Felix Claar ska ersätta Jim Gottfridsson i VM

Under natten mot torsdag kom beskedet att Jim Gottfridssons VM är över.
Vilken tur att man då redan har Felix Claar – som klev fram mot Egypten.
– Är det så tar jag bara emot och kör på, säger han om att ersätta stjärnan.

ANNONS
|

Sverige är klart för VM-semifinal efter 26–22 mot Egypten. Trots digniteten på framgången hamnar den i skymundan efter beskedet sent på natten:

Jim Gottfridsson, världens bäste handbollsspelare, har drabbats av en fraktur i handen och missar resten av mästerskapet.

– Det känns oerhört tungt, säger han själv till förbundets hemsida.

I stället för att gräva ned sig fullständigt gäller det att försöka se ljuset i mörkret. Ett sådant är att en av det svenska herrlandslagets främsta styrkor är bredden på truppen – exempelvis innehåller den Felix Claar.

Claar var den som fick ersätta Gottfridsson när han inte kunde fullfölja mötet med Egypten. Under tiden på plan gjorde han tre mål – och var en av matchens giganter.

ANNONS

Efteråt, och innan det slutgiltiga beskedet om Gottfridsson, uttalade sig Glenn Solberg om Claars insats.

– Jag tycker att han har varit väldigt bra i hela mästerskapet och han kommer in och tar sin roll. Det är säkert inte den enklaste uppgiften att stå bakom den som blev korad till världens bäste spelare för någon vecka sedan. När han kommer in presterar han alltid och gör ett fantastiskt jobb, sa förbundskaptenen.

Och Solberg var långtifrån ensam om att hylla mittnian.

– Jag tycker att Felix gör en fantastiskt bra match när han kommer in. Tar stort ansvar, sa Albin Lagergren.

– Felix styr upp det bra. Då lossnar det lite mer, säger Jonathan Carlsbogård.

– Vi har en väldigt stark moral och harmoni i laget, så vi är många som gillar att ta ansvar. Det är inget konstigt, då går bara någon annan fram och tar extraansvaret och det gör Felix i dag, sa Lukas Sandell

”Vill spela så mycket som möjligt”

Claar själv? Han gav sin insats ett mer ljummet betyg.

– Den var helt okej. Det var väl bra. Jag kom in och var kanske lite tagen av stunden, det tog några minuter innan jag kom in i det. Sedan tycker jag absolut att jag gör en okej match, eller en bra match. Det var kul att spela mycket, säger han.

ANNONS

Han är inte direkt lyrisk, som många andra var.

– Just nu känns det ”ja, det var en bra match”. Jag vill inte gå så långt som att säga att det var en supermatch av mig. Så känns det inte just nu, säger han.

På en femgradig betygsskala ger han sig själv en trea, när han får hör att han fått en femma av Sportbladet säger han:

– Okej. Schysst, schysst. Kul att höra. Jag protesterar inte.

Han berättar om hur han upplevde det när Gottfridsson fick kliva av.

– Först tänker jag bara att jag hoppas att det inte är någon fara och att det bara är ett snabbt inhopp från min sida. Sedan ser jag att han sätter sig långt ner på bänken och då inser jag att det kanske är någonting lite allvarligare. Sedan fokuserar jag inte på det utan jag fokuserar på att spela mitt spel, säger han.

Efter matchen fick han också svara på den då hypotetiska frågan om hur han skulle ta ett besked om att Gottfridsson åkt på en allvarlig skada och att han då skulle behöva kliva fram i hans roll under den resterande delen av turneringen.

– Skittråkigt för Gottfridsson, såklart. Men jag vill spela så mycket som möjligt. Om det är så att det skulle vara någonting illa tar jag bara emot och kör på, var svaret.

ANNONS

Skadan innebär att Claar nu är ensam som uppskriven mittnia i truppen, även om ett gäng andra skulle kunna spela på denna position. Förbundet meddelade i samband med skadebeskedet att man inte bestämt sig huruvida man kommer kalla in en ersättare eller inte.

LÄS MER:Jim Gottfridsson har fraktur handen – missar resten av VM

LÄS MER:Sverige klart för VM-semifinal – efter Palickas uppvisning

LÄS MER:Andreas Palicka om olyckliga träffen i VM-kvartsfinalen

ANNONS