Börje Salming redo att flyga till Toronto

Börje Salming är sjuk i ALS och kan inte längre prata. Nu är han redo att resa han till Toronto för Hall of Fame-eventen – och för medicin.
– Vi har ordnat så det ska komma en laddning medicin till hotellet, så vi kan ta med oss hem. Så det känns jättebra, säger frun Pia Salming till Expressen.

ANNONS
|

Börje Salming berättade i augusti att han diagnostiserats med den dödliga sjukdomen ALS. Nyligen gjorde han ett framträdande i Expressen där han berättade att han förlorat talet och nu kommunicerar via bland annat en läsplatta. Han och frun Pia berättade också om bromsmedicin från Kanada som ännu inte är godkända i Sverige.

Nu gör sig Börje Salming redo för att tillsammans med familjen flyga till hockeylegendarens tidigare hemstad Toronto för att kunna ta del av medicinerna som förhoppningsvis kan bromsa sjukdomsförloppet något, något Hänt Nyheter var först att rapportera.

– Vi har sagt så här: För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka. Säger han dagen innan att han inte vill åka, då åker vi inte. Det är på den nivån vi ligger, säger Pia Salming till Expressen.

ANNONS

Enligt tidningen går det bra om Börje Salming själv tar in medicinen i Sverige, men inte om någon annan gör det. Tidigare är det Salmings ena dotter som försökt ta in medicinen i landet men nekats.

– Vi har ordnat så det ska komma en laddning medicin till hotellet, så vi kan ta med oss hem. Så det känns jättebra, säger Pia Salming.

Förste svensk i Hall of Fame

Men det är inte bara för medicinen som Salming flyger över Atlanten. Det är också för Torontos årliga Hall of Fame-event. Vid eventet kommer det vara ceremonier för bland andra Daniel Alfredsson, Henrik Sedin och Daniel Sedin som väljs in i Hall of Fame. Samtidigt samlas tidigare invalda för event.

– Resan ska bara vara för familjen, vi kommer inte släppa in någon. Vi vet inte hur mycket han kommer vilja delta eller så, vi får ta det dag för dag, helt enkelt, säger Pia Salming.

Börje Salming spelade i Toronto Maple Leafs mellan1973 och m1989 och blev 1996 förste svensk att väljas in i Hall of Fame. Han är fortfarande en stor ikon i den kanadensiska storstaden.

LÄS MER:Börje Salmings dödliga sjukdom – kan inte längre prata

LÄS MER:Teresa Salming om kampen för Börjes medicin

LÄS MER:Börje Salmings bror rasar: ”Kan inte behandlas så här”

LÄS MER:Lidström om Salming-stiftelse: Ville ge tillbaka

ANNONS