Så mycket kostar EM i fotboll 2025 att arrangera för Göteborg

Sverige vill arrangera fotbolls-EM 2025 med Göteborg som en av värdstäderna. Nu berättar Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co, vad det kommer att kosta och ge staden.
– Vi är väldigt exalterade över den här möjligheten, säger Hallberg.

ANNONS
|

Sverige vill stå som värd för fotbolls-EM för damer 2025. På onsdagen lämnade man, tillsammans med Finland, Danmark och Norge, in en ansökan till Uefa om att få arrangera mästerskapet.

Om det blir verklighet kommer Göteborg vara en av två svenska värdstäder, den andra är Stockholm.

– Vi är väldigt exalterade över den här möjligheten. Så sent som i går (läs tisdag) såg vi att det var ett fantastiskt besöksantal på Gamla Ullevi på en vänskapsmatch mellan Sverige och Frankrike. Vi ser väldigt bra värden i det här evenemanget som vi hade velat ha till staden, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

ANNONS
Magnus Hallberg, evenemangschef Göteborg & Co.
Magnus Hallberg, evenemangschef Göteborg & Co. Bild: Thomas Johansson

Arrangerade EM 2013

Göteborg är inte helt gröna i sammanhanget, redan 2013 spelades det EM-fotboll i staden när man som en av sju städer i Sverige stod som värd för damernas Europamästerskap.

Men den här gången blir det större.

– När vi arrangerade EM 2013 sålde vi 215 000 biljetter, i England i somras sålde de 600 000 biljetter. Evenemanget har växt otroligt i popularitet och Uefa satsar mer pengar på damfotbollen nu än vad man gjorde 2013 och därmed skapas bättre resurser. Hela paketet har blivit större, säger Magnus Hallberg.

Precis som 2013 kommer Gamla Ullevi att bli skådeplatsen. Men trots ökat intresse finns det inga planer på att lägga matcherna på Nya Ullevi i stället.

– Det är ett väldigt stort hopp från Gamla Ullevi till Nya Ullevi. Och Nya Ullevi har sina löparbanor och inramningen är inte lika bra. Om det skulle bli 20 000-25 000 på Nya Ullevi känns det inte riktigt lika mysigt som om det är 15000-16000 på Gamla Ullevi. Och tittar du på England där EM spelades i somras så var det vissa arenor där som var mindre än Gamla Ullevi.

Kommer kosta 35 miljoner kronor

Budgeten för EM i Göteborg är 35 miljoner kronor, där 25 miljoner kommer från Göteborgs stad och tio miljoner från Uefa.

ANNONS

Hemställan om det utökade bidraget på 25 miljoner kronor gav kommunen bifall för redan i maj.

Det som kostar pengar är bland annat marknadsföring, projektteam som ska jobba med arrangemanget, fanzone med mera.

Någon investering i anläggningar kommer däremot inte att krävas.

Men det är inte bara utgifter. Göteborg & Co ser stora vinster med att arrangera ett EM.

– Evenemanget som sådant genererar en hel del värden, bland annat inom turistekonomi med att folk bor på hotell, går på restaurang och så vidare. Men också att vi får uppmärksamhet för Göteborg, det här är ett evenemang som följs över hela Europa. Sedan handlar det också om att lyckas skapa bättre möjligheter för tjejer att bli domare, ledare och spela fotboll helt enkelt.

Hoppas kunna inbringa 60 miljoner

Vad gäller rena intäkter är det svårare att räkna på. I maj berättade Hallberg för GP att man hoppades på en total turistekonomisk omsättning, det vill säga omsättning för exempelvis hotell, restauranger och liknande, på över de siffror man nådde i samband med handbolls-EM 2020.

– Då uppgick den till 60 miljoner kronor. Nu, som då, är den primära besöksgruppen främst familjer, som kanske prioriterar Liseberg före puben. Man kan inte sätta ett likhetstecken, och det handlar om hur länge publiken stannar och i vilken utsträckning de konsumerar. Men vi tror att det kan bli något högre nu, sa Hallberg då.

ANNONS

Vilka matcher som Göteborg kommer få om EM 2025 blir verklighet är inte klart, men stora förhoppningar finns att Sveriges grupp kommer husera i staden.

– Vi har framfört att vi har damernas nationalarena och att vi har investerat i damfotbollen under många år och tror på den. Vi står gärna som värd för Sveriges grupp. Det är inte klart ännu men vi tror att vi har goda förutsättningar att få ett antal av Sveriges matcher, säger Magnus Hallberg.

LÄS MER:Sverige ansöker om fotbolls-EM 2025

LÄS MER:Petad i EM – bäst mot Frankrike: ”Så ska man reagera”

LÄS MER:Nilla Fischer hyllades inför slutsålt Gamla Ullevi

LÄS MER:Svensk storseger inför slutsålt Gamla Ullevi

ANNONS