Varje gång en högtid äger rum är det någon som säger: varför firar vi detta? Alla har sina egna svar och varje år har jag glömt dem alla. Midsommar är en sådan högtid, kanske för att den innehåller så mycket. Är den ursprungligen från vikingatiden, handlar det om ljuset? Fruktbarhet?
Högtiden är en historisk hyllning till sommaren i det gamla bondesamhället. En del av firandet handlar om övergången mellan vår och sommar, kopplat till god skörd och en brytpunkt i arbetsåret. Det finns fler svar och man kan gå djupare i vad det innebär, men det ligger till grund för mattraditionen vi har. Vi äter primärt färska grödor som vi saknat resten av året.
Därmed har jag satt ihop tre desserter som bygger på de råvaror som är som bäst under midsommar. Alla är otroligt otroligt goda.
Mjukglass på tio minuter med pistagekräm, jordgubbar och riven mörk choklad
2 portioner
Här kommer en dessert som du gör på tio minuter och serverar direkt. En kul grej är att spritsa glassen i serveringsskålar och låta gästerna toppa sin egen glass. En social, rolig och god dessert.
500 g vaniljglass av god kvalitet
260 g jordgubbar
4 msk pistagekräm
En bit mörk choklad
Topping:
Finhackade rostade hasselnötter
Vispa glassen i en bunke. Lägg över i en spritspåse och frys i tio minuter. Under tiden skär du jordgubbar.
Spritsa ut glassen i serveringsskålar. Lägg på jordgubbar, ringla över pistagekräm och riv över mörk choklad. Toppa med finhackade rostade hasselnötter eller annat krispigt. Eller så toppar du med andra goda grejer du tycker om. Enklare blir det inte.
Vaniljfylld croissant med jordgubbar och krossad pistage
4 portioner
En lyxig dessert för ett litet sällskap, eller stort om du orkar stå och spritsa flera croissanter, vilket helt ärligt är värt det. Croissantens smöriga yttre som möter mjuk vaniljkräm och sötsyrliga jordgubbar, nej men det är så gott. Topp godaste jag gjort.
4 croissanter
1 dl pistagenötter
250 g jordgubbar
0,5 dl havremjölk
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
2,5 dl mjölk
3 äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g smör
Vi börjar med vaniljkrämen. Dela vaniljstången och massera ut kärnorna med sockret. Vispa samman mjölk och vaniljsocker medan mjölken värms upp, så fort den börjar koka tar du av den från plattan. Tillsätt äggulor och majsstärkelse och vispa samman under tiden såsen sjuder. När den tjocknat tillsätter du smör och rör om tills det har smält. Låt svalna.
Mixa pistagenötter till ett pulver med bitar i. Skiva jordgubbarna. Pensla croissanterna med havremjölk och doppa dem i pistagenötskross. Dela croissanterna och spritsa ut vaniljkräm, toppa med jordgubbar och lägg på locket.
Vit chokladkräm med jordgubbar, kardemummakakor och pekannötter
4 portioner
Enklare eller godare dessert får du leta efter. Len chokladkräm möter jordgubbar och krispiga kakor och nötter. Receptet räcker till fyra portioner, blir ni fler så dubbla receptet och lägg upp allt på ett stort fat.
Vit chokladkräm:
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
Zest från 1 citron
200 g naturell färskost
Servera med:
Ca 250 g jordgubbar
4 kardemummakakor
Pekannötter
Mynta
Hacka den vita chokladen och värm grädden, den ska inte koka. Smält chokladen i grädden. Tillsätt citronzest i chokladgrädden och låt krämen svalna.
Vispa färskosten med chokladkrämen tills den är fluffig. Smaka av om du vill ha mer citronzest.
Rosta pekannötter och grovhacka. Smula kardemummakakor.
Spritsa eller klicka ut chokladkräm på tallrikar eller ett stort serveringsfat, toppa med skivade jordgubbar, kaksmulor, pekannötter och mynta. Slevas bäst med sked.
LÄS MER:Goda och lyxiga recept på tre sorters lasagne
LÄS MER:Upptäck hot honey – hett, sött och klibbigt
LÄS MER:80-talets bästa rätter – återupplev klassikerna
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.