Recept: Banh mi med confiterad anka
4 portioner
Kanske har du redan provat den frasiga baguetten som älskats i mer än hundra år i Vietnam. Där är brödet lättare och fluffigare än en klassisk fransk baguette. Ofta fylls det med kycklingleverpaté, grönsaker och ugnsbakad karré. Min version innehåller confiterad anka, krämig chilimajonnäs och picklad rödlök.
Picklad rödlök:
1 rödlök
2 msk risvinäger
1–2 msk socker
Till mackan:
4 confiterade anklår
2–3 msk hoisinsås
1 thai chili eller spansk chili
1 krispig sallad, t ex gemsallad
4 mellanstora ljusa baguetter
1 dl srirachamajonnäs
2–3 msk grovhackad koriander
Skala och skiva löken i tunna skivor. Lägg i en skål och tillsätt vinäger och socker. Blanda då och då för att löken ska dra åt sig dressingen och mjukna.
Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut anklåren på en ugnsplåt och baka i ungefär 20 minuter. Plocka loss ankköttet och ta bort skinnet, dela i mindre bitar. Lägg ner i en stekpanna och tillsätt hoisinsås, låt allt bli varmt och ställ pannan åt sidan.
Strimla chilin fint. Plocka, skölj och dela salladen i grova bitar, skölj med kallt vatten, låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Dela baguetterna men skär inte helt igenom, de ska hålla ihop. Fördela ut någon matsked srirachamajonnäs i botten av baguetten. Tillsätt sallad och fyll på med anka. Toppa med picklad rödlök, strimlad chili och plockad koriander.
LÄS MER:Recept på halv special, torskrygg och räkmacka
Recept: Muffuletta
4 portioner
New Orleans och Sicilien i en och samma tugga. Brödet med fluffigt innehåll och mjuk skorpa är en delikatess på Sicilien som färdades med emigrationen till USA och specifikt New Orleans. Jag åt mackan första gången i New York och har älskat den sedan dess. Het och syrlig olivsallad samsas med kallskuret och ost i en fluffig focaccia. Det ni, det är en macka extra allt.
Olivsallad:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1–2 peperoncini i olja
1 dl urkärnade gröna oliver, t ex castelvetrano
1 röd paprika, grillad på burk
2 msk kapris
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk finhackad oregano
2 msk finhackad bladpersilja
Flingsalt och svartpeppar
Till mackan:
4 portionsbitar focaccia
8 skivor salami
12 skivor capocollo
8 skivor provolone
2 mozzarella à 125 g i skivor
4 skivor mortadella
4 skivor prosciutto
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka peperoncino och grovhacka oliverna. Dela paprikan i små bitar, grovhacka kapris. Tillsätt i en bunke tillsammans med olivolja, vinäger och hackade örter. Blanda och smaka av med lite salt och peppar.
Dela bröden i två delar och fördela ut några matskedar olivröra i botten av brödet. Fyll på med salami, capocollo, provolone och skivad mozzarella. Toppa med mortadella, prosciuotto och avsluta med några matskedar olivröra. Lägg på den andra brödhalvan och gör likadant med resten av bröden. Servera gärna med en god apelsindrink eller ljus lager.
LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen
Recept: Rostat surdegsbröd med bönor och burrata
4 portioner
Det här är nog ändå min absoluta favoritmacka, kanske för att den är så enkel med få råvaror. Välj ett ljust surdegsbröd i fransk stil med ljust och fluffigt innehåll. Det kommer att ge dig en macka i perfekt balans med den matiga bön- och tomatröran, kungen av mozzarella: krämig burrata, och god olivolja.
Bön- och tomatsås:
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk cocktailtomater
6 soltorkade tomater, grovhackade
Flingsalt och svartpeppar
Till mackan:
4 skivor ljust surdegbröd
2 burrata, à ca 275 g
2 msk grovhackad basilika
Olivolja till servering
Häll ner bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten, låt dem rinna av ordentligt. Skala och finhacka vitlöken, rosta den i någon minut i en kastrull med olivolja. Tillsätt burktomater, hackade soltorkade tomater och krydda med lite salt och peppar. Puttra samman i tio minuter. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt, dra bort från värmen.
Rosta brödet i en stekpanna med lite olivolja tills det fått fin färg och är frasigt. Fördela ut tomatröran över bröden, dela burratan i fyra delar och lägg ovanpå. Toppa med hackad basilika och extra olivolja.
LÄS MER:Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame
Fler tips från Maria Zihammou för goda mackor
Jag gillar att bygga mina mackor med något krämigt och något krispigt. Utgå från ett bröd som du gillar. Om jag har levain hemma som blivit torrt är det perfekt att rosta i stekpannan med god olivolja. Då blir brödet som färskt igen. Toppa med det som finns hemma. Kanske ett stekt ägg, riven hårdost eller krämig färskost och snabbrostad grönkål eller brysselkål som är i säsong just nu. Jag tillsätter lite syra som picklad rödlök eller srirachasås. Extra olivolja av god kvalitet vid bordet och jag är i mackhimlen.
LÄS MER:Tre recept på goda och matiga soppor
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.