Två kanadensiska företag har fått tillstånd att producera och sälja kokain.
Två kanadensiska företag har fått tillstånd att producera och sälja kokain. Bild: Claudio Bresciani / TT

Kanadensiska företag får sälja lagligt kokain

Två företag i British Columbia, Kanada, har fått tillstånd av staten att producera och sälja kokain, heroin, MDMA eller psykedeliska svampar. Devid Eby, premiärminister i provinsen som delvis legaliserat innehav, är ”förvånad” över beslutet.

ANNONS
|

På torsdagen meddelade företaget Sunshine Earth Labs, som tillverkar psykedeliska substanser, att man hade fått tillåtelse från den statliga läkemedelsmyndigheten Health Canada att producera och distribuera kokablad och kokain, MDMA, opium, morfin, heroin och den aktiva substansen i psykedeliska svampar: psilocybin, rapporterar Vice.

Företaget tänker ”föra in ett säkrare utbud av droger till den globala marknaden”, heter det i uttalandet.

Dessutom har cannabisföretaget Adastra meddelat att det har fått tillstånd att producera och distribuera psilocybin och kokain.

Men företagen kommer bara att få sälja kokainprodukter under vissa omständigheter. Health Canada säger i ett uttalande till Vice att Adastra bara får producera drogerna för vetenskapliga och medicinska syften, men inte för att sälja till allmänheten.

ANNONS

Avkriminaliserade droger

I januari inledde provinsen British Columbia ett pilotprojekt för att under tre år avkriminalisera droger. Det blev tillåtet att inneha upp till 2,5 gram kokain eller heroin utan risk för att gripas av polisen. Men efter Health Canadas beslut var provinsens premiärminister David Eby förvånad. Myndigheten hade inte rådfrågat British Columbia innan tillstånden beviljades.

– Det är inte en del av vår provinsiella plan, sa premiärministern, som planerar att följa upp beslutet med Health Canada.

British Columbia har haft problem med överdoser sedan länge. 2016 klassades överdoserna som en folkhälsokris, och sedan dess har mer än 11 000 personer i provinsen dött av överdoser. Det finns program som ska ge personer med ett opioidberoende tillgång till medicinskt heroin eller fentanyl.

Något liknande program finns inte för kokain, men Sunshine Earth Labs säger till Vice att man kommer att överlåta till experter att utreda hur sådana program kan se ut.

– Vi undersöker för närvarande sätt att dra nytta av vår expertis och globala kopplingar för att underlätta för forskare och kliniker som försöker utöka omfattningen av programmen för säker tillgång, interventioner och forskningsstudier, säger företaget.

LÄS MER:Så blev kriget mot knarket en svensk paradgren

LÄS MER:Tysk legalisering kan skapa grön våg i Europa

LÄS MER:Efter ”Cocaine bear” – nu attackerar methkrokodilen

ANNONS