Ryssland kontrollerar hela kustlinjen vid Azovska sjön. Nu har de lokala myndigheterna beslutat att konfiskera civila båtar, för att armén ska kunna använda dem.
Ryssland kontrollerar hela kustlinjen vid Azovska sjön. Nu har de lokala myndigheterna beslutat att konfiskera civila båtar, för att armén ska kunna använda dem. Bild: Evgeniy Maloletka

Ryska draget: Beslagtar civila båtar

Civila båtar beslagtas för att användas av armén i de ryskkontrollerade delarna av Chersonregionen. Det uppger nyhetsbyrån Tass, med hänvisning till ledaren för den ockuperade regionen, Vladimir Saldo.

ANNONS
|

Sedan den ukrainska offensiven tvingade ut de ryska styrkorna ur staden Cherson har floden Dnepr skilt de stridande parterna åt i Chersonregionen. Nu har de lokala myndigheterna i den ryskkontrollerade delen av regionen beordrat att civila motordrivna båtar ska beslagtas för att kunna användas av armén.

– Förra veckan beordrade jag att så många små fartyg och båtar som möjligt ska samlas in för att möta våra militära behov, säger den rysktillsatte ledaren för regionen, Vladimir Saldo, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Åtgärden ska enligt Saldo vara tillåten inom de ryska krigslagarna.

Vladimir Saldo, ledare för det ryskockuperade området i Chersonregionen, på möte med Vladimir Putin.
Vladimir Saldo, ledare för det ryskockuperade området i Chersonregionen, på möte med Vladimir Putin. Bild: Gavriil Grigorov

Har tidigare förstört båtar

I november hävdade den ukrainska militären att de ryska styrkorna hade stulit båtmotorer och sedan förstört privatägda båtar i Chersonregionen, rapporterar ukrainska Pravda.

ANNONS

I samband med att båtarna förstördes rann det ut olja i floden Dnepr, enligt den ukrainska generalstaben.

Hävdar att Ukraina gör samma sak

Ryssland kontrollerar Dneprs östra strand, samt hela kustremsan vid Azovska sjön. Tidigare har Vladimir Saldo hävdat att Ukraina beslagtar civila båtar på andra sidan floden, för att kunna korsa den.

Saldo skriver på meddelandetjänsten Telegram att 30 båtar har konfiskerats i Henichesk, en hamn nära Krimhalvön, rapporterar CNN. De som är beroende av fartygen för sin inkomst kan få finansiell kompensation, enligt Saldo, som också hävdar att båtarna ska återlämnas ”efter en tid”.

LÄS MER:USA vill se Sverige i Nato före sommaren

LÄS MER:Ryanair redo att flyga i Ukraina igen

LÄS MER:Brittiskt larm om ryska hackare

ANNONS