Ryske Mikhail Popkov, som avtjänar två livstidsstraff för mord på 83 kvinnor, vill släppas ut ur fängelset och ansluta sig till Wagnergruppen.
Ryske Mikhail Popkov, som avtjänar två livstidsstraff för mord på 83 kvinnor, vill släppas ut ur fängelset och ansluta sig till Wagnergruppen. Bild: Julia Pykhalova

Rysk seriemördare vill gå med i Wagnergruppen

Den före detta ryske polisen Mikhail Popkov avtjänar två livstidsstraff. Han har erkänt att han har mördat 83 kvinnor och beskrivs som en av landets värsta seriemördare och våldtäktsman i Rysslands historia. Nu vill han strida i Ukraina och ansluta sig till Wagnergruppen, rapporterar Daily Mail.

ANNONS
LocationRyssland|
|

Det har sedan en tid tillbaka kommit uppgifter om att fångar på ryska anstalter rekryterats till kriget i Ukraina. Enligt Daily Mail ska det handla om omkring 40 000 dömda fångar.

Fångarna ska i vissa fall ha blivit lovade höga månadslöner och strukna brottsregister – om de strider i Ukraina och lyckas hålla sig vid liv i åtminstone ett halvår.

I september besökte bland annat Jevgenij Prigozjin, ledaren av den paramilitära organisationen Wagnergruppen, ett ryskt fängelse och talade till fångarna, enligt Daily Mail.

– Efter ett halvår kommer ni hem, då har ni benådats. Eller också stannar ni hos oss. Några andra sätt att återvända finns inte. De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, ska Prigozjin ha sagt då.

ANNONS

En av Rysslands värsta seriemördare

För inte så länge sedan blev Mikhail Popkov, en av Rysslands värsta seriemördare, intervjuad från fängelset av rysk statlig tv, rapporterar Daily Mail.

När reportern frågade honom om vad hans högsta dröm var svarade han:

– Att gå med i armén. Jag skulle inte tveka att göra det.

Han tillade att han en gång i tiden var soldat i Sovjetunionens armé och att han har erfarenhet av militär radioelektronik.

– Även om jag har suttit i fängelse i 10 år tror jag inte att det skulle vara så svårt att lära sig nya färdigheter snabbt, säger han i intervjun.

Men han var inte säker på om han skulle kunna överleva de kallaste månaderna.

– Realistiskt. Hur skulle jag överleva i januari och februari? För mig är kylan och frost det värsta, ska han ha sagt enligt Mirror.

Mikhail Popkov är en före detta polis som avtjänar två livstidsstraff för mord på 83 kvinnor mellan 1992 och 2010. Han våldtog de flesta offren innan han dödade dem med diverse olika tillhyggen.

LÄS MER:Före detta Wagnerbefäl flydde till Norge – greps av polis

LÄS MER:Ryska ledarskapet kritiseras efter nyårsattacken

LÄS MER:Man deserterade från Wagnergruppen – slogs ihjäl med slägga

ANNONS