Veckans spaningar
Bakpotatisen är tillbaka
Andra Långgatan 11
Att allt fler kockar värnar om potatis har vi både märkt och förståelse för – det ligger väl i linje med viljan att äta inhemskt, klimatsmart och lite rustikt. Men att just bakpotatisen skulle få sig ett sådant uppsving, den såg vi kanske inte komma? Men varför inte, det är gott, skojigt och alla älskar goda tillbehör.
Att tre befäster en trend är sedan gammalt, så vi kan nog med hyfsad säkerhet säga att det är fritt fram att servera bakpotatis på middagsbjudningen igen. Tidigare i år öppnade restaurangen Potatisen på Andra Långgatan, som specialiserat sig på just den stora bakade varianten. I Frölunda står foodtrucken La Patata som bland annat har en bakad sötpotatis med nutella och grädde på menyn. Och nu har alltså ett tredje potatisställe slagit upp portarna, även det på Andra Långgatan: Fat Potatoes verkar ha det mesta i traditionell toppingväg men utlovar en ”unik smakupplevelse”. Vad är nästa trend, den stora comebacken för vit baguette fylld med currykycklingröra?
Att allt fler kockar värnar om potatis har vi både märkt och förståelse för – det ligger väl i linje med viljan att äta inhemskt, klimatsmart och lite rustikt. Men att just bakpotatisen skulle få sig ett sådant uppsving, den såg vi kanske inte komma? Men varför inte, det är gott, skojigt och alla älskar goda tillbehör.
Att tre befäster en trend är sedan gammalt, så vi kan nog med hyfsad säkerhet säga att det är fritt fram att servera bakpotatis på middagsbjudningen igen. Tidigare i år öppnade restaurangen Potatisen på Andra Långgatan, som specialiserat sig på just den stora bakade varianten. I Frölunda står foodtrucken La Patata som bland annat har en bakad sötpotatis med nutella och grädde på menyn. Och nu har alltså ett tredje potatisställe slagit upp portarna, även det på Andra Långgatan: Fat Potatoes verkar ha det mesta i traditionell toppingväg men utlovar en ”unik smakupplevelse”. Vad är nästa trend, den stora comebacken för vit baguette fylld med currykycklingröra?
Veckans spaningar
Ny etiopisk lunchkamrat
Värmlandsgatan 22
Har du travat runt på Värmlandsgatan något det sista? Kanske funderat på att testa den där hajpade falafeln som vi tipsade om i våras? Då stötte du kanske på ännu en ny bekantskap, som öppnade strax innan sommaren: Gabriels lunchcafé. Här äter du mat från det etiopiska köket, med fokus på grytor och det traditionella brödet injera, ett surdegsbröd gjort på teffmjöl. Kocken och ägaren har dock även erfarenhet från det italienska köket, så några sådana rätter kan även få gästspela. Låt dig inte luras av namnet – efter klockan 15 finns även à la carte, men på helgerna håller man stängt.
Har du travat runt på Värmlandsgatan något det sista? Kanske funderat på att testa den där hajpade falafeln som vi tipsade om i våras? Då stötte du kanske på ännu en ny bekantskap, som öppnade strax innan sommaren: Gabriels lunchcafé. Här äter du mat från det etiopiska köket, med fokus på grytor och det traditionella brödet injera, ett surdegsbröd gjort på teffmjöl. Kocken och ägaren har dock även erfarenhet från det italienska köket, så några sådana rätter kan även få gästspela. Låt dig inte luras av namnet – efter klockan 15 finns även à la carte, men på helgerna håller man stängt.
Veckans spaningar
Sushi av rang i Linné
Linnégatan 60
Spännvidden på sushikvaliteten i stan är stor, men sedan i somras bjuder ett nytt ställe, Sushi Lee G, på en riktigt fin variant. Utanför fine dining-prisklassen, trots att kockarna bakom har erfarenhet från just den svängen. En liten pärla!
Spännvidden på sushikvaliteten i stan är stor, men sedan i somras bjuder ett nytt ställe, Sushi Lee G, på en riktigt fin variant. Utanför fine dining-prisklassen, trots att kockarna bakom har erfarenhet från just den svängen. En liten pärla!
Veckans spaningar
Vin- och matbar på tillfälligt besök
Viktoriagatan 18
Gillar du vin och att vara där det händer? Med start förra helgen bjuder El tren vino in till popup-vinbar under fyra helger, så skynda att boka in ditt besök på de dagar som finns kvar. Mat och hantverksvin är det som gäller, tre viner, tre rätter, snacks och fin stämning för överkomliga 650 kronor. Som sagt – inget att tveka på!
Gillar du vin och att vara där det händer? Med start förra helgen bjuder El tren vino in till popup-vinbar under fyra helger, så skynda att boka in ditt besök på de dagar som finns kvar. Mat och hantverksvin är det som gäller, tre viner, tre rätter, snacks och fin stämning för överkomliga 650 kronor. Som sagt – inget att tveka på!
LÄS MER:Frida Ronge tar över efter Tareq Taylor som kock på slottet
LÄS MER:Han tävlar i ostronöppning – med nio fingrar
LÄS MER:Ny snabbmatskedja öppnar två restauranger i Göteborg
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.