Recept på matiga och goda sallader för sommaren

Sallad är perfekt sommarmat då du kan leka loss med grönsaker, dressingar, kött och skaldjur. Maria Zihammou bjuder på tre smakrika varianter att njuta av i solen.

ANNONS
|
Asiatisk nudelsallad med entrecote.
Asiatisk nudelsallad med entrecote. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Asiatisk nudelsallad med entrecote

4 portioner

En smakexplosion inspirerad av Vietnam. Jag marinerar köttet med chili som balanseras upp med soja och lime. Dressingen gör också sitt för att ge salladen god syra och sälta. Även srirachamajonnäs skulle passa som krämigt och kryddigt tillbehör.

400 g entrecote

Marinad:

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk finriven ingefära

1/2 finhackad thaichili eller spansk röd chilifrukt

1 lime, finrivet skal

2 msk japansk soja

2 msk fisksås

1 msk råsocker

1 msk neutral rapsolja + extra till stekning

Dressing:

1/2 thaichili eller spansk röd chilifrukt

1 msk flytande honung

1 lime, pressad saft

2 msk japansk soja

ANNONS

1 msk fisksås

2 msk varmt vatten

Till salladen:

150 g risnudlar

2 morötter

1/2 gurka

100 g böngroddar

1 klyfta vattenmelon, ca 300 g

6 rädisor

3 salladslökar

150 g blandade salladsskott, t ex maché

2–3 msk grovhackade örter, t ex mynta och koriander

1 dl jordnötter

Skär köttet i strimlor och lägg ner i en bunke.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden och häll över köttet. Blanda och täck bunken. Ställ in i kylen att marinera i 30 minuter.

Strimla chilin till dressingen och finhacka, blanda samman med övriga ingredienser i en skål.

Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen.

Skala och strimla morötterna fint med en vass kniv. Skär gurkan i strimlor. Skala och dela melonen i mindre bitar. Skär rädisorna i tunna skivor. Strimla salladslöken fint.

Hetta upp en stekpanna med någon matsked rapsolja och stek köttet i omgångar på hög värme i några minuter tills det fått färg. Lägg över på ett fat.

Fördela nudlarna i portionsskålar och lägg i grönsaker, melon, örter och kött. Ringla över några matskedar dressing. Grovhacka nötterna och toppa salladen med en del av dem, servera resten vid sidan av.

Kycklingsallad med ädelostdressing och bacon.
Kycklingsallad med ädelostdressing och bacon. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Kycklingsallad med ädelostdressing och bacon

4 portioner

Kyckling tillsammans med rökigt bacon och ädelost är en underbar kombination. Om du vill förbereda kan du laga klart både dressingen och kycklingen dagen innan. Rödlök picklad med honung och rödvinsvinäger ger salladen det där lilla extra.

ANNONS

600 g kycklingfilé

3 msk olivolja

Salt och svartpeppar

150 g bacon

2 rödlökar

3 msk rödvinsvinäger

1 msk flytande honung

1 avokado

1 romansallad

150 g cocktailtomater

Dressing:

50 g ädelost, t ex mild och krämig

2 dl crème fraiche

2 msk finhackad gräslök

Salt och svartpeppar

Till servering:

Ett gott bröd

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn kycklingfiléerna hastigt, tills de fått lite färg på båda sidor, i en panna med olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Lägg över kycklingen på en ugnsplåt och stek klart i mitten av ugnen i 15–20 minuter tills den är genomstekt.

Skär baconet i mindre bitar och stek knaprigt i en stekpanna utan fett, lägg över på ett fat med hushållspapper så att onödigt fett kan rinna av.

Skala och dela löken i två delar, skär i tunna skivor. Tillsätt i en skål med vinäger och honung, blanda och marinera i minst 15 minuter tills löken mjuknat och dragit åt sig av lagen.

Dela avokadon, ta bort kärnan och skalet, skär i mindre bitar. Plocka och skölj salladen, skär i mindre bitar. Dela tomaterna i halvor eller kvartar.

Smula ädelosten i mindre bitar med en gaffel. Blanda i en skål med övriga ingredienser till en krämig dressing.

ANNONS

Låt kycklingen svalna något och skär i mindre bitar. Lägg upp tillsammans med alla goda grönsaker och toppa med dressingen och bacon. Servera med ett gott bröd.

Skaldjurssallad med krämig örtdressing.
Skaldjurssallad med krämig örtdressing. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Skaldjurssallad med krämig örtdressing

4 portioner

Räkor och havskräftor avnjuts med en vackert grön dressing där örter kombineras med finrivet citronskal. Dressingen kan med fördel göras klart dagen innan och förvaras i kylen.

800 g räkor med skal

8 havskräftor

4 ägg

Dressing:

1 ägg

1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk finrivet citronskal

1/2 dl finhackade örter, bladpersilja, gräslök och dill

3 dl neutral olja, t ex rapsolja

Salt och svartpeppar

Till salladen:

1 huvudsallad

200 g cocktailtomater

8 rädisor

1 fänkål, liten

1 citron

2 msk plockad dill

Skala räkorna och lägg på ett fat i kylen med kräftorna.

Koka äggen i sju minuter, skölj med kallt vatten.

Knäck ner ägget till dressingen i en mixerkanna. Tillsätt dijonsenap, vinäger, finrivet citronskal, hackade örter och olja. För ner mixerstaven till botten av kannan och vinkla den snett uppåt. Mixa genom att föra mixerstaven uppåt till en tjock och slät majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Plocka och skölj salladen, skär i grova bitar. Dela tomaterna i halvor eller kvartar. Skölj och skär rädisorna i tunna skivor. Skär fänkålen i riktigt tunna skivor. Dela citronen i klyftor. Skala och dela äggen i halvor.

ANNONS

Varva grönsaker med räkor fördelat över fyra fat. Toppa med ägghalvor, kräftor, dressing och dill. Servera gärna ett gott bröd till salladen.

LÄS MER:Sätt smak på grillspetten

LÄS MER:Enkla vegetariska rätter – från sparris till filodegspaj

LÄS MER:Tre recept på koreansk mat – k-food trendar

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS