50 finländare ska delta i en studie för att se om det psykedeliska medlet psilocybin kan göra terapi mer effektiv mot alkoholberoende.
50 finländare ska delta i en studie för att se om det psykedeliska medlet psilocybin kan göra terapi mer effektiv mot alkoholberoende. Bild: Richard Vogel

Psykedeliska svampar ska få alkoholister att sluta dricka

Kan en svamptripp få alkoholister att dricka mindre? Nu ska 50 finländare testa metoden för att ge forskarna svar på frågan.

ANNONS
|

Psilocybin, ett ämne med psykedeliska effekter, återfinns i många svampar. Tidigare forskning har antytt att sådana svampar kan vara ett effektivt sätt att behandla beroenden. Nu har finska Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemelsområdet, Fimea, godkänt ett forskningsprojekt som ska testa effekten. Det är första gången som psykedeliska ämnen testas på människor i Finland, rapporterar Yle.

Det är Bioteknologiföretaget Clairvoyant som inleder forskning på psilocybins effekter. Totalt deltar 160 personer, varav 50 i Finland.

För att vara med i studien måste man uppfylla vissa krav. Deltagarna måste dricka mer än 4–5 enheter alkohol mer än sex gånger i månaden. Under studien kommer de att få psilocybin två gånger med fyra veckors mellanrum, skriver Yle. Varje tillfälle varar cirka åtta timmar och terapeuter ska vara närvarande under hela behandlingen. En kontrollgrupp kommer att få placeboläkemedel och jämföras med gruppen som får trippen.

ANNONS

Rekryteringen av de alkoholberoende finländarna inleds i januari nästa år, och i slutet av samma år ska de första resultaten vara klara.

”Förändrar inkörda tankebanor”

Enligt Samuli Kangaslampi, som är forskare och doktor i psykologi samt ordförande för den finländska föreningen för forskning i psykedeliska substanser, kan psilocybintrippen göra patienterna mer öppna för förändring. Under trippen kommer deltagarna att få terapi.

– Speciellt när det kommer till beroende handlar det om att man har fastnat i ett visst beteendemönster. Att hitta motivationen att bryta mönstret är centralt. Psilocybin kan förändra inkörda tankebanor och beteenden, säger Kangaslampi till Yle.

Hundratals försök med psykedeliska ämnen har påbörjats. I augusti publicerades resultatet av en studie där 49 patienter fick två doser psilocybin i samband med terapi. Därefter följdes de upp och resultatet visade på framgång: 83 procent av deltagarna minskade sitt drickande märkbart, och hälften slutade dricka helt.

– Det här är spännande resultat. Alkoholmissbruk är ett allvarligt folkhälsoproblem och effekterna av de behandlingar som finns tillgängliga tenderar att vara små, sa Michael Bogenschutz från New York University, studiens huvudförfattare, till New York Times.

LÄS MER:Narkotikaklassade svampen toppslätskivling plockas i Göteborg

LÄS MER:Psykedeliska svampar på valsedlar i USA

LÄS MER:Magisk svamp minskade alkoholberoende

ANNONS