Snabb moussaka
4 portioner
Denna moussaka har blivit en återkommande favorit på vårt bord och det är sällan det blir något över. Det går snabbare för att du slipper göra en bechamelsås och i stället rör ihop en kall ostsås.
1 stor aubergine
Ca 300 g vällagrad ost, att toppa med
Färssås:
1 morot
1 selleristjälk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g vegofärs eller annan färs
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 kanelstång
1 tsk torkad oregano
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Ostkräm:
300 g färskost
100 g riven ost, vällagrad
2 dl grädde
Nymalen svartpeppar
Flingsalt
Börja med att skiva aubergine i cirka 2 cm tjocka skivor. Salta på båda sidor och låt ligga och svettas medan du förbereder resten. Detta gör att den bittra smaken i auberginen försvinner.
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka morot, selleri, gul lök och vitlök. Stek mjukt i lite neutral olja. Tillsätt färs och stek tills den fått lite färg.
Tillsätt tomatpuré och stek några minuter tills du ser att oljan i purén har frigjort sig. Det gör ingenting om den bränns lite. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt puttra.
Vispa samman alla ingredienser till ostsåsen.
Smaka av färssåsen med flingsalt och nymalen svartpeppar. Var lite försiktig med saltet eftersom auberginen smakar mycket salt.
Torka av aubergineskivorna och varva aubergine, färssås och ostsås tre gånger i en form. Toppa med riven ost. Grädda i 30–40 minuter.
Ratatouille
4 portioner
Mustiga grönsaker som får bakas rejält tillsammans med tomat och mycket olivolja. Helt perfekt att doppa bröd i och sleva sleva sleva och kleta kleta kleta.
1 förpackning tomater på burk, 400 g
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Flingsalt
1 aubergine
1 zucchini
1 silverlök
1 paprika
150 g fetaost
1/2 dl olivolja
Servera med:
Bröd
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa samman tomaterna med olivolja och en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt en nypa flingsalt och smaka av, salta mer efter smak.
Skiva aubergine, zucchini, silverlök och paprika. Varva de skivade grönsaker i en gryta. Häll på tomatsåsen och toppa med fetaost och olivolja. Baka i ugn 30–40 minuter. Ät med bröd.
Fuskpanna
4 portioner
Min älskade fuskpanna har räddat mig så många gånger. Krispiga grönsaker möter syrlig grädde och bakad tofu. Jag använder en smaksatt tofu, denna gång med alger och dill, som påminner lite om fisk i smaken. Vill du hellre använda fisk tillsätter du den efter halva tillagningstiden, annars blir den för torr.
460 g tofu med smak (gärna någon ört, sjögräs eller dill)
En skvätt neutral olja
150 g haricots verts
10 cm purjolök
1 zucchini
65 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
1 citron, zest och saft
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Servera med:
Nykokt potatis
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela haricots verts i tre delar. Skiva purjolök och zucchini. Varva haricots verts, spenat, purjolök och zucchini i en ugnsform.
Rör samman vispgrädde med citronsaft, citronzest, flingsalt och nymalen svartpeppar. Skär några snitt i tofun, ringla neutral olja på och lägg den på grönsakerna.
Häll gräddblandningen över tofun och grönsakerna. Baka i ugn cirka 25 minuter. Servera med nykokt potatis.
Fler recept av Anja Olaug Jelinek:
LÄS MER:Recept: Snabba förrätter för 100 kronor eller mindre
LÄS MER:Tre recept på billiga soppor som värmer magen
LÄS MER:Tre recept på värmande och riktigt god brödmat
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.