Så klarar sig Harris mot Trump – färska siffror släppta

Demokraten Joe Biden tackade för sig – och mycket pekar på att han ersätts av vicepresident Kamala Harris i höstens val. Nu kommer en första indikation på hur hon skulle stå sig i konkurrensen med Republikanernas kandidat Donald Trump.

ANNONS
|

Det var i söndags USA:s president Joe Biden, 81, meddelade att han inte kandiderar till posten som president i det kommande valet.

Omgående inleddes spekulationer om vem som skulle ta hans plats som Demokraternas kandidat.

Natten till tisdag svensk tid framkom att vicepresident Kamala Harris redan har säkrat stöd från fler än hälften de delegater som vid det kommande konventet i Chicago har till uppgift att nominera Demokraternas kandidat.

Kampanjen Biden-Harris är över och nu håller USA andan i väntan på vem som kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet i november.
Kampanjen Biden-Harris är över och nu håller USA andan i väntan på vem som kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet i november. Bild: Tom Gralish

Det räcker för att Kamala Harris ska vara den som går matchen mot Republikanernas kandidat Donald Trump.

Redan spekuleras det vilt om utgången i det amerikanska presidentval som hålls tisdag 5 november.

ANNONS

På tisdagseftermiddagen svensk tid kom resultatet från en första opinionsundersökning, gjord av Morning Consult, sedan Joe Biden meddelade att han avstår från att kandidera.

Siffrorna visar att Demokraterna har stärkt sin position sedan bytet av presidentkandidat.

Avståndet krymper

Joe Biden var i en sista mätning innan sitt besked att hoppa av sex procent bakom Donald Trump. Med Kamala Harris vid rodret har avståndet krympt.

Enligt Morning Consult har Donald Trump stöd av 47 procent av väljarna medan Harris har ett stöd från 45 procent av väljarna. Detta skriver The Guardian.

Det kan tyda på att de amerikanska väljarna uppskattar Kamala Harris mer än Joe Biden inför höstens val.

På tisdagskvällen svensk tid kom ytterligare en undersökning, och där har Harris gått om Trump. Enligt Ipsos-undersökningen får Harris 44 procent av amerikanernas röster, medan Trump får 42 procent. Det rapporterar Reuters.

LÄS MER:Harris ger känga åt Trump – tror på valvinst

LÄS MER:Kamala Harris har säkrat tillräckligt stöd för att nomineras

LÄS MER:De kan bli Kamala Harris vicepresident

LÄS MER:Det händer nu: Så väljer Demokraterna sin nya presidentkandidat

ANNONS