Det hör inte till ovanligheten att handla rotfrukter i stora mängder. Du kanske lyckas använda upp hälften medan resten ligger längst bak i kylen och utvecklar en sorglig ensamhet som får dem att ruttna. Det är en utmaning att laga flera rätter – med olika karaktär, texturer och smaker – på samma råvara. Men om vi tas oss an den kan det leda till kunskap som hjälper oss att äta mer säsongsbaserat, och att kunna laga fler saker på färre ingredienser. Det är precis vad vi ska göra med hjälp av palsternackan.
Bakad palsternacka på fetaostbädd
2 portioner
Att helbaka palsternacka i rikligt med olja är ljuvligt. Den får liksom koka klart i sig själv och får med hjälp av olja och flingsalt ett smaklyft och en krispighet. Här möter den lite kryddiga och söta rotfrukten en len ostkräm och salta krispiga frön. Perfekt som förrätt.
4 palsternackor
1 dl neutral olja
Flingsalt
Fetaostkräm:
150 g fetaost
6 msk turkisk yoghurt
1/2 tsk citronzest
1/2 tsk citronsaft
Topping:
1 msk finhackad persilja
1/2 dl blandade frön
Till servering:
Valfri sallad
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort toppen och botten på palsternackorna och skrubba dem. Lägg i en ugnsform, ringla olja och strö flingsalt på. Baka hela i ugnen tills de blivit mjuka och fått fin färg och lite krispigt skal. Det tar cirka 35 minuter.
Mixa alla ingredienser till fetaostkrämen.
Rosta frön snabbt i en stekpanna tills de fått fin färg och det börjar lukta gott.
Finhacka persilja. Lägg lite sallad i botten på en skål, toppa med fetaostkräm, palsternackor, persilja och frön.
En helt perfekt toast med palsternacka
1 toast
Är inte toast den perfekta vår- och sommarmaten? Det går snabbt, är jättegott och mättar länge. Den här får ett lyft av dijonsenap, citron och dill. Helt perfekt.
2 skivor rostbröd
2 små palsternackor
1 dl riven ost
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk citronzest
1/3 tsk citronsaft
1 msk finhackad dill
Svartpeppar
1 msk majonnäs
Skär bort topp och botten på palsternackorna, skala och finhacka. Koka ca 10 minuter till de mjuknat, låt svalna.
Mosa palsternackan en aning. Blanda de mosade palsternackorna med resten av ingredienserna, förutom brödet och majonnäsen. Smaka av med svartpeppar.
Lägg på fyllningen på bröden. Tryck ihop bröden och bre majonnäs på brödens utsida. Grilla i toastjärn eller stekpanna tills den fått fin färg och osten har smält.
Drömmig palsternacksgratäng
4 portioner
När jag smakade av denna gratäng fick jag en chock. Den var så god! Krämig, smakrik men samtidigt mild. Jag serverar den till en syrlig sallad med vita bönor, men den kan absolut stå för sig själv och behöver inte fler tillbehör.
500 g palsternacka
250 g potatis
2 salladslökar
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk vitpeppar
1/4 tsk salt
En klick smör
1 1/2 dl riven ost på toppen
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skölj palsternacka och potatis. Grovhacka palsternacka och potatis. Finhacka salladslök.
Blanda palsternacka, potatis, salladslök, grädde och mjölk i en bunke. Pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt salt och vitpeppar. Rör runt och smaka av.
Smörj en form med en klick smör och häll ner alla ingredienser i formen. Toppa med riven ost.
Grädda gratängen i 25 minuter, höj värmen till 250 grader, flytta upp gratängen i ugnen och grilla tills den fått fin färg, cirka 10 minuter.
Servera den till en syrlig sallad med stora vita bönor eller ät den som den är.
LÄS MER:Recept: Sallader som gör dig mätt
LÄS MER:Recept: Färdig, färsk pasta på lyxigt sätt
LÄS MER:Göteborgarna som inspirerar med mat och recept på Instagram
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.