Ministrarna reagerar på Börje Salmings dödliga sjukdom

Ishockeylegendaren Börje Salming är sjuk i ALS.
Nu har familjens kritik mot vården fått flera ministrar att reagera.
– Det är hjärtskärande, säger äldreminister Anna Tenje (M), till Expressen.

ANNONS
|

I Salmings första intervju efter sjukdomsbeskedet fick hans fru Pia lägga ut texten, då Börje nu nästan tappat sitt tal helt och hållet.

Hon berättade om den nya vardagen – och kampen för att få rätt vård.

– Menar politikerna att man ska jobba tills man är 68, men får man en obotlig sjukdom efter 65, då ska man inte få ha ett värdigt liv tills man dör?, sa Pia Salming till Expressen.

Kritiken har fått stor uppmärksamhet och fått flera andra att reagera. Nu har kritiken också nått ministernivå, där flera känt sig illa berörda av Salmings berättelse.

ANNONS

Acko Ankarberg Johansson (KD) är sjukvårdsminister, med ansvar för folkhälsa och sjukvård.

– Det som slog mig i berättelsen, och från många andra berättelser, är att man får ett sjukdomsbesked, och ALS är en väldigt svår sjukdom, då får man inte lämnas ensam. Man måste få veta vilken hjälp man kan få, så man inte behöver gå hem och känna att man hamnar i ett svart hål, för man är ensam med det besked man har fått och man vet inte vad som väntar. Det underlättar framåt när man vet vilken hjälp man kan få och hur man får den. Så det är något jag tror vi kan förbättra på många olika sätt, säger hon till Expressen.

”Ledsen över deras situation”

Hon är ett av statsråden i socialdepartementet, där det högsta politiska ansvaret för sjukvården ligger och där statsråden har olika delar av vård- och äldreansvaret.

Den personliga assistans som Salming eftersöker har för nuvarande en åldersgräns på 65 år, en åldersgräns som vid årsskiftet kommer höjas till 66.

Men den upplevda åldersdiskrimineringen vill inte ministrarna kommentera. Inte heller äldreministern Anna Tenje (M), som i stället säger:

– Det är klart att man blir väldigt berörd av att läsa detta. Det är hjärtskärande på många sätt både för den som drabbas av en allvarlig sjukdom men så klart även för närstående. Samtidigt är det också bra och viktigt att den här sortens berättelser lyfts fram, säger Tenje.

ANNONS

Ny socialtjänstminister är Camilla Waltersson Grönvall (M). Hon menar att ansvaret i frågan ligger på kommunen.

– Jag är ledsen över deras situation och kan förstå att de upplever det som åldersdiskriminerande att inte få rätt till personlig assistans när man är äldre. Men jag vill också säga att kommunen genom socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I socialtjänstlagen finns inga åldersbegränsningar och jag förutsätter att kommunen tar sitt ansvar även i det här fallet, säger hon till Expressen.

Några förändringar på regeringsnivå i närtid ser inte ut att bli av.

LÄS MER:Teresa Salming om kampen för Börjes medicin

LÄS MER:Börje Salmings bror rasar: ”Kan inte behandlas så här”

LÄS MER:Börje Salmings dödliga sjukdom – kan inte längre prata

ANNONS