Thomas Alsgaard rasar mot ryske skidprofilen Aleksej Petukhov

Den ryske skidprofilen och VM-guldmedaljören Aleksej Petukhov har öppet stöttat den ryska invasionen av Ukraina.
Nu ryter den norske skidlegendaren Thomas Alsgaard ifrån.
”Om man inte har modet att säga emot sina ledare kan man åtminstone hålla käften, för helvete”, skrev Alsgaard i en story på Instagram enligt norska Nettavisen.

ANNONS
|

Sedan den ryska invasionen av Ukraina för en dryg vecka sedan har flera ryska idrottare tagit avstånd från kriget och sin president Vladimir Putin. Dock inte alla.

Ishockeystjärnan Alexander Ovetjkin, som sedan tidigare är en känd Putin-anhängare, har inte velat ta avstånd från sin president och skidprofilen Aleksej Petukhov, som har ett VM-guld i sprintstafett från 2013 och ett OS-brons från 2010, har öppet stöttat invasionen.

Petukhov skriver i ett inlägg på Instagram:

”I åtta år har det pågått militära operationer i Ukraina. Alla såg hur situationen runt Donetsk och Luhansk eskalerade och hur resten av världen blundade för det, hur Europas statsöverhuvuden reagerade och hur inhumant ukrainska myndigheter agerade. Som ett resultat av det kände Ryssland att de måste skydda ryssarna. Alla ser hur vår militär jobbar, på det mest respektfulla sätt gentemot de lokala invånarna, men också mot soldater som har kapitulerat. Det enda målet med operationen är att förstöra militära byggnader. Vad skulle hända om Ryssland inte stod upp för det ryska folket?”.

ANNONS

Thomas Alsgaard ryter ifrån

Nu får han hård kritik från den norske skidlegendaren Thomas Alsgaard, med fem OS-guld och sex VM-guld på meritlistan.

”Om man inte har modet att säga emot sina ledare kan man åtminstone hålla käften, för helvete”, skrev Alsgaard i en story på Instagram enligt norska Nettavisen.

Han säger till tidningen att han inte vill utveckla sina åsikter för dem men skriver vidare på Instagram:

”Trött på att krångla med ryska skidåkare som menar att hela världen sysslar med 'fake news' samtidigt som de själva får fakta direkt från Putin. Så i kväll blir det ett vin från Ukraina och Krimhalvön".

Petukhov la ner skidkarriären 2019 efter att 2016 stängts av tillsammans med fem andra ryska skidåkare i och med den stora ryska dopningsskandalen. 2017 blev han officiellt diskad från OS i Sotji 2014.

LÄS MER:Dominik Haseks kritik mot Alexander Ovetjkin: ”Lögner och ursäkter”

LÄS MER:Vasaloppet anmält för diskriminering

LÄS MER:Ryska Dzyuba svarar – efter attacken från ukrainska fotbollsspelare

LÄS MER:Roman Abramovitj säljer Chelsea

ANNONS