Wagnergruppens ägare, tillika Putin-vännen, Jevgenij Prigozjin har kallat mannen som slås ihjäl i videon för en förrädare.
Wagnergruppens ägare, tillika Putin-vännen, Jevgenij Prigozjin har kallat mannen som slås ihjäl i videon för en förrädare. Bild: Sergei Ilnitsky

Man deserterade från Wagnergruppen – slogs ihjäl med slägga

En 55-årig rysk man har slagits ihjäl med en slägga på grund av att han lämnat legosoldatgruppen Wagner. Den Putin-allierade Jevgenij Prigozjin, som även är Wagnergruppens ägare, har genom sin presstjänst sagt att han ”förrått sitt land och sina kamrater”.

ANNONS
|

På meddelandetjänsten Telegram har en video börjat cirkulera där en rysk man slås ihjäl med en slägga. Anledningen uppges vara att han lämnat den ökända Wagnergruppen, något som Reuters rapporterar.

Den 55-åriga mannen ska ha lämnat Wagnergruppen och överlämnat sig själv till ukrainska soldater i september, men ska senare ha tillfångatagits av gruppen igen.

I videon syns mannen stå med huvudet fasttejpat mot en tegelvägg. Han uppger att han blivit bortförd från Kiev den 11 oktober. Strax efter det dyker en man upp, iförd armékläder med en slägga i händerna som han använder för att slå mot 55-åringens huvud och hals upprepade gånger.

ANNONS

Videon lades upp på Telegram-kanalen med rubriken ”Hämndens hammare”.

Wagnergruppens ägare om mannen: ”Förrädare”

Rysslands Jevgenij Prigozjin, en nära allierad till president Vladimir Putin och ägaren av Wagnergruppen, har genom sin presstjänst kallat mannen för förrädare.

”Han förrådde sitt folk, förrådde sina kamrater, förrådde medvetet”, säger Prigozjin genom sin presstjänst på söndagen, enligt Reuters.

Vidare sa han att videon borde kallas för ”en hund som dör en hunds död.”

Jevgenij Prigozjin har i västerländska medier figurerat under titeln som ”Putins kock” då han ägt ett cateringbolag och serverat lyxiga middagar åt både den ryska presidenten själv såväl som hans utländska gäster.

Tidigare har Prigozjin varit en ganska dold figur men har under krigets gång börjat ta allt mer plats. I september bekräftade Prigozjin att han grundat den Moskvastödda legostyrkan Wagnergruppen, något som det ryktats om länge men som han tidigare förnekat.

Sönerna säger att FSB letar efter dem

I en videointervju med organisationen Gulagu Net, som arbetar mot korruption och tortyr i Ryssland, har 55-åringens söner uttalat sig om händelsen, vilket den ryska tidningen Moscow Times rapporterar om.

– Han var en ukrainsk fånge och sen hände denna fruktansvärda sak med honom. Alla hans släktingar skyller på ukrainarna för detta, säger hans son till Gulagu Nets grundare Vladimir Osetjkin, enligt Moscow Times, och fortsätter:

ANNONS

– Visste de inte vad de skulle göra med honom? Varför skickar man en person till döden?

Enligt Moscow Times ska sönerna ha sagt till Gulagu Net att den ryska säkerhetstjänsten FSB nu ”letar efter dem för att försöka tysta den döda mannens släktingar”.

Organisationen ska även ha uppmanat den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj att inte utföra utbyten med tillfångatagna ryssar som uttryckt en ”trovärdig rädsla för repressalier i hemlandet för att de vägrat slåss i Ukraina.”

LÄS MER:Putins ”bästisars” vassa kritik mot den ryska krigföringen

LÄS MER:Wagnergrundaren erkänner inblandning i USA-val

LÄS MER:Wagner uppges rekrytera i ryska fängelser

ANNONS