Roman Abramovitj säljer Chelsea

Roman Abramovitj har släppt kontrollen över Chelsea och tänker sälja klubben, det meddelar han i ett pressmeddelande på onsdagen. Pengarna från försäljningen ska gå till offer som drabbats av den pågående invasionen av Ukraina.
”Snälla förstå att detta har varit ett otroligt svårt beslut att fatta.” skriver Roman Abramovitj i uttalandet.

ANNONS
|

I helgen meddelade den ryska oligarken Roman Abramovitj att han lämnar ifrån sig kontrollen över fotbollsklubben Chelsea, som han ägt sedan 2003.

Sedan dess har det florerat spekulationer om hans ägande och på onsdagen bekräftar Abramovitj att han tänker sälja. Han har även skrivit av de 1,5 miljarder euro han har lånat ut till klubben, det skriver The Guardian.

”Som jag har sagt tidigare har jag alltid fattat beslut med klubbens bästa i åtanke. I den nuvarande situationen har jag därför tagit beslutet att sälja klubben, eftersom jag tror att detta ligger i klubbens, fansens, de anställdas, samt klubbens sponsorers och partners bästa intresse.” skriver han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Roman Abramovitj berättar också att alla nettointäkter från försäljningen av klubben kommer doneras till en välgörenhetsstiftelse han tänker starta. Pengarna ska användas till offer i kriget i Ukraina, för att bland annat kunna bidra till offrens ”akuta och omedelbara behov”.

”Snälla förstå att detta har varit ett otroligt svårt beslut att fatta, och det gör ont i mig att skilja mig från klubben på detta sätt.” fortsätter den snart före-detta ägaren skriva och avslutar med att rikta sitt tack till klubben och deras supportrar.

Riskerar sanktioner

Abramovitj trycker som sagt på att han vill göra det som är bäst för klubben. Anledningen tros dock ha varit att han är en av de personer som står den ryske presidenten Valdimir Putin nära och riskerar sanktioner efter den ryska invasionen av Ukraina.

Oavsett orsaken har ägaren bestämt sig för att sälja och det är i nuläget oklart vem som ska köpa klubben.

– Abramovitj försöker sälja alla sina villor i England, han vill också bli av med Chelsea snabbt, säger den schweiziska miljardären Hansjörg Wyss till den schweiziska tidningen Blick.

Wyss säger vidare att han erbjudits att köpa klubben. Han och en annan miljardär, Todd Boehly, ska vara två av intressenterna som försöker köpa Premier League-laget.

ANNONS

– Jag och tre andra personer fick i tisdags ett erbjudande om att köpa Chelsea från Abramovitj, säger Hansjörg Wyss.

– Jag måste vänta fyra till fem dagar. Abramovitj vill just nu ha alldeles för mycket. Du vet, Chelsea är skyldig honom 2 miljarder pund. Men Chelsea har inga pengar. Det betyder att de som köper Chelsea behöver kompensera Abramovitj.

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till att EU, USA och Storbritannien infört riktade sanktioner mot oligarker i presidenten Vladimir Putins innersta krets, genom att frysa tillgångar och förbjuda dem från att resa in i väst.

Roman Abramovitj har ännu inte drabbad av sanktioner men han står enligt flera medier nära Putin och det brittiska inrikesdepartementet identifierade 2019 kopplingar mellan honom och den ryska staten.

Sedan Abramovitj köpte Chelsea 2003 har klubbens herrlag vunnit i princip allt som går att vinna och damlaget var i Champions League-final i fjol och har vunnit den engelska ligan de två senaste åren.

LÄS MER:Abramovitjs Chelsea-planer utreds

LÄS MER:Roman Abramovitj lämnar ifrån sig kontrollen över Chelsea

LÄS MER:Roman Abramovitj uppges medla mellan Ukraina och Ryssland

ANNONS