Bävrarna i norra Ukraina har gjort terrängen vid gränsen så oframkomlig att en invasion är osannolik.
Bävrarna i norra Ukraina har gjort terrängen vid gränsen så oframkomlig att en invasion är osannolik. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ukrainas oväntade allierade – de lokala bävrarna

Översvämmade floder, lervälling och vattendränkta fält gör en ny rysk invasion från norr osannolik. De ukrainska försvararna har också fått hjälp av en osannolik allierad – den lokala bäverpopulationen.

ANNONS
|

Ukraina har länge varnat för ett nytt förestående angrepp från Ryssland, möjligen över gränsen från Belarus i norr, dit Ryssland flyttat trupper och utrustning.

En sådan attack är dock osannolik på grund av den milda vintern, rapporterar Reuters. Floder har svämmat över och nederbörden har skapat lervälling och vattenfyllda fält i en gränsregion fylld av djupa skogar och träsk – inte optimala förutsättningar för en markinvasion.

– Allt kan hjälpa dig att försvara ditt land, landskapet här, många floder som har svämmat över, säger Viktor Rokun, en av befälhavarna i Volyns territorialförsvar som försvarar gränsområdet mot Belarus.

ANNONS

Gnagarna till undsättning

De ukrainska soldaterna har också fått oväntad hjälp av en allierad från djurriket – bävern har gjort sitt för att terrängen ska bli så oframkomlig som möjligt.

– Normalt sett förstör folk deras dammar när de byggs, men det har inte hänt i år på grund av kriget, så nu är det vatten överallt, säger Serhiy Chominskji, talesperson för territorialförsvaret.

I tisdags förra veckan varnade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj för att Ryssland bygger upp sina styrkor för ännu en eskalation av kriget. Tidigare under invasionen använde Ryssland Belarus som en språngbräda för att tränga in i Ukraina i ett försök att erövra huvudstaden Kiev.

Konrad Muzyka, en analytiker som driver försvarskonsultbyrån Rochan Consulting, säger till Reuters att en attack från Belarus mot nordvästra Ukraina skulle mötas av stora svårigheter.

– Det är ett fruktansvärt ställe för en offensiv operation. Det finns många vattenvägar där och mycket få vägar. Det gör det lätt för ukrainska styrkor att få in ryska trupper i specifika områden, där de kan beskjutas med artilleri säger han.

LÄS MER:Fraktfartyg från Ukraina på grund – blockerar Bosporen

LÄS MER:Fler döda hittade efter attacken mot Dnipro

LÄS MER:Rysk seriemördare vill gå med i Wagnergruppen

LÄS MER:Zelenskyj fördömer ryska folkets tystnad

ANNONS