Sverige klart för VM-semifinal – efter Palickas uppvisning

Man hann bli orolig – sedan klädde Andreas Palicka på sig hjälterollen.
Målvaktens storspel väckte Sverige som sedan besegrade Egypten.
Det betyder att Blågult är klart för VM-semifinal mot Frankrike.
– Fan vad stolt jag är över grabbarna, säger förbundskapten Glenn Solberg.

ANNONS
|

Sverige bytte Göteborg och Scandinavium mot Stockholm och Tele2 arena. Detta när slutspelet skulle dra igång – när mästerskapet skulle börja på allvar.

Väl där väntade Egypten och en kamp med en semifinalplats i potten.

Kamp var det rätta ordet, det visste svenskarna redan på förhand. Egypterna är vida kända för sina fysik – dessutom är det ett lag som är erkänt svårt att besegra.

Inför en rekordpublik (16 215) för ett svenskt handbollslandslag under en match i Sverige blåstes det så igång.

Det tog ett tag för publiken att komma igång, inte minst när det samma gällde för landslaget. Tele2 arena bjöds på en målsnål inledning, desto fler hårda smällar.

ANNONS

Matchen var inte långt gången när världens bäste handbollsspelare, och Sveriges storstjärna, Jim Gottfridsson grinade illa och tog för handen. Han fick då vandra ut till bänken där det väntade behandling. Han återkom inte i spel.

Trots det var det Sverige som drog på sig flest tvåminutersutvisningar, det gjorde att Egypten kunde inleda matchen bäst. Det gick troll i Sveriges anfallsspel och publiken kunde inte bära sitt landslag.

– Det var en kass inledning där vi inte riktigt kom upp i nivå. Det är lite press och alla är kanske lite smånervösa inför matchen, men samtidigt gör de (Egypten) det bra, säger Jonathan Carlsbogård.

Andreas Palicka tände laget

Den ende svensk som gick att känna igen var Andreas Palicka som stod för ett gäng svettiga räddningar. Bland annat en straffräddning som tände både laget och supportrarna.

Då, med 20 minuter spelade, gick Eric Johansson på ett eget genombrott och kvitterade till 7–7.

Härifrån var det Sveriges halvlek. Johansson bröt det svenska anfallsmönstret genom att gå på skott utifrån, Felix Claar växte också in i matchen som Gottfridssons raka ersättare.

– Vi har en väldigt stark moral och harmoni i laget, så vi är många som gillar att ta ansvar. Det är inget konstigt, då går bara någon annan fram och tar extraansvaret och det gör Felix i dag, säger Lukas Sandell efter matchen.

ANNONS

Palicka ville inte vara sämre, vid lika 9–9 räddade han tre anfall i rad, vilket gav Sverige chansen att dra ifrån. Chansen tog svenskarna när man gick upp till 12–9.

Publiken skanderade ”Palicka”, glädjen var så påtaglig att den uppbyggda läktaren bokstavligt talat gungade.

Som grädde på moset stänkte Hampus Wanne in 14–9 i halvlekens sista sekunder.

– Vi kommer in i ett jäkla flow i gruppen och man märker att publiken kommer igång. Vi får målvaktsräddningar, vi springer och bara ångar på. Då är det helt fantastiskt att spela handboll, säger Sandell.

Timeouten gav effekt

Den andra halvleken inleddes inte mycket sämre, tämligen omgående kunde Sverige spela till sig en sjumålsledning.

Det såg nästan klappat och klart utan, men egypterna hade ork kvar. Medan Sverige hade förtvivlar svårt att göra mål kunde avståndet krympa till tre bollar (21–18). Då återstod det fortfarande tio minuter.

Ungefär då kom besked från landslaget om att Gottfridsson skulle föras till sjukhus för att röntga handen efter slutsignal (det skulle visa sig att skadan var lika illa som befarat – stjärnans VM är nu över). Som för att skingra de skenande svenska tankarna tog Glenn Solberg timeout.

Det gav effekt.

Palicka plockade fram sina spektakulära räddningar på nytt, framåt lossnade det en aning. Det gjorde att Lukas Sandell kunde sätta 24–19 med sex minuter kvar att spela.

ANNONS
Lukas Sandell och Max Darj jublar efter segern mot Egypten.
Lukas Sandell och Max Darj jublar efter segern mot Egypten. Bild: JESPER ZERMAN

Carlsbogård: ”Sen kom Glenns pojkar in!”

Efter det var det inget snack. Blågult vann kvartsfinalen med 26–22.

– Det är imponerande, jag är så stolt. Fan vad stolt jag är över grabbarna, säger Glenn Solberg.

Segern betyder att Sverige är klart för VM-semifinal, där ett bekant motstånd i Frankrike väntar.

– De är jättebra, det vet alla om och vi har haft tuffa matcher mot dem tidigare i semifinal. Så vi får se hur det blir denna gången, men det har varit lyckat tidigare. Så vi hoppas på samma, säger Jonathan Carlsbogård.

Frankrike var länge ett mardrömsmotstånd för Sverige, men ...

– ... sen kom Glenns pojkar in och vände på det! Så vi får hoppas på att det håller i sig.

Carlsbogård försäkrar dessutom om att det inte finns någon nöjdhet i det faktum att man är klara för semifinal.

– Jag vill inte säga något konstigt. Men det är klart att vi vill vinna nästa match också, så vi är inte nöjda här. Men det gäller att återhämta sig och komma dit förberedda.

LÄS MER:Danmark sågar Tele2 arena i handbolls-VM

LÄS MER:Sverige möter Egypten i sjunde mästerskapet i rad

LÄS MER:Landslaget spelade smygmatch i Tele2 arena

ANNONS