Ryska ledarskapet kritiseras efter nyårsattacken

En ukrainsk nyårsattack mot en rysk militärbas i Makiivka, Donetsk har resulterat i flera döda. Enligt Ryssland har 63 soldater dött, medan Ukraina hävdar att så många som 400 dött.
Nu möts det ryska ledarskapet av hård kritik i Ryssland efter attacken.

ANNONS
|

På nyårsafton utförde den ukrainska militären en attack mot en rysk militärbas i staden Makiivka som ligger i den ockuperade Donetsk-regionen. Det ryska försvarsministeriet har bekräftat att sex ukrainska projektiler från det amerikanska raketartillerisystemet Himars avfyrats mot deras ”provisoriska bas”.

Fyra av robotarna ska ha träffat ryska soldatbaracker och bilder visar hur flera av dem bränts ner till grunden. Enligt Ryssland ska 63 soldater ha dött, men Ukraina hävdar att uppemot 400 soldater dödats i attacken och att ytterligare 300 skadats.

Attacken har genererat stor kritik mot det ryska militära ledarskapet, uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i en analys.

ANNONS

”Putins oförmåga att ta itu med kritiken och åtgärda bristerna i Rysslands militärkampanj kan undergräva hans trovärdighet som en praktisk krigsledare”, skriver de i analysen.

Ryska militärbloggare reagerar

Enligt ISW ska det rysskontrollerade styret i Donetsk ha uppgett till statliga ryska medier att de ryska soldaterna trotsat säkerhetsreglerna ha använt sina mobiltelefoner, vilket möjliggjort för de ukrainska styrkorna att utföra en precisionsattack mot basen.

Uttalandet har fått ryska militärbloggare att reagera.

Några bloggare ska ha skrivit att de ryska styrkorna inte ska underskatta den ukrainska förmågan att utnyttja dålig praxis vid frontlinjen och uppmanade Kreml att införa strängare riktlinjer för mobiltelefonanvändning bland militärer.

Men andra militärbloggare, anslutna på olika sätt till legosoldaterna i Wagnergruppen, uppgav att den ryska militärledningen hade gjort det för enkelt för de ukrainska styrkorna att slå till mot flera hundra militärer på en plats, och kallade mobilanvändningen för en "lögn."

Militärexperten: Inte otroligt att 400 kan ha dött

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, har sagt att det inte alls är omöjligt att den ukrainska siffran stämmer, då det har förekommit tidigare att Ryssland haft så många soldater på en och samma plats.

– Om de har gjort det så är det oerhört militärt klantigt. Men det betyder inte att det är omöjligt. De har gjort sådant förr, säger Paasikivi till TT.

ANNONS

LÄS MER:Paasikivi om Ryssland: Oerhört klantigt

LÄS MER:Ukraina: 400 ryska soldater dödade i attack

LÄS MER:Danska uppgifter: Putins krigsbeslut påverkades av hormonbehandling

ANNONS