Det här är de viktigaste frågorna under Nato-toppmötet

Världens blickar vänds nu mot Litauen, där Natos världsledare samlats för sitt årliga toppmöte. I två dagar kommer de att hålla möten om viktiga frågor för alliansen. Högst upp på agendan står Ukraina, Sverige och Natos framtid som en stark och avskräckande allians.

ANNONS
|

Under tisdagen och onsdagen kommer 31 världsledare att mötas i Litauens huvudstad Vilnius för att diskutera världsläget och Natos framtid.

Enligt Magnus Christiansson, universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan, går det att sammanfatta tre punkter som de viktigaste under dagarna i Vilnius: Ukraina, Sverige och att förstärka Nato.

Under det senaste året har en rad länder donerat stora mängder militärt materiel och humanitärt stöd till Ukraina för att landet ska klara av att stå emot Ryssland. Nu blir Ukrainas roll och status i framtiden en kärnfråga för Nato.

Ukraina: Frågor om stöd och framtid i Nato

Rysslands invasionskrig i Ukraina har förändrat det rådande världsläget, främst för Europa. Det är onekligen en viktig fråga för Natos medlemsländer och deras ledare.

ANNONS

Under mötet kommer Ukraina att diskuteras på flera sätt, bland annat om hur man ska fortsätta att stötta landet och om att man ska modernisera den ukrainska armén och göra den Nato-anpassad.

Sen en kärnfråga kommer vara vad Ukrainas framtid är eller kan vara inom Nato. Det är en fråga som splittrar de nuvarande medlemsländerna.

– Det är den mest kontroversiella punkten, Ukrainas utsikter till ett medlemskap, säger Magnus Christiansson.

Att Ukraina skulle bli medlem samtidigt som kriget mot Ryssland pågår är närmast otänkbart, då det hade triggat artikel 5 och dragit in samtliga Natoländer in i kriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flera gånger uppmanat Nato om att komma med en formell inbjudan. De hoppas fortfarande på en inbjudan med ett ”öppet datum”.

– De mest offensiva inom alliansen tänker att de skulle kunna hoppa in redan nästa år, och att de då kan hoppa över sista steget till medlemskap. Men här är länder som Tyskland och Frankrike mer försiktiga.

– Det är en rätt svårlöst knäckfråga men samtidigt är den väldigt viktig. Det handlar om vilket Europa ska vi ha framöver.

 Magnus Christiansson är universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan.
Magnus Christiansson är universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan. Bild: Försvarshögskolan/Pressbild

Nato: Viktigare än någonsin att visa sig stark

På Natos hemsida om toppmötet i Vilnius är den första viktiga punkten på agendan avskräckning och försvar.

ANNONS

Under det senaste mötet förra året slog man bland annat fast två saker: att det största hotet mot freden bland de allierade är Ryssland och att det finns ett behov av att se till att Nato är avskräckande med ett trovärdigt försvar.

Under årets toppmöte kommer frågan om hur man bäst stärker Nato att diskuteras och nya försvarsplaner väntas slås fast, både för norra, centrala och södra Europa.

De allierade kommer troligtvis att besluta om ett nytt investeringslöfte, där minst två procent av ländernas BNP ska gå till försvaret.

Sverige: Gisslan, spelkort och fortsatt ovisst

Sveriges framtid i alliansen kommer också att tas upp. Förra året ansökte Sverige och Finland gemensamt om ett medlemskap i Nato, men den svenska ansökan har bromsats då Turkiet och Ungern inte sagt ja än.

Den svenska regeringen hoppas att under dessa dagar få ett positivt besked om att Turkiet tänker ratificera det svenska Natomedlemskapet.

Erdogan har flera gånger uttalat sig med krav på Sverige. Senast i söndags sa Erdogan att i och med att Sverige infört en ny antiterrorlagstiftning så har man tagit steg i rätt riktning men att det ”inte är tillräckligt”.

Bara timmar innan han åkte till toppmötet i Vilnius på måndagen kom han med ett nytt krav: att förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap skulle påbörjas för att de skulle godkänna Sverige.

ANNONS

– Sverige har tagits gisslan där de blivit ett spelkort för turkarna. Hur det kan spelas ut under mötet får vi se, säger Magnus Christiansson.

– USA:s president Joe Biden kan försöka klämma åt turkarna här och försöka få en sista minuten-deal och få en ratificering.

Enligt Christiansson är det en missräkning för Nato att Sverige inte blivit medlem i organisationen. I förlängningen riskerar det att även skada känslan av enighet i alliansen.

– Här står man ett år senare efter att man bjudit in Sverige, som enligt generalsekreteraren uppfyllt de kriterier som finns, och så har man inte kunnat välkomna det på nästa toppmöte.

LÄS MER:Turkiet sätter EU-villkor för att godkänna Sveriges ansökan

LÄS MER:Erdogan om Sveriges Natoansökan: ”Inte gjort tillräckligt”

LÄS MER:Luftvärn ska skydda Natotoppmöte

ANNONS