Nu ska du göra dressingen. Ta alla ingredienser förutom flingsalt, rapsolja och persilja och vispa snabbt ihop dem. Häll sedan i en skvätt olja under omrörning och vispa snabbt ihop till en dressing. Tillsätt lite mer olja medan du vispar snabbt. Gör detta med all olja tills dressingen är tjock. Smaka av med flingsalt. Finhacka persilja och tillsätt i dressingen.

När linserna är klara häller du av vattnet och häller snabbt tillbaka linserna i kastrullen, de ska fortfarande vara varma. Häll på dressingen och rör runt. Eftersom linserna är varma när dressingen tillsätts drar de åt sig mycket mer smak.

Blanda linser, jordärtskockor och hasselnötter. Servera på en bädd av salladsblad.

LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS