Pinchos börjar med 3D-printat ”kött”

Restaurangkedjan Pinchos kommer införa en ny typ av ”kött” på sin meny. Med hjälp av en 3D-printer ska vegetabiliska ingredienser som soja och vete skapa en muskelliknande struktur och sedan serveras som steak sandwich och cheeseburgare.
– Det är kemi på hög nivå, säger Viveca Järhult på Pinchos.

ANNONS
|

Restaurangkedjan med bas i Göteborg blir den första större aktören att rulla ut det 3D-printade ”köttet” till svenskarna, enligt Pinchos marknadschef Viveca Järhult. Idén fick de efter att bolagets matutvecklare Per Larsson varit på en matmässa i Nederländerna och fått smaka på vad han trodde var en köttbit.

– När han fick veta att det inte var kött så blev han bara ”wow”. Det fanns ingen sojaeftersmak, han kände ett tuggmotstånd, det var verkligen som en köttbit. Så när han kom hem från resan var han så entusiastisk, säger Viveca Järhult.

”Köttet” tillverkas av bolaget Redefine meat och är alltså ett resultat av vegetariska råvaror som genom en 3D-printer sätts ihop till en textur som liknar riktigt kött.

ANNONS

– Det är betydligt mindre hokus pokus än vad det låter. Du tar helt enkelt de här ingredienserna (soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker) och placerar dem med väldigt fin precision så att du får ihop en struktur som liknar en muskel.

3D-printningen handlar mycket om att få till just strukturen och upplevelsen när man tar ett bett av ”köttbiten”. Smakerna tas fram med annan avancerad teknologi, enligt Viveca Järhult.

– Då handlar det mycket om temperatur och så vidare. Det är kemi på hög nivå helt enkelt.

Varför kallar ni det för kött när det är vegetariskt? Kan inte det bli vilseledande?

– Jag förstår den feedbacken. Anledningen är att vår leverantör Redefine meat har ett varumärke som heter New meat, det nya köttet alltså, och de precis som vi har valt att skapa rätter för just köttälskaren. Man kan vara nyfiken på att prova växtbaserade alternativ absolut, men man måste vara förberedd på den här köttsmaken, säger Viveca Järhult.

Kan provsmakas i Göteborg i maj

Den som levt länge som vegetarian vet att det kan ta tid att hitta rätt när nya köttsubstitut tillverkas. Vi är många som tvingats tugga i oss torra quornfiléer och gummiaktig veganost genom åren.

Nu är ni väldigt tidiga med detta – har ni kommit tillräckligt långt för att det ska vara gott?

ANNONS
Viveca Järhult är mycket nöjd med att den 3D-printade produkten smakar just kött.
Viveca Järhult är mycket nöjd med att den 3D-printade produkten smakar just kött. Bild: Matilda Larsson

– Ja, jag själv älskar kött och min kollega Per som har utvecklat rätterna – hans favoriträtt är oxfilé med tryffel och Madeirasås. Vi båda tycker att det är fantastiskt smakmässigt. Men det är ju inte heller råvaran i sig utan vad vi gör med den som avgör om det smakar gott eller inte. Om du har den finaste kobe-biffen och steker sönder den eller inte kryddar den, då blir inte den råvaran bra. Det är ju hur du komponerar en rätt som gör smakupplevelsen.

Två nya rätter med det 3D-printade ”köttet” kommer ta plats på Pinchos meny: en steak sandwich och en cheeseburgare. Tekniken och företaget bakom är så pass nya att det kommer ta tid att producera den volym som krävs för Pinchos 64 restauranger i i landet. Därför lanserar man i Stockholm först, för att sedan fortsätta till Göteborg kring den 20 maj och resten av Sverige efter sommaren.

– Eftersom det fortfarande är begränsad tillgång på produkten tror jag det är viktigt att vi som är lite större satsar på det så att Redefine får kapital att kunna investera i produktion. Annars fortsätter det vara ett ganska litet fenomen som bara finns på utvalda, väldigt grönprofilerade restauranger. Eftersom vi är så stora kan vi göra en himla skillnad i miljöpåverkan, att det är en klimatsmart vara har varit viktigt för oss.

ANNONS

LÄS MER:Snart kan kött och mjölk vara odlat i laboratorium

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

LÄS MER:Mikael Rasmussen fotar Göteborgs korvkiosker

LÄS MER:Här finns Göteborgs kanske bästa korv med bröd

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS