Arkibild från 2018, utanför byggnaden till den olympiska kommittén i Moskva, Ryssland.
Arkibild från 2018, utanför byggnaden till den olympiska kommittén i Moskva, Ryssland. Bild: Pavel Golovkin

IOK: Stoppa alla ryska idrottare

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar världens idrottsförbund att stoppa ryska och belarusiska idrottare samt ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar. Det med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS
|

"För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare och ledare att delta i internationella tävlingar", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Man betonar dessutom på nytt att inga idrottsevenemang ska arrangeras i vare sig Ryssland eller Belarus.

”Övervägt med tungt hjärta”

”Detta är ett dilemma som inte går att lösa. IOK EB har därför idag noggrant övervägt situationen och med tungt hjärta utfärdat följande resolution:” fortsätter pressmeddelandet.

I resolution, motionen, den olympiska kommittén tas sex rekommendationer upp. Förutom att IOK vill undvika att ryska och belarusiska idrottare deltar i tävlingar, framgår det också att de välkomnar uppmaningar till fred från idrottare och andra involverade i vad de kallar den olympiska gemenskapen.

ANNONS

”IOK beundrar och stöder särskilt de ryska idrottarnas krav på fred.” skriver kommittén på sin hemsida.

LÄS MER:Fis: Skidtävlingar i Ryssland stoppas

LÄS MER:Champions League-finalen flyttas från S:t Petersburg

LÄS MER:Kravet: Släng ut Ryssland – omedelbart

ANNONS