Recept: Midsommarmat med en twist och en drink

Midsommar ligger framför oss! Maria Zihammou bjuder på nya sätt att kombinera färskpotatis och jordgubbar med somriga tillbehör – och en rosaröd jordgubbscocktail.

ANNONS
Jordgubbssockerlag är en perfekt grund för somriga drinkar.
Jordgubbssockerlag är en perfekt grund för somriga drinkar. Bild: Stefan Edetoft

Midsommarcocktail med jordgubbar

1 drink

Här gör jag först en jordgubbssockerlag som sedan får stå i kylen tills det är dags att mixa drinken. Den kan varieras med allt från gin till bubbel och håller i minst en vecka i kylen.

Jordgubbslag, räcker till minst 4 drinkar:

3 dl färska jordgubbar

2 dl strösocker

2 dl vatten

Midsommarcocktail:

2 cl jordgubbslag

Prosecco, iskall, gärna rosé extra dry

Garnering:

3–4 jordgubbar, per glas

Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull, blanda tills sockret löst sig och häll över jordgubbarna. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur och dra åt sig alla smaker i minst 30 minuter.

ANNONS

Sila och pressa ut saften från jordgubbarna genom en finmaskig sil och häll upp i en väl rengjord glasflaska, håller sig i kylen i minst en vecka. Ta hand om jordgubbarna och mixa till en jordgubbssås, gott till glassen eller att blanda med bubbel till drink.

Rensa och skiva jordgubbar och tillsätt i ett cocktailglas. Fyll på med jordgubbslag och bubbel och skåla in sommaren.

Tips! Gör drinken alkoholfri genom att byta ut prosecco mot alkoholfritt bubbel.

En sommarmacka med tomater och färskost.
En sommarmacka med tomater och färskost. Bild: Stefan Edetoft

Sommarmacka med primörer

4 portioner

Söta tomater, jordgubbar och färskostkräm blir en höjdarmacka. Ostkrämen får en fin brytning med pepparrot, basilika och finrivet citronskal. Mackan får dessutom lite sötma och hetta från honung och chili.

150 g cocktailtomater

100 g jordgubbar

200 g färskost, t ex ricotta

1 msk finriven pepparrot

2 msk finhackad basilika

1 tsk finrivet citronskal

Flingsalt och svartpeppar

50 g pinjenötter

4 skivor ljust surdegsbröd

4 msk olivolja

2 msk plockad basilika

1 nypa chiliflakes

1 msk flytande honung

Dela tomaterna i mindre bitar. Rensa jordgubbarna och skär i mindre bitar.

Tillsätt färskosten i en bunke med finriven pepparrot, finhackad basilika, finrivet citronskal och blanda samman till en slät kräm. Smaka av med lite salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna utan fett i några minuter tills de fått lite färg. Lägg upp på ett fat.

ANNONS

Fördela färskostkrämen över bröden. Toppa med tomater, jordgubbar och ringla över olivolja. Garnera med basilika och chiliflakes och avsluta med att ringla över honung och strö över nötterna. Krydda med lite flingsalt och servera genast.

Varmrökt lax med romkräm och pepparrot gör sig utmärkt till midsommar, eller vilken sommardag som helst egentligen.
Varmrökt lax med romkräm och pepparrot gör sig utmärkt till midsommar, eller vilken sommardag som helst egentligen. Bild: Stefan Edetoft

Midsommartallrik med varmrökt lax, romkräm och pepparrot

4 portioner

Du behöver inte lägga särskilt mycket tid på att förbereda den här rätten. Romsås och smörad färskpotatis serveras till varmrökt lax och rikligt med pepparrot och örter. Laxen kan bytas ut mot kallrökt eller gravad.

1 kg färskpotatis

Romkräm med örter:

2 dl crème fraiche

1 schalottenlök

3 msk finhackad dill

1 msk finhackad gräslök

1 tsk finrivet citronskal

1 msk citronsaft

50 g stenbitsrom

Flingsalt och svartpeppar

1 gurka

8–10 rädisor

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

50 g smör

4 bitar varmrökt lax, à 150 g

2 msk grovhackad dill

1 msk finriven pepparrot

1 citron i klyftor

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.

Tillsätt crème fraiche i en skål. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt tillsammans med resten av ingredienserna till romkrämen i bunken. Blanda samman och krydda med lite salt och peppar.

Skär gurkan i tunna skivor, dela rädisorna i mindre bitar. Tillsätt i en bunke med vinäger och socker. Blanda så att lagen kommer åt överallt.

ANNONS

Smält smöret i en kastrull och tillsätt över potatisen och blanda.

Lägg upp laxen med smörad potatis, gurksallad och toppa med romkräm, hackad dill och finriven pepparrot. Servera med citronklyftor.

Rosta sommarens späda vitkål och ät med brynt smör-aioli.
Rosta sommarens späda vitkål och ät med brynt smör-aioli. Bild: Stefan Edetoft

Rostad sommarkål med brynt smör-aioli

4 portioner

Sommarens späda vitkål är otroligt god till brynt smör, som här får sätta smak på en krämig aioli. Du kan även hyvla över mindre bitar av långlagrad ost som Västerbottensost.

1 sommarkål, ca 1 kg

4 msk olivolja

2 msk citronsaft

Flingsalt och svartpeppar

Brynt smör-aioli:

200 g smör

1 ägg

1 tsk dijonsenap

2 tsk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 dl neutral olja, t ex rapsolja

Topping:

50 g hasselnötter, skalade och rostade

3 msk finhackad persilja

1 msk finhackad timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i grova klyftor och lägg ut på en ugnsplåt. Blanda olja med citronsaft och ringla ut över kålen. Krydda med lite salt och peppar. Ugnsstek kålen i mitten av ugnen tills den mjuknat och fått färg i 20–30 minuter.

Bryn smöret på medelvärme under omrörning då och då, tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötaktigt. Låt det svalna något.

Knäck ner ägget i en mixerkanna och tillsätt dijonsenap, vinäger, finhackad vitlök och olja. Tillsätt smöret, spar lite till dekoration, och för ner en mixerstav mot botten av kannan. Vinkla den lite snett och för den uppåt medan du mixar till en tjock majonnäs.

ANNONS

Grovhacka hasselnötterna och lägg upp kålen på ett fat. Toppa med någon matsked aioli, hackade örter och nötter. Ringla över resten av det brynta smöret.

LÄS MER:Recept: Tre goda desserter med jordgubbar

LÄS MER:Recept på matiga och goda sallader för sommaren

LÄS MER:Gott att grilla – alla recept och tillbehör du behöver i sommar

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS