Viktoria Nasirova har dömts som skyldig till att ha försökt döda sin ukrainska dubbelgångare med en förgiftad cheesecake.
Viktoria Nasirova har dömts som skyldig till att ha försökt döda sin ukrainska dubbelgångare med en förgiftad cheesecake. Bild: Elizabeth Karmel / Facebook

Rysk kvinna döms till fängelse – försökte mörda vän med cheesecake

En rysk kvinna som bodde i New York City har dömts till 21 års fängelse efter att hon försökt mörda sin dubbelgångare. Kvinnan ville försöka gömma sig bakom en ny identitet för att inte bli tillbakaskickad till Ryssland.

ANNONS
|

Efter att den 47-åriga kvinnan efterlysts av Interpol år 2015 började hon bli orolig över att hennes tid i USA höll på att komma till ända. Hon ville inte behöva skickas tillbaka till sitt hemland Ryssland, eftersom hon där skulle behöva ställa till svars för ett misstänkt mord.

Utvägen, tänkte hon, skulle i stället bli att införskaffa sig en ny identitet.

Med hjälp av en förgiftad cheesecake försökte den 47-åriga kvinnan ta livet av en bekant till henne, en kosmetolog från Ukraina, innan hon stal hennes ukrainska pass, arbetstillstånd och smycken värda uppemot 40 000 kronor, rapporterar BBC News.

ANNONS

Men planen misslyckades. I stället åkte kvinnan fast och ställdes inför rätta. Nu har hon dömts till 21 år i fängelse.

– En hänsynslös och beräknande lurendrejare kommer att sitta i fängelse under en lång tid efter att ha försökt mörda sig fram på jakt efter egen vinning, säger Melinda Katz, distriktsåklagare i Queens, i ett uttalande enligt The Guardian.

Gift ledde polisen till ryska kvinnan

Det var den 28 augusti 2016 som den ryska kvinnan besökte sin vän i stadsdelen Queens. De båda kvinnorna liknade varandra, hade mörkt hår, samma hudfärg och talade båda ryska.

Med sig hade den ryska kvinnan en ask som innehöll tre bitar cheesecake. Hon själv åt två av dem och bjöd vännen på den tredje – som skulle visa sig vara fullproppad med det lugnande medlet Fenazepam.

35-åringen blev snabbt illamående, började kräkas och gick och lade sig. Hon ska även ha hallucinerat och varit nära på att drabbas av en hjärtattack.

Dagen efter hittades 35-åringen medvetslös i sitt hem av en annan vän. Kläderna hon hade burit var utbytta mot svarta spetsunderkläder och piller låg spridda runtom i rummet. Det såg ut som om hon hade försökt ta livet av sig.

– Lyckligtvis överlevde offret och giftet ledde direkt tillbaka till den skyldige, säger distriktsåklagaren i Queens, Melinda Katz i ett uttalande, skriver BBC.

ANNONS

Den nu dömda kvinnans dna ska även ha funnits på kaklådan som lämnats i offrets hem.

Den 47-åriga kvinnan kommer att övervakas av domstolen i fem år efter att hon släppts från fängelset, beordrade domaren.

Det brott som kvinnan anklagas för att ha begått i Ryssland är att hon ska ha dödat sin granne och stulit hennes livsbesparingar. Hon uppges även tidigare ha arbetat som en ”dominatrix” och har anklagats för att ha drogat och rånat män hon träffat på dejtingsajter, rapporterar New York Post.

LÄS MER:Kvinna försökte mörda dubbelgångare med cheesecake

LÄS MER:Kvinna misstänks ha mördat sin ”dubbelgångare” för att fejka sin död

LÄS MER:Man låtsades vara tonåring på nätet – mördade flickas familj

ANNONS