Tusentals vill prova magiska svampar i Oregon

USA:s första center där människor kan prova det psykedeliska ämnet psilocybin har öppnat i USA. Förespråkare hoppas att legaliseringen ska ”utlösa en revolution” inom den mentala hälsovården, rapporterar AP.

ANNONS
|

Den 1 januari 2023 blev Oregon den första delstaten i USA att legalisera det psykedeliska ämnet psilocybin för ”vuxet användande”, alltså för människor som är över 21 år.

I juni öppnade Oregons första licensierade psilocybincenter i staden Eugene. Det krävs varken ett recept eller en remiss för att få lov att besöka centret, men det har blivit så populärt att över 3 000 personer står på en väntelista för att få testa psilocybinet som erbjuds där.

Fakta: Magiska svampar

Magiska svampar, psykedeliska svampar eller ”magic mushrooms” kallas ofta en typ av svampar som innehåller ämnet psilocybin, vilket har hallucinogena egenskaper. Ämnet finns i bland annat släktet slätskivlingar och är narkotikaklassat i Sverige.

Ruset från psilocybin sägs likna det från LSD men är kortare – runt sex timmar. Även hjärnan och serotoninsystemet kan påverkas på samma sätt som vid LSD-användning. Serotonin är en signalsubstans som påverkar bland annat humöret och minnet.

När man tar psilocybin omvandlas det i kroppen till det aktiva ämnet psilocin. Effekterna av ämnet kan ge känslor som eufori och en förståelse för universum.

Men man kan också uppleva ångest, panik och otäcka hallucinationer vid stora doser eller vid psilocybin-missbruk.

Källa: Drugsmart, Nationalencyklopedin

Inte tillåtet att köpa med sig svamp hem

Inne på Epic Healing Eugene, som centret heter, möts besökarna av en lugn miljö med vindspel och färgglada madrasser. Men det är inte bara att gå in och börja trippa.

ANNONS

Först måste kunderna genomgå en förberedande session tillsammans med en licensierad handledare, som stannar med dem även under hela sessionen när de tar drogen. Handledaren kan neka vissa personer från att prova svamparna, till exempel de som går igenom en aktiv psykos, har tankar på att skada sig själv eller någon annan eller de som har tagit litium, som används för att behandla mani, någon gång under den senaste månaden.

Det är inte heller tillåtet att köpa med sig svamp, utan man måste stanna på centret tills det att ruset upphört.

Ägaren om att sälja psykedelisk svamp: ”Ett kall”

Cathy Jonas, Epic Healing Eugenes ägare, säger att hon upplevde möjligheten att ge människorna laglig tillgång till psykedeliska svampar som ”ett kall”.

– Växtmedicinerna har meddelat mig att jag ska göra det här, säger hon till AP.

Forskare tror att psilocybin förändrar hur hjärnan organiserar sig, hjälper en användare att anta nya attityder och övervinna psykiska problem.

Cathy Jonas, äger Oregons första psilocybincenter som har namnet Epic Healing Eugene. Över 3 000 personer har ställt sig på en väntelista för att få prova ämnet.
Cathy Jonas, äger Oregons första psilocybincenter som har namnet Epic Healing Eugene. Över 3 000 personer har ställt sig på en väntelista för att få prova ämnet. Bild: Jenny Kane

Svampar som innehåller psilocybin är narkotikaklassade i Sverige, men flera delstater i USA är på väg att införa liknande lagar som man gjort i Oregon.

I Colorado kommer det att bli lagligt med reglerad användning av magiska svampar från och med 2024. Kaliforniens lagstiftande församling godkände i september en åtgärd som tillåter innehav och användning av vissa växt- och svampbaserade psykedeliska ämnen, däribland både psilocybin och meskalin, och det finns planer på att utveckla riktlinjer för att använda det för terapeutisk användning.

ANNONS

LÄS MER:Psykedeliska svampar ska få alkoholister att sluta dricka

LÄS MER:Australien tillåter medicinsk ecstasy

LÄS MER:Kanadensiska företag får sälja lagligt kokain

ANNONS