VM-silver till Frida Karlsson och brons till Ebba Andersson

Medaljregnet fortsätter på VM.
På tio kilometer fristil vann Frida Karlsson silvret medan Ebba Andersson tog hem bronset.

ANNONS
|

Den svenska dominansen har varit fullkomlig i Planica. När startskottet gick för VM-milen fanns det därför många anledningar till att hoppas att den redan gedigna medaljsamlingen skulle växa ytterligare.

Till de största favoriterna hörde både Ebba Andersson och Frida Karlsson, guld- och silvermedaljörerna i helgens skitahlon.

Av dessa inledde Karlsson bäst, hon var tvåa efter den första mellantiden medan Andersson jagade från en åttondeplats. Först av alla var amerikanskan Jessie Diggins.

Till den andra mellantiden hade Andersson ryckt till sig en tredjeplats, i övrigt var palläget där och då oförändrat.

Det kändes tidigt som att det skulle bli en fajt dessa tre emellan.

ANNONS

Överlägsen i mål

Mycket riktigt utvecklades avslutningen just så. Diggins gick urstarkt och hade både Andersson och Karlsson ganska klart efter sig vid den sista mellantiden.

Samtidigt hade norskan Ingvild Flugstad Östberg börjat pumpa på. Hon startade senare än tidigare nämnda trio och såg ut att kunna bli den som närmast utmanade om medaljerna. Men hon kroknade en bit in.

Diggins gick i mål hela 14 sekunder före Karlsson, som därmed var avhängd från guldet. När amerikanskan guldryckte orkade ingen svara.

– Jag tycker ändå att jag har bra krut på slutet, men det är någon som gör något överjävligt, säger Karlsson till Viaplay.

Glädjetårar

Andersson gick in fem sekunder efter Karlsson och fick därmed sikta in sig på bronset. Innan medaljerna var säkrade återstod en kortare väntan, men ingen särskilt dramatisk sådan.

– Det är ett brons som jag får gräva ganska djups för. Herregud, det var länge sedan jag var så här trött. Det var ett före som inte ger något gratis. Jag får kämpa för varje skär, även om skidåkningen känns bra så blir det svårt. Jag var alldeles vimmelkantig, säger Andersson till Viaplay.

Medaljerna är duons andra av två möjliga.

VM-guldet var Jessie Diggins första individuella någonsin. Efter att det stod klart brast hon ut i gråt i målfållan.

ANNONS

– Det kan vara mitt livs bästa dag, säger hon till Viaplay.

Maja Dahlqvist blev tia medan Jonna Sundling blev 21:a.

LÄS MER:Sverige kan sopa rent: "Häftigt om vi klarar det"

LÄS MER:Sundling får chansen igen på VM-milen

LÄS MER:Ebba Andersson bjöd på guldkross – trots vurpa

ANNONS