Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan

Efter samtal mellan Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har Turkiet gått med på att godkänna Sveriges Nato-ansökan, uppger Natos chef under en presskonferens.

ANNONS
|

Vid 21.15-tiden på måndagen höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens efter att Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan haft ett möte.

Jens Stoltenberg meddelade då att samtalet mellan Erdogan och Ulf Kristersson lett till att Turkiet nu kommer att gå vidare med att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Han säger att man fått försäkringar av Turkiet om att de kommer att påbörja processen med att ratificera Sveriges Natoansökan.

– Det här är en historisk dag, säger Jens Stoltenberg.

– Att fullfölja Sveriges anslutning till Nato är ett historiskt steg som gynnar säkerheten för alla Natoallierade vid denna kritiska tidpunkt. Det gör oss alla starkare och tryggare.

ANNONS

Ulf Kristersson om beskedet: En bra dag för Sverige

Efter presskonferensen kommenterade Ulf Kristersson mötet som han haft med Erdogan. Han säger att man bland annat kommit till en bilateral säkerhetsdialog, ett slags samarbetsformat, med Turkiet.

Han säger att man nu tagit ett mycket stort steg mot Nato-ratificeringen av Sverige och att det varit en bra dag för Sverige.

– Jag är väldigt glad, säger Ulf Kristersson.

Kristersson medger att det vore bättre om Sverige redan var medlem, men är ändå glad över att en överenskommelse nåddes innan mötet i Vilnius.

– Vi diskuterade Turkiets relation med EU. Från svensk sida bejakar vi fortsatt ett närmare samarbete mellan Turkiet och EU. Det kan handla om en moderniserad tullunion och också visumfrågor, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Det här är ett långsiktigt ”commitment” vi gör med Turkiet, det här är inte något vi gör bara för att bli en Nato-medlem.

– Allt vi har åtagit oss kommer vara inom ram för svensk lagstiftning.

Kristersson säger att Ungern uppgett att man inte kommer att ”sinka” den svenska Nato-ansökan utan att man tror att även de kommer att godkänna Sverige så snart som möjligt.

– "As soon as possible", det är vad vi har skakat hand på idag, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

Kristersson får frågan om hur säker han är på att Erdogan kommer att skriva under och ratificera ansökan.

– Ytterst är det alltid parlamentet i samtliga Nato-länder som fattar besluten. Ingen, inte minst jag, kan garantera vad ett annat parlament kommer ställa sig. Men vi har nu enats om att Turkiets president Erdogan kommer att gå till parlamentet med denna begäran.

Han får också frågan om det kan bli problem med nya koranbränningar.

– Många av de här provokationerna görs för att uttryckligen motarbeta ett svenskt Natomedlemskap eller för att förolämpa Turkiet eller muslimer, eller all religion. Jag tycker inte om det. Jag tycker att man ska besinna sig och inse att vi lever i en farlig värld och att det här är viktigt för Sverige.

Oklart exakt när Sverige blir fullvärdig medlem

Jens Stoltenberg säger att han har tillit till att Turkiets president kommer att arbeta tillsammans med parlamentet för att ratificera Sverige, men att han inte kan ge en exakt tidslinje för hur lång tid det kommer att ta.

– Det är inte för mig att gå in på detaljer om vilken slags tidtabell de de olika politiska institutionerna har i Turkiet, det är först och främst presidenten som ska lämna in dokument och han uppger att det kommer ske så snart som möjligt, säger Jens Stoltenberg.

ANNONS

– Jag kan inte ge er exakta datum, men det är ett tydligt åtagande.

Vidare säger han att det inte är rätt att säga att någon av ledarna har ”ändrat sig” i frågan.

– Det vi sett är att vi lyckats förena det som Turkiet uttryckt oro över med de frågor som Sverige uttryckt oro över. Sedan har vi hittat en gemensam ståndpunkt och rört oss framåt baserat på det. Det är helt och hållet i den anda som bestämdes i Madrid för ett år sedan.

Nytt säkerhetsavtal upprättat

Stoltenberg sa också att man idag beslutat att upprätta ett nytt bilateralt säkerhetsavtal mellan Turkiet och Sverige, där Nato har för avsikt att intensifiera kampen mot terrorism.

– Som en del av processen att möta Turkiets krav har Sverige ändrat på sin grundlag och stärkt sina åtgärder mot terrorism.

Utöver detta kommer en särskild samordnare för kampen mot terrorism att inrättas i Nato.

Tidigare under måndagen, innan Erdogan reste till Vilnius, gjorde han ett uttalande om att Turkiet kunde gå med på att godkänna ett svenskt Natomedlemskap i utbyte mot att att förhandlingarna om att föra in Turkiet i EU skulle återupptas.

LÄS MER:Erdogan ger Sverige grönt ljus

LÄS MER:Det här är de viktigaste frågorna under Nato-toppmötet

LÄS MER:Expert: Kan paketeras som en seger för samtliga

ANNONS