Det händer nu: Så väljer Demokraterna sin nya presidentkandidat

Med drygt hundra dagar kvar till det amerikanska valet står Demokraterna utan presidentkandidat. Nu pågår jakten för fullt efter en ersättare till Joe Biden. Så här går det till när partiet ska välja vem som ska försöka besegra Donald Trump i kampen om presidentposten.

ANNONS
|

Joe Biden, USA:s sittande president, meddelade under en dramatisk söndag att han hoppar av som Demokraternas presidentkandidat. Samtidigt som flera företrädare från republikanerna kräver hans omedelbara avgång har spelet kring en ersättare inletts.

I kampanjen inför presidentvalet har Joe Biden agerat som Demokraternas presidentkandidat, även om han ännu inte varit formellt utsedd som det.

Den officiella nomineringen av partiets presidentkandidat utses på partikonventet, som i år hålls 19-22 augusti i Chicago, genom en omröstning av partiets knappt 4 000 delegater.

Joe Biden meddelande under söndagen i ett öppet brev att han hoppar av som Demokraternas presidentkandidat i valet 2024.
Joe Biden meddelande under söndagen i ett öppet brev att han hoppar av som Demokraternas presidentkandidat i valet 2024. Bild: Evan Vucci

Delegaternas röster knutna till Biden

Även om delegaterna röstar om partiets presidentkandidat först på konventet, så bestäms nästan alla delegaters röster redan under primärvalen. De är så kallade ”pledged delegates”, och bundna till hur deras delstat röstat under primärvalen, eller vad som bestämts under tidigare nomineringsmöten, så kallade ”caucuses”.

ANNONS

Det var därför redan avgjort att Biden skulle bli nominerad som Demokraternas presidentkandidat, då 3 896 av de 3 933 delegaternas röster var knutna till Biden.

När Biden hoppade av som presidentkandidat blev dessa ”pledged delegates” inte längre knutna till någon kandidat.

– De kan alltså i praktiken nu rösta helt fritt, på vem de vill, eller ingen alls, under konventet, förklarar Klara Fredriksson, assisterande professor i statsvetenskap vid Beloit College i Wisconsin.

Hugh Kieve, 10, håller upp en skylt utanför Vita huset i Washington D.C. under söndagen.
Hugh Kieve, 10, håller upp en skylt utanför Vita huset i Washington D.C. under söndagen. Bild: Susan Walsh

Detta händer nu:

1. Bestämma vilka som kandiderar

Kamala Harris, nuvarande vicepresident, är under måndagen fortfarande ensam om att ha sökt rollen som Demokraternas nya presidentkandidat.

Om någon väljer att utmana Kamala Harris, inleds en period där kandidaterna driver kampanjer för att säkra en nominering från de demokratiska delegaterna.

För att ställa upp som kandidat under konventet krävs det signaturer från minst 300 av delegaterna.

– Rent teoretiskt kan man välja att ställa upp för att bli nominerad som presidentkandidat ända fram till omröstningen, säger Klara Fredriksson.

Kamala Harris har redan börjat vinna stöd från både delegater och tidigare utmanare. Även Biden står bakom Harris, men detta påverkar inte hur de delegater som tidigare var knutna till presidenten röstar.

Om fler kandidater än Kamala Harris ställer upp lär avgöras inom ett par dagar, eller i alla fall i den här veckan, enligt Klara Fredriksson.

ANNONS

2. Delegaterna försöker enas kring en av kandidaterna innan partikonventet

Det ligger i partiets intresse att lyckas enas kring en kandidat innan partikonventet den 19 augusti, eftersom ett öppet val under konventet kan leda till kaos.

För att undvika att valet av presidentkandidat görs under partikonventet, pratas det nu om att hålla ett virtuellt konvent i augusti. Under det virtuella konventet skulle delegaterna eventuellt knyta sin röst till en kandidat. De skulle också kunna genomföra en formell omröstning virtuellt.

Ett liknande virtuellt möte var planerat för att formellt nominera Biden redan innan partikonventet. Detta var planerat att hållas den första veckan i augusti.

Skulle en formell omröstning ske virtuellt innan konventet, kan Bidens ersättare utses redan innan den 19 augusti.

Joe Biden och Kamala Harris under Demokraternas partikonvent 2020.
Joe Biden och Kamala Harris under Demokraternas partikonvent 2020. Bild: Andrew Harnik

3. Om ingen kandidat formellt utsetts: Delegaterna röstar fram en ny presidentkandidat på partikonventet den 19 augusti

a) En förutbestämd omröstning

Lyckas en majoritet av delegaterna enas kring en av de nya kandidaterna, men inte formellt ha nominerat någon, kommer en omröstning och nominering ske under partikonventet den 19 augusti.

– Jag tror att delstatspartierna, där delegaterna är medlemmar, kommer att annonsera ut vem de kommer att rösta på innan konventet, även om det inte hålls ett virtuellt möte, säger Klara Fredriksson.

Joe Bidens plan var att acceptera sin nominering som presidentkandidat och hålla ett tacktal den 22 augusti, då konventet avslutas.

ANNONS

b) Ett öppet konvent, där den nya presidentkandidaten väljs på plats

Lyckas partiet inte enas kring en kandidat innan konventet kommer ett "öppet” konvent hållas. Det skulle vara Demokraternas första öppna konvent sedan 1968.

Kandidaterna kommer att fortsätta driva sina kampanjer under konventet och de nästan 4 000 delegaterna, fortfarande helt obundna, kommer att på plats bestämma vilken kandidat de ska rösta på.

– Historiskt handlade konventet om att kandidaterna rent fysiskt var där och försökte övertala delegaterna att rösta på dem, men numera är det vanligtvis bara en formalitet, säger Klara Fredriksson, och fortsätter:

– Det kommer troligtvis inte bli så annorlunda i år, även om det är en väldigt ovanlig situation.

Barack Obama är en av Demokraternas superdelegater.
Barack Obama är en av Demokraternas superdelegater. Bild: Alastair Grant

Skulle de vanliga delegaterna, så kallade ”pledged delegates”, inte lyckas att rösta fram en majoritet åt en kandidat under konventets första omröstning, ansluter partiets superdelegater för att delta i den andra omröstningen tillsammans med de vanliga delegaterna.

De 700 superdelegaterna är framstående demokratiska partimedlemmar, så som tidigare presidenter och guvernörer.

– Superdelegaterna är helt fria att rösta på vem de vill. De finns där för att ge partiet någon form av central makt.

Skulle ingen av kandidaterna lyckas få majoritet, så fortsätter röstningen tills en majoritet har uppnåtts.

ANNONS

Under partikonventet 1924 krävdes 103 omröstningar, innan delegaterna kunde nominera en presidentkandidat.

LÄS MER:Vem är Kamala Harris?

LÄS MER:Sista dygnet: Så gick det till när Joe Biden hoppade av

LÄS MER:Donald Trumps nya plan för att ta sig an Harris

ANNONS