En rysk kvinna döms till böter för att bland annat ha kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för vacker.
En rysk kvinna döms till böter för att bland annat ha kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för vacker. Bild: Efrem Lukatsky

Rysk kvinna döms – kallade Zelenskyj vacker

En rysk 70-årig kvinna döms till böter för att bland annat ha kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för rolig och vacker, rapporterar ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

ANNONS
LocationRyssland|
|

Själva händelsen utspelade sig i december när den ryska kvinnan reste från Moskva till staden Naltjik i södra Ryssland för att bo på ett spahotell.

På hotellet ska hon bland annat ha ätit middag med en ukrainsk kvinna från Odessa, och i samband med det frågade den ryska kvinnan servitrisen om hon stöttar Ryssland eller Ukraina.

Servitrisen svarade inte på frågan, utan sade bara att Zelenskyj är ett ”missfoster”. Den ryska kvinnan ska då ha sagt att Zelenskyj ”är en vacker ung man med bra humor".

Den ryska kvinnan frågade också om ukrainarna i staden ropar ”Ära åt Ukraina” – precis som man gör i Moskva.

ANNONS

Flera personer anmälde kvinnan

Några dagar senare knackade en civilklädd man på kvinnans dörr och sade att flera personer hade lämnat klagomål och anmält kvinnan för brott.

Kvinnan fick sedan följa med till polisstationen och underteckna ett dokument där det ska ha stått att hon ropat ”Ära åt Ukraina”, sagt att Zelenskyj är vacker och uttryckt sitt missnöje över den ”nuvarande situationen i landet”.

I dokumentet ska det också ha stått att kvinnan ”uttryckt sitt stöd för Ukraina genom att säga att ukrainare glorifierar sitt land, medan ryska soldater flyr undan kriget”.

Döms till böter

Kvinnan hävdade att hon inte kunde se vad som stod i dokumentet och att hon blev stressad över hela situationen. Hon sade också att polisen hade förvrängt hennes ord.

Men på torsdagen dömdes kvinnan till böter för att ha skapat misstro mot den ryska militären, enligt domstolen. Kvinnan ska betala 40 000 rubel, vilket motsvarar närmare 5 000 svenska kronor.

LÄS MER:Rysk kvinna döms till fängelse – försökte mörda vän med cheesecake

LÄS MER:Ryska draget: Beslagtar civila båtar

LÄS MER:Ryska spioner försöker fånga tyska soldater i honungsfällor

ANNONS