Ebba Andersson och Frida Karlsson kramar om varandra efter VM-dubbeln i skiathlon. Sveriges damer har tagit alla tre guld hittills i Planica.
Ebba Andersson och Frida Karlsson kramar om varandra efter VM-dubbeln i skiathlon. Sveriges damer har tagit alla tre guld hittills i Planica. Bild: Christine Olsson/TT

Sverige kan sopa rent: "Häftigt om vi klarar det"

På VM efter VM efter VM har "Ja, vi elsker dette landet" spelats så ofta att de svenska längddamerna fått skavsår i öronen.
Den tiden är förbi.
I Planica har Sverige alla möjligheter att ta hem samtliga guld på damsidan.

ANNONS
|

Från VM i Holmenkollen 2011 och framåt har Norges damer lagt beslag på 29 av 36 guld. Övriga sju har delats mellan Sverige (sex) och USA (ett).

Fram till VM i Planica, vill säga.

I den bildsköna slovenska dalen, med Juliska alperna som vördnadsbjudande fond, har Sverige gått på knock och visat att världens bästa damlag just nu går i blågul färgskala.

Halvvägs genom mästerskapet har tre lopp gett lika många svenska segrar, och sex av sju möjliga medaljer.

Och det finns mycket som talar för att det kan bli lika många guld till.

Redan VM-rekord

Tre VM-guld är redan det rekord för ett svenskt damlag. Att sopa hem samtliga på ett och samma mästerskap har man aldrig varit ens nära.

ANNONS

– Det är klart att det vore häftigt om vi skulle klara det. Men det ska mycket till ändå. Vi kör dag för dag och nu har vi tre raka och det är klart att det finns fler chanser, säger landslagschefen Anders Byström.

Nästa guldmöjlighet kommer på tisdagens 10 kilometer fristil, där skiathlonvärldsmästaren Ebba Andersson på nytt är favorit, närmast utmanad av en annan svenska: Frida Karlsson.

Det är inget snack om vilken längdnation som har världens bästa damlag just nu, säger Karlsson som tog silver på skiathlon.

"Helt sjukt"

– Vi har lämnat en medalj åt övriga nationer så det säger ganska mycket. Det är helt sjukt egentligen. Vi har så många medaljkandidater på alla lopp. Jag vet inte hur många medaljer vi ska lämna till de andra, säger Karlsson.

Jonna Sundling ligger bakom två av de svenska gulden hittills (i sprint och sprintstafett). Att Sverige skulle vinna de återstående VM-loppen – förutom 10 kilometer även stafett och den avslutande tremilen – är ingen omöjlighet, säger hon.

– Vi har ju stora möjligheter utifrån det vi har presterat tidigare. Så våra chanser till bra placeringar finns absolut. Jag tror inte att man ska gå händelserna i förväg här, men vi har stora chanser, säger Sundling.

ANNONS

Så sent som på VM 2017 tog Norge alla guld på damsidan. Skiftet i maktbalans har gått fort och beror till stor del på att namn som Marit Bjørgen, Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla avslutat sina karriärer.

Bästa laget någonsin

Samtidigt har Sverige aldrig haft ett lika bra damlag tidigare, säger Anders Byström.

– Nej, det kan det väl inte ha funnits. Att vi är så bra både på sprint och distans, det är otroligt, säger Byström.

På 10 kilometer skejt vägrar han givetvis att ta ut något guld i förskott, och varnar för åkare som USA:s Jessie Diggins och Norges Anne Kjersti Kalvå.

Men de tre gulden inger ändå ett självförtroende som bådar gott.

– Det betyder såklart väldigt mycket. För vi har varit favoriter och det är svårt att gå in med det favorittrycket ändå, och att klara av det på det sättet vi gör är väldigt imponerande. Givetvis blir det lättare att ta sig an varje lopp.

Fakta: Så har damgulden fördelats

Här har guldmedaljerna på damsidan hamnat de senaste tio världsmästerskapen i längd:

VM 2021: Norge fyra, Sverige två.

VM 2019: Norge fyra, Sverige två.

VM 2017: Norge tog alla sex guld.

VM 2015: Norge fem, Sverige ett.

VM 2013: Norge fem, USA ett.

VM 2011: Norge fem, Sverige ett.

VM 2009: Finland tre, Polen två, Italien ett.

VM 2007: Finland tre, Norge ett, Ryssland ett, Tjeckien ett.

VM 2005: Norge tre, Sverige ett, Ryssland ett, Tjeckien ett.

VM 2003: Norge tre, Estland ett, Ryssland ett, Tyskland ett.

ANNONS