Vändningen för Börje Salming – får den vård han behöver

Börje Salming, 71, har fått ett genombrott för sin ALS-vård i Sverige. Medicinen han velat få är på plats men hockeylegendaren har även fått mer hjälp i hemmet.

ANNONS
|

Ända sedan Börje Salming meddelade att han drabbats av sjukdomen ALS har han och familjen fått massivt stöd från runt om i världen där hockeysupportrar, spelare och gamla profiler alla visat sitt stöd.

Samtidigt har familjen jobbat hårt för att få både den vård och den medicin man vill.

Något som nu är på plats. Medicinen från Kanada har kommit och det är inte längre några problem att ta med sig medicinen in i Sverige. Men till Expressen berättar även hustrun, Pia, att familjen nu får betydligt mer hjälp i hemmet också.

De har fått tillgång till avancerad sjukvård.

– De gör de här sakerna med inhalator, hostmaskin och slem-sug och sånt. Så de har gått om varandra i team och lärt upp varandra. När man väl har fått dem inkopplade och de gör de här sakerna, de är fantastiska, säger Pia till Expressen.

ANNONS

När paret först gick ut och berättade om ALS-sjukdomen som Börje Salming drabbats av var frustration stor. Då var det problem med både medicinen men även hjälpen på plats i hemmet.

– Jag lämnar honom någon timme, jag går ner och tränar eller går ut och går. Men det är klart, man har alltid den här oron, att nåt ska hända. Men det finns alltså inte vård i hemmet som fungerar för folk som är sjuka i ALS. Och jag är så jävla frustrerad och förbannad och ledsen, det här är så sjukt, berättade Pia för Expressen.

Men nu har paret alltså fått den hjälp man behöver.

Något som underlättat mycket.

– Det är läkare, det är kuratorer, sjukgymnaster, logoped. De kommer hit, de är supersmidiga och jättetrevliga, och bryr sig om Börje. Och han tycker det är skönt, och gör tummen upp när de kommer, säger Pia.

LÄS MER:Ministrarna reagerar på Börje Salmings dödliga sjukdom

LÄS MER:Börje Salming redo att flyga till Toronto

ANNONS