Ebba Andersson bjöd på guldkross – trots vurpa

Den svenska VM-succén fortsätter.
Ebba Andersson dominerade under lördagens skiathlon och knep guldet – trots vurpa.
Hon fick svenskt sällskap på pallen av Frida Karlsson som knep silvret.

ANNONS
|

25-åriga Ebba Andersson kan fira sitt första individuella mästerskapsguld i karriären efter att ha varit helt överlägsen i dagens skiathlonlopp. Och glädjen gick inte att ta miste på efter den efterlängtade fullträffen i VM-spåren.

– Det är knappt så att jag tror att det är sant. Det är något jag har jobbat så himla hårt för och så himla länge, säger hon till Viaplay.

– Just nu är det en mix av alla möjliga känslor, men framför allt så är jag så himla glad, för det här betyder mycket för mig.

Guldstöt efter bytet

Svenskan låg i täten och grillade övriga åkare hårt på väg in mot skidbytet vid 7,5 kilometer, dit sju åkare var med i tätgruppen. Andersson och Frida Karlsson bytte skidor snabbast och gick tillsammans ut i ledning på fristilsdelen. Där satte Ebba Andersson nästan direkt in guldstöten och på bara några kilometers åkning skaffade hon sig en lucka på 17 sekunder till Karlsson.

ANNONS

Då kunde Andersson till och med kosta på sig att tappa balansen och ramla i en utförsbacke. Ledningen hann visserligen krympa till 11 sekunder efter fallet, men det fanns ingen åkare som kunde utmana Ebba Andersson den här dagen.

"Väldigt stolt"

Hon kunde åka över mållinjen helt ohotad och vann 22 sekunder före Frida Karlsson som förenades med Andersson i en blågul medaljkram direkt efter målgången.

– Jag är väldigt stolt över båda, säger landslagschefen Anders Byström till Viaplay.

Han menade att det inte var oväntat att just Ebba Andersson tog guldet med tanke på den urstarka formen inför VM, men lyfte också fram att Frida Karlsson höll sig kylig och inte sprängde sig i jakten på sin lagkamrat.

Norska Astrid Øyre Slind tog bronset, 48 sekunder bakom Andersson. Övriga svenskor: Linn Svahn slutade 16:e och Moa Ilar 35:a.

De svenska damerna har fått en riktig drömstart på VM i Planica. I den inledande sprinten i torsdags slutade svenskorna etta, tvåa, trea och fyra.

– Man mår ju såklart jättebra. Vi tog sju (medaljer) i Oberstdorf och har fem redan nu, så det är klart att det är jättekul, säger Byström.

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997 (25 år) i Delsbo.

Klubb: Piteå Elit.

Främsta meriter: VM-guld i skiathlon (2023), VM-guld i stafett (2019), VM-silver i stafett (2017), VM-brons på 10 km (2021), VM-brons i skiathlon (2021), OS-silver i stafett (2018), OS-brons i stafett (2022). Fem individuella segrar i världscupen och ytterligare 29 pallplatser.

Tidigare VM: 3 (2017, 2019, 2021).

Debut i världscupen: 15 februari 2015.

ANNONS