Andreas Palicka om olyckliga träffen i VM-kvartsfinalen

Det har blivit en vana för Andreas Palicka att stå upp när det blåser.
Men i matchen mot Egypten höll han på att sänkas av ett missriktat skott.
– Jag fick leta efter luften ett tag, säger han.

ANNONS
|

Superlativen om Sveriges burväktare börjar ta slut. I onsdagens kvartsfinal mot Egypten blev han vald till matchens lirare på nytt.

Därför har man honom mycket att tacka för att man lyckades boka en plats i fredagens semifinal.

– Känslan är fantastisk. Det känns som att vi har gjort ett oerhört starkt mästerskap hittills som grupp. Vi har stått emot väldigt mycket olika saker och jag är oerhört stolt över att vi står här i en semifinal. Jag tycker att vi har lyckats fläckfritt med vår process. Det finns ingen lätt match. I dag är det en kamp över 60 minuter där vi står ihop som ett lag genom diverse motgångar. Det är det jag är väldigt glad och tacksam över. Vi lämnade aldrig vår grund och process och står därför i en semifinal, säger han efteråt.

ANNONS

Men inledningsvis svajade det betänkligt. Först när Palicka kom upp i monsterformen han har hållit mästerskapet igenom kunde Sverige hitta rätt i matchen.

– Jag kände som i alla matcher att den första kvarten är en enda stor schackmatch. Man försöker läsa vad motståndarna gör och vi hade helt enkelt för mycket höjd på deras skyttar i början och linjespelaren kunde husera lite fritt i mitten. De sköt också ganska centralt, jag tror att vi hade fem lägen mot från linjen. Sedan hittar vi rätt höjd efter tolv, femton minuter. Då börjar vi få skotten lite bredare vilket förenklar min uppgift. Då kommer jag ordentligt in i matchen och bidrar med jag ska göra, säger han.

Lugnar ned

Men i början på den andra halvleken utspelades oroande scener. Palicka räddade en straff, men skotten tog illa.

– Den träffade inte skönt, det är helt rätt, erkänner han.

Vill du precisera?

– Jag tror att alla såg var den träffade så det behöver jag nog inte precisera. Jag fick leta efter luften ett tag, det tillhör sporten. Det var inte en särskilt bra straff och det kändes lite.

Den träffade i den intima regionen.

Gjorde det ont?

– Ja, det kändes lite.

ANNONS

Efter den olyckliga träffen joggade han ut till bänken.

– Nu letar du efter något citat här men jag var tvungen att prata lite för det kändes inte helt korrekt, säger han.

Lyckligtvis bar han suspensoar.

– Jag hoppas och tror att det hjälper, säger han och tillägger:

– Men gör nu ingen grej på detta! Stå och snacka om ett pungskott … Hur kul är det? Det såg väl alla att det tar i pungen, det är klart att det gör ont. Vi är i VM-semifinal.

Därmed släpper vi det och blickar framåt. I semifinalen på fredag väntar Frankrike.

– Nu tillhör vi topp fyra i världen. Nu finns det inte tuffare matcher, det kommer handla om marginaler och att man hittar olika nycklar. Vi vet precis vad som kommer emot oss och vi kommer behöva hitta en del svar på den individuella kvalitet som Frankrike besitter. Sedan hoppas jag att vi fyller arenan till på fredag och att publiken här lyfter oss, säger Palicka.

LÄS MER:Jim Gottfridsson skadad – fördes till sjukhus efter kvartsfinalen

LÄS MER:Sverige klart för VM-semifinal – efter Palickas uppvisning

LÄS MER:Danmark sågar Tele2 arena i handbolls-VM

ANNONS