Fraktfartyget MKK-1 har gått på grund i Bosporen, vilket hindrar fartygstrafiken mellan Svarta havet och Medelhavet.
Fraktfartyget MKK-1 har gått på grund i Bosporen, vilket hindrar fartygstrafiken mellan Svarta havet och Medelhavet. Bild: Turkiska kustbevakningen

Fraktfartyg från Ukraina på grund – blockerar Bosporen

Varje dag transporteras tonvis med varor på sundet Bosporen, mellan Svarta havet och Medelhavet. Nu är genomfarten blockerad, eftersom ett fraktfartyg på väg från Ukraina till Istanbul har gått på grund.

ANNONS
|

Bosporen är en knutpunkt för fartygstrafiken. Här fraktas mängder med varor från Svarta havet vidare ut i Medelhavet, och vice versa. Här transporteras också sedan i somras viktigt spannmål från Ukraina ut i världen inom det så kallade spannmålsavtalet som Turkiet medlat fram mellan Ryssland och Ukraina.

Sedan natten till måndag är sjötrafiken i Bosporen dock spärrad: Ett 142 meter långt fraktfartyg på väg från Ukraina har gått på grund vid turkiska Umuryeri, meddelade generaldirektoratet för turkiska kustbevakningen på Twitter. Det är oklart vad fartyget fraktade och om det ingick i spannmålsavtalet.

Fartyget seglade under önationen Palaus flagg.

ANNONS

Turkiska kustbevakningen skickade ut räddnings- och bogserbåtar för att undsätta fartyget. Myndigheten meddelade på Twitter att trafiken på floden stoppats tillfälligt.

LÄS MER:Turkiskt Nato-ja dröjer – kräver lagstiftning

LÄS MER:Aktivisten om Erdogandockan: ”Vi uppnådde det vi ville”

ANNONS