Fis: Skidtävlingar i Ryssland stoppas

Internationella skidförbundet, Fis, meddelar att man ställer in eller flyttar alla skidtävlingar i Ryssland till och med slutet av mars. Ingen av tävlingarna i Ryssland kommer däremot kunna ersättas.
– Det finns ingen tid, säger Fis tävlingsdirektör Klaus Waldner till SVT.

ANNONS
|

Efter att Ukraina invaderats av Ryssland ville flera av skidvärldens stjärnor att det internationella skidförbundet, Fis, skulle agera.

– Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad, säger den flerfaldiga OS-medaljören Johannes Hösflot Kläbo till VG.

Det höll den svenska åkaren Calle Halfvarsson med om.

– Man måste sätta ner foten nu och markera, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport på torsdagen.

På fredagen meddelade Fis att de stoppar alla skidtävlingar i Ryssland. Beslutet kommer efter att flera länder, däribland Sverige och Norge, sagt att man kommer att bojkotta tävlingar i Ryssland efter de senaste dagarnas händelseutveckling, där Ukraina invaderats.

ANNONS

Tävlingar kommer inte ersättas

Senare under fredagen meddelar Fis tävlingsdirektör Klaus Waldner att det inte kommer gå att ersätta de ryska tävlingarna.

– Det kommer inte att bli någon ny tävling, den måste hållas nästa vecka och det finns ingen tid då, säger han till SVT Sport.

Tävlingarna som påverkas är världcupstävlingarna i skicross, freestyle, backhoppning och längdskidor. De ställs in – eller flyttas, meddelar Fis i ett pressmeddelande.

Just nu befinner sig landslaget i skicross i ryska Solnetjnaja Dolina i Ryssland, där världscuptävlingarna ställdes in efter att alla åkare förutom de ryska valt att inte delta i tävlingarna.

Det abrupta avslutet gör att svenska åkaren skicrossåkaren Sandra Näslund tar hem världscupen med 284 poäng, med 100 poäng för varje seger. Hon kammade hem tre segrar i den totala världscupen, där hon egentligen hade två tävlingar kvar att åka innan den ställdes in.

LÄS MER:Längdåkningsstjärnorna vägrar världscupavslutningen i Ryssland

LÄS MER:Samlad protest stoppar skicross i Ryssland

LÄS MER:Så tas skicrossåkarna hem från Ryssland

ANNONS